fbpx
Chevron pointing up icon

Amputálás

Amputálás és Végtag Elvesztéséből Származó Követelések

 

Amputálás

Egy végtag amputálásnak több oka is lehet, de többnyire két fő kategóriából ered: betegség, illetve sérülés következményeként. A harmadik kategória tulajdonképpen fedi mindkét előzőt: orvosi hanyagság. Ez azért van, mert az orvosi hanyagság súlyosbíthatja a már meglevő betegséget, ha azt tévesen, illetve félrekezelik.  Még a sérülés esetében is, ha a beteget nem kezelik helyesen, orvosi hanyagság következményeként olyankor is amputálásra kerülhet sor, amikor a végtag megmenthető lett volna.

Tekintet nélkül a végtag elvesztésének okára, ez egy testileg és lelkileg is nagyon megrázó élmény. Ezen a gyötrelmen csak ront a tény, ha az amputálás közvetlenül vagy közvetve, de más hibája miatt, orvosi gondatlanságból következett be.

Munkatársaink a személyi sérülésekre és orvosi gondatlanságra szakosodva foglalkoznak az amputálás és végtag elvesztésével kapcsolatos követelésekkel

Osbornes Law Irodánk vezetője Stuart Kightley, ügyvezető üzlettárs és Személyi sérülések és Orvosi gondatlanság részlegeinek vezetője. Mindkét csapat ügyvédek csoportjával karöltve folyékonyan beszélnek több nyelven, többek között románul, bolgár, lengyel, cseh, magyar és spanyol nyelven.

A csapat tagjai Rob Aylott és Kate Milton, nagy szakértelmű jogászok. Kettejük összevont tapasztalata több mint 40 év és mindketten gyakorlottak kártérítések igénylésében és olyan ügyfelek rehabilitációjában, akik balesete katasztrofális volt, beleértbe végtag, illetve végtagok elvesztését.

Az amputálásból eredő követelések különböző típusai

Az amputálás követeléseknek különféle típusai vannak:

Traumából eredő amputálás

Traumából eredő amputálás közvetlen sérülés következménye, mint pl. ujj elvesztése munkagép használata közben, vagy balesetet követően, mikor a baleset olyan súlyos, hogy a végtag nem menthető meg és el kell távolítani, mint pl. egy súlyos roncsolt törés. Közúti balesetek, munkagépek helytelen használata és nem megfelelő egészségügyi és munkabiztonsági feltételek gyakori okai sérülésből eredő amputálásoknak.

Térd feletti és alatti amputálások

A fejlett országokban sérülés a második leggyakoribb oka a láb amputálásának. Az Egyesült Királyságban, nagyjából 5000 amputálást végeznek el évente, ezek 7-9 százaléka sérülésből ered. Azok a betegek, akiknek különféle sérülések után lábamputálás alá kell vetni magukat, hosszútávon gyakran szenvednek testi és lelki eredetű problémáktól.

A Csonka végtagokkal élők egyesület (Limbless Association) Jogi testületének tagja

Az Osbornes Law Iroda a Csonka végtagokkal élők egyesülete (Limbless Association) jogi testületének tagja – a személyi sérülések és klinikai gondatlanságból eredő végtag elvesztés jogi ügyeiben tanúsított szakértelméért.  Az egyesület segítséget nyújt azoknak a személyeknek, aki elvesztették végtagjukat és a csonka végtagokkal élők közösségének.

Ügyfeleink történetei

  • Motorkerékpáros sérült meg egy közúti balesetben. A baleset következményeként térd alatti amputáláson kellett átesnie. Gondos ügykezelés és rehabilitáció után ügyfelünk magán úton művégtagot kapott és végül visszatérhetett munkahelyére. A legfelsőbb bíróságon a felek peren kívül megegyeztek 1,75 millió font kártérítés kifizetésével.
  • Építkezési területen dolgozó alkalmazott gyökér daraboló által szenvedett sérülése miatt kellett átesni láb alatti amputáláson.

Kártérítés amputálás és végtag elvesztésből eredő követelések esetén

A körülményektől függően egy amputálásért anyagi kártérítést igényelhet. A kártérítés összege több tényezőtől függ, beleértve az amputálás okát, melyik testrészt érinti az amputálás, illetve, hogy személyes gondatlanság beletartozik-e a tényezők közé.

Orvosi gondatlanság esetében be kell bizonyítani, hogy az amputálásra gondatlan ellátás miatt került sor. Ez annyit jelent, hogy az egészségügyi szakember, illetve szakemberek gondossági kötelezettséggel tartoztak Önnek, és ha ez az ellátás nem volt megfelelő, és kárt okozott, így a végtag elvesztéséhez vezetett.

Ha kártérítésre jogosult, a kompenzációnak fedeznie kell a kiesett keresetet és költségeket, amelyek az amputálás következtében keletkeztek. Rehabilitáció, a megfelelő protézis költségei és a ház, illetve autó szükséges átalakításai, csakúgy, mint más ehhez társuló költségek is megfontolásra kerülnek. Végül pedig kompenzációt igényelhet az elszenvedett fájdalom, beleértve a testi és lelki mellékhatásokat, melyek az amputálásból erednek.

Korai rehabilitáció

Minden ügyfelünk esetében elsőszámú szempont a rehabilitáció lehető legkorábbi megkezdése. Lehetőséget nyújtunk ingyenes független szükséglet értékelésre, a megállapodás szerint, a Rehabilitációs kód és komoly sérülés irányelve alapján; ahol ideiglenes anyagi eszközök biztosítása lehetséges a rehabilitáció fedezésére.

Orvosi amputálás

Az orvosi amputálás ténye ellentétesnek tűnhet. Az orvosi amputáció a végtag tervezett, sebészi eltávolítása életmentés céljából, illetve, hogy enyhítse a krónikus tüneteket. A tervezett orvosi amputálás okai közé soroljuk a rákos megbetegedéseket, gyulladást, üszkösödést (gangréna), idegi sérülést cukorbetegség, agyhártyagyulladás és érrendszeri betegségekből kifolyólag. Például: idén egy fiatal skót nőnek kellett amputálni a lábát, hogy megmentsék az életét, miután törökországi nyaralása során szöveti elhalással járó kötőszövet gyulladást (Necrotising fasciitis) kapott.

Azt gondolhatnánk, hogy az orvosi gondatlanságból eredő amputálás a rég elfeledett. De tévednénk. Néha orvosi amputálásra van szükség nem megfelelő, illetve nem kielégítő orvosi ellátás miatt és azokban az esetekben, mikor az orvosi gondatlanság a fő hozzájárulási tényező.

Téves diagnózis, ami orvosi amputáláshoz vezet

A vérmérgezés egy életveszélyes állapot, amelyet fertőzés okoz, leggyakrabban baktérium. Ha nem kezelik, a véráramlás gyengülését okozza, ami a végtagok gangrénájához és szervkárosodáshoz vezethet.

Sajnálatos módon, a vérmérgezés megállapításának hiánya valódi és hús-vér emberek valódi életére van kihatással. A kezelés késése azt okozhatja, hogy az emberek életveszélyes állapotba kerülnek, ami megköveteli az életben tartáshoz szükséges beavatkozásokat.

Az amputálás hosszantartó mellékhatásai

Amputálás után, az életvitel nagymértékű átalakítása szükséges. Mindamellett, hogy el kell fogadni a végtag elvesztésének tényét, számtalan mellékhatással is számolni kell a csonkolt betegnek. Minden egyes ilyen mellékhatás negatívan befolyásolja az életminőséget. Ha Ön is elvesztette valamelyik végtagját, valószínű, hogy felismeri a következő tüneteket.

Krónikus fájdalom: Ez nagyon gyakori és nagyban hozzájárul a rokkantság bármelyik formájához. Azok, aki elvesztették valamelyik végtagjukat különféle formáit nevezték meg a hosszantartó fájdalomnak, beleértve:

  • Fantom végtag fájdalom – nagyon gyakori tünet, amikor a fájdalom a hiányzó végtag helyén érződik. Fantom fájdalom gyakrabban fordul elő traumás amputálás után, mint orvosi amputálás után.
  • Csonkolt végtag fájdalma – ez is nagyon gyakori és a fájdalom a csonkolt végtag meghagyott részéből ered. A csonkolt végtag fájdalmának több oka is lehet, beleértve a seb gyulladását és a helytelenül felillesztett protézist.

Funkciók hiánya: A hiányzó végtag helyétől függően a funkciók hiánya súlyos lehet. Többféle tényező befolyásolhatja a funkciók visszatérését, beleértve a lágy szövetek és az izmok terjedelmét, a sebészi és prosztetikus technikát. A funkciók hiánya hatással van a majdani munkalehetőségekre és a munkahelyre való visszatérésre.

Elérhetőségünk

Diana Magyar 

Phone: 020 7681 8685 / 07702 865068
E-mail: diana.magyar@osborneslaw.com

Speak to a Lawyer

Accreditations

Latest Personal Injury News


Osbornes Law Osbornes Law @OsbornesLaw Can I complain about substandard medical treatment? https://t.co/fuQuMjSuGi 5 weeks ago
Osbornes Law Osbornes Law @OsbornesLaw RT @BelstoneFC: A big 'thank you' to our fourth club sponsor for the 2020/21 season, Osbornes Law, @OsbornesLaw (https://t.co/OwekCvz59t), 5 weeks ago
Osbornes Law Osbornes Law @OsbornesLaw RT @willnorman: New Strava data shows massive increase in number of people cycling. https://t.co/nkNNM03mUB 5 weeks ago
Osbornes Law Osbornes Law @OsbornesLaw And it's back...one of our favourite posters is back up in #Camden tube station. https://t.co/qapBS6qxq8 5 weeks ago
Osbornes Law Osbornes Law @OsbornesLaw RT @HeadwayELondon: "How do I know if I have a legal case, following a brain injury?" Our Casework members ask their most pressing legal q… 6 weeks ago
Osbornes Law Osbornes Law @OsbornesLaw Commercial property lawyer, Guy Osborn @OsbornesLaw highlights how the recent extension of commercial rent protecti… https://t.co/42SPnXSf8T 6 weeks ago
Osbornes Law Osbornes Law @OsbornesLaw Rules around birthing partners being present during scans, appointments and labour varies between trusts, and could… https://t.co/8bee3xukDH 6 weeks ago
Osbornes Law Osbornes Law @OsbornesLaw @HeadwayELondon Just a little bit. 😉 Great to see members coming back to the centre. 6 weeks ago
Osbornes Law Osbornes Law @OsbornesLaw RT @HeadwayELondon: "I need financial support straight away, and I'm building up debt, can a solicitor help me with this?" Our Casework me… 6 weeks ago
Osbornes Law Osbornes Law @OsbornesLaw Head over to @HeadwayELondon to watch the second in a series of legal questions that case work members have for the… https://t.co/44z5eDCv2y 6 weeks ago
Osbornes Law Osbornes Law @OsbornesLaw Sophie Davies, specialist brain injury lawyer @OsbornesLaw provides guidance for caseworkers @HeadwayELondon in a s… https://t.co/RwyVYWoni1 6 weeks ago
Osbornes Law Osbornes Law @OsbornesLaw Lights, Camera, Legal Advice! Head over to @HeadwayELondon to watch the first in a new series of 16 legal advice vi… https://t.co/GnnPyZMj0M 6 weeks ago

Introducing Your Personal Injury Legal Team

Osbornes has an experienced team of specialist personal-injury lawyers to assist with your case / situation

arrow pointing up

Camden

Livery House, 9 Pratt Street, London NW1 0AE
Tel: 020 7485 8811 Fax: 020 7485 5660
DX Number 57053 Camden Town

Hampstead

28A Hampstead High Street, Hampstead, NW3 1QA
Tel: 020 7485 8811 Fax: 020 7485 5660

Your Privacy | Cookies Policy

Contact a Lawyer

Enter your details below to receive a call from Osbornes:


Trustpilot

Speak To A Lawyer

Beszélj