Chevron pointing up icon

Raktárbalesetek

Közlemény Raktár Területén Dolgozóknak

 

Raktárbalesetek

Az Egyesült Királyságban közel 200 000 alkalmazott dolgozik raktárakban, több mint 5000 munkahelyen szerte az országban. Ez a munka a rakományok teherautóval történő be- és kiszállításával, tárolással, valamint targoncával vagy egyéb emelő gépekkel történő rakodással és sok kézi tehermozgatással jár.

Mindez magas baleseti és sérülési kockázatot is jelent – az Egészségügyi és Biztonsági Hivatalnak évente 1600 komoly munkahelyi balesetet jelentenek be, és a GMB szakszervezet szerint a 2017/18-ban bejelentett összes egészségügyi és biztonsági incidensből 149 esetben egy raktározással foglalkozó munkaadó – az Amazon – volt a felelős.

A tárolás és raktározás közismert kockázatait képezik a kézi tehermozgatás, a megbotlás, a csúszás és magasból történő leesés, valamint a leeső tárgyak veszélye.

A gépek – targoncák és teleszkópos anyagmozgató gépek, ollós emelők és raklapmozgató kocsik -használata egy különösen komoly veszélyforrás.

Raktárbalesetek az Egyesült Királyságban

Osbornes Law -nàl, az általunk látott legrosszabb esetek közé a targoncák okozta sérülések tartoznak.

Ezek a 3,5 tonnás szörnyetegek a raktárban cirkálnak gyakran nagy sebességgel, előre-hátra és szűk helyeken. A munkavédelmi előírások egyértelműen kimondják, hogy a gyalogos munkavállalókkal nem lehetnek egy helyiségben, hanem saját közlekedési útvonalukon belül kell működniük, mivel a balesetek elkerülésének legjobb módja az elhatárolás.

Továbbá, hallható figyelmeztető tolatás-jelzővel és láthatóságukat biztosító villogó fénnyel kell rendelkezniük, valamint a járművezetőnek 360-fokos látószög szükséges. Egy nyüzsgő és zajos környezetben a gyalogosok nem mindig látják vagy hallják meg őket időben, különösen akkor, ha egy gyalogosoknak kijelölt útra tolatnak be.

A targoncák okozta balesetekből általában nagyon komoly személyi sérülések adódnak, gyakoriak a töréses sérülések, komoly bőrszöveti károsodások vagy amputációk.

Egyik legutóbbi esetben ügyfelünk egy álló targonca mögött haladt el, amikor az figyelmeztetés nélkül rátolatott és átment a lábán. Ügyfelünknek szerencséje volt, hogy nem veszítette el a lábát, de komoly, bőrátültetéssel járó műtéti beavatkozáson esett át, és csak több hónapig tartó rehabilitáció után tudott újra járni, a régi állásába azonban nem térhetett vissza.

A munkáltató biztosítója azt állította, hogy ügyfelünk részben hibáztatható azért, mert nem vette észre a jármű tolatásra figyelmeztető jelzését, de ezt az állítást nem tudták bizonyítani és teljes összegű kártérítést kellett fizetniük ügyfelünk részére az elszenvedett sérüléseiért, illetve az egykori és a jövőbeni munkavállalásában okozott veszteségekért.

Egy másik esetben, egy magyar munkavállalót képviselünk, akit szintén egy targonca gázolt el a munkahelyén, és súlyos zúzódásos sérüléseket szenvedett, melynek következményeként térd felett amputálni kellett a lábát. Esetében a rehabilitációs kezelés része egy úttörő sebészeti beavatkozás, melynek során egy titánimplantátumot helyeztek a megmaradt combcsontba, ami lehetővé teszi számára egy „bionikus” térdprotézis hozzácsavarozását. A többmillió fontos kártérítési per még nem zárult le.

Az ilyen emelőgépekkel kapcsolatos esetekben általában a rendszer hiányossága áll fenn, melyért a munkáltató a felelős: a kockázatértékelések, a tervezés és képzés hiánya, amely rosszul ellenőrzött és veszélyes munkakörnyezetet teremt. Előfordul, hogy a balesetet a gépjárművezető pillanatnyi figyelmetlensége okozza, de a törvény kimondja, hogy a munkáltató „másodkézből” felelős alkalmazottai cselekedeteiért, így egy munkatárs hanyagsága által okozott sérülés esetén a dolgozó még mindig nyerhet pert a munkáltatóval szemben.

Elérhetőségünk

Diana Magyar 

Phone: 020 7681 8685 / 07702 865068
E-mail: diana.magyar@osborneslaw.com

  Speak to a Lawyer.

  Accreditations

  Latest Personal Injury News

  Introducing Your Personal Injury Legal Team

  Osbornes has an experienced team of specialist personal-injury lawyers to assist with your case / situation

  arrow pointing up

  Camden

  Livery House, 9 Pratt Street, London NW1 0AE
  Tel: 020 7485 8811 Fax: 020 7485 5660
  DX Number 57053 Camden Town

  Hampstead

  28A Hampstead High Street, Hampstead, NW3 1QA
  Tel: 020 7485 8811 Fax: 020 7485 5660

  Your Privacy | Cookies Policy

  Contact a Lawyer

  Enter your details below to receive a call from Osbornes:


   Trustpilot

   Speak To A Lawyer

   Beszélj