Пътнотранспортни произшествия – как да предявите иск?

9 Oct 2019

Table of Contents

Пътнотранспортните произшествия се получават в безброй форми: от сблъсъци на превозни средства с пешеходци, друго превозно средство или неподвижен обект. Пътнотранспортните произшествия често водят до нараняване, а в най-лошите случаи – до смърт. Световната Здравна Организация изчислява, че повече от 1,25 милиона души умират всяка година заради пътнотранспортни произшествия и че нараняванията в резултат на пътнотранспортни произшествия са основната причина за смърт на хора на възраст между 15 и 29 години.Правителство на Обединеното кралство също така събира данни за пътнотранспортните произшествия: например през 2017 г. е имало близо 171 000 жертви на пътнотранспортни произшествия, от които малко под 25 000 са счетени за сериозни, а 1 793 завътшват със смърт. Същата година пътниците на автомобили представляват 44% от смъртта при пътнотранспортни произшествия, като пешеходците са 25%, мотоциклетистите – 19%, а колоездачите – 6%.

Иск за телесна повреда във Великобритания

Асоциацията на британските застрахователи събира данни за броя на исковете подадени срещу застрахователите на автомобили всяка година. През 2017 г. бяха уредени 320 000 искания за телесни повреди, свързани с превозни средства. Така че, ако и Вие сте били засегнати от пътнотранспортно произшествие, как да предявите иск?

На мястото на пътнотранспортното произшествие: знанието е сила

Ако участвате в пътнотранспортно произшествие, винаги спирайте: незаконно е да не го правите. Обадете се на 999 за линейка, ако е необходимо и след това се обадете в полицията. Ако можете, обменете данни за контакт с шофьори, пътници и свидетели.

Също така е добра идея да получите възможно най-много информация за произшествието, включително час и дата на катастрофата, скица за случилото се, регистрационни номера и обстановката на пътя и условията на движение. Можете да снимате инцидента като цяло и после отблизо за да се виждат детайлите на всяка повреда или нараняване. След това, когато се приберете у дома, информирайте застрахователя си възможно най-скоро – неспазването може да доведе до проблеми по-късно.

След пътнотранспортното произшествие: подкрепящи детайли

Ако пътно произшествие не е по ваша вина, можете да поискате финансова компенсация със съдействието на специализиран адвокат. Събирането на доказателства може да помогне на вашия случай за обезщетение. Така че, получете документация, която показва как инцидента Ви е засегнал. Тези документи могат да включват:

  • Медицински доклади, написани по време на първоначалното Ви нараняване
  • Доклади за последващи лечебни сесии, като физиотерапия
  • Допълнителни медицински доклади по време на вашето възстановяване
  • Касови бележки за посочване на разходите за всякакви терапии, лекарства, помощни средства
  • Касови бележки за загуба на печалба от отсъствие от работа, от джобни пари за пътуване и т.н.
  • Личен дневник за това как вашите наранявания засягат вас и вашето семейство
  • Полицейски доклад за мястото на произшествието
  • Данни и показания на свидетелите

Искове за обезщетение

Успешният иск за обезщетение може да включва пари за покриване на възникнали наранявания, загуба на печалба и за други разходи като медицинско лечение и повреда на вашия автомобил. Стойността на иска за лична вреда зависи от няколко фактора, включително тежестта на нараняването и продължителността на въздействието върху вашия живот и ежедневните дейности. Изплащанията могат да варират от няколкостотин паунда до стотици хиляди паунда.

Важно е да запомните, че след като злополуката се е случила, имате само 3 години да подадете иск за обезщетение. Това означава, че е в най-добрия Ви интерес да потърсите експертен правен съвет възможно най-скоро.

Вече имате адвокат. Какво се случва след това?

След като си осигурите юридически експерти, които ще ви помогнат да предявите иск за обезщетение, пред вас са няколко етапа, преди да бъде направена оферта. Тези етапи могат да включват:

  • Главен медицински преглед – това е жизненоважно за всеки иск за обезщетение, тъй като потвърждава тежестта и въздействието на евентуални наранявания. Колкото повече информация имате, толкова по-добре.
  • Предоставяне на доказателства за катастрофата – вашият правен екип ще потърси доказателства в подкрепа на твърдението Ви, че друга страна е причинила вашето пътнотранспортно произшествие. Те ще разгледат снимки, изявления на свидетели и всякакви изображения, достъпни от видеонаблюдение или камери. Определянето на небрежност на трета страна може да улесни процеса и предостави предсрочно изплащане на обезщетение за покриване на всички незабавни разходи.
  • Уреждане извън съда – повечето искове за обезщетение от пътнотранспортни произшествия се уреждат извън съда, между представители на ответника и ищеца.
  • Влизане в съда – ако не е възможно да се стигне до решение, вашият случай може да отиде в съда. Ако това се случи, вашият правен екип ще поеме делото и ще ви посъветва да се явите като свидетел. Ще бъдете подкрепяни във всяка стъпка, така че няма от какво да се притеснявате.

Share this article