Compensatii pentru pasageri implicati in accidente auto

24 Aug 2018 | Maria Tiron

Solicitări de compensații pentru pasageri implicați în accidente auto

Solicitări privind pasageri implicați în accidente auto

Pasagerii nu au controlul asupra vehiculului pe care îl ocupă și astfel nu pot fi vinovați de neglijență în ceea ce privește producerea accidentului. Ei se bazează pe șoferul lor și pe ceilalți utilizatori ai drumului să conducă în condiții de siguranță. Aceasta înseamnă că, ori de câte ori un pasager este rănit într-un accident, acesta va avea dreptul aproape întotdeauna să facă o solicitare de compensații, fie împotriva conducătorului auto, fie împotriva celeilalte părți implicate, în funcție de cei care au provocat accidentul. Deoarece asigurarea auto este obligatorie, va exista, de obicei, un asigurător care să răspundă solicitării.

  • Purtarea centurii de siguranță – acest lucru va afecta solicitarea de compensații?

Singura problemă legată de neglijență pentru pasageri se referă la utilizarea centurii de siguranță. Cu câteva excepții limitate, toate vehiculele sunt prevăzute cu centuri de siguranță, iar legea prevede utilizarea acestora. În cazul în care un pasager este rănit într-un accident în timp ce nu poartă centura de siguranță, este posibil ca despăgubirile să fie reduse cu un procent care să reflecte această “neglijență contributivă”. Suma deducerii va fi un procent din total și procentul va depinde de leziunile suferite: dacă experții medicali concluzionează că leziunile ar fi fost evitate în întregime prin purtarea unei centuri de siguranță, atunci deducerea va fi de obicei de 25%, dar dacă dovezile expertului arată că ar fi existat vreun prejudiciu chiar dacă ar fi purtat o centură de siguranță, atunci deducerea ar trebui să fie de numai 15%.

În multe cazuri se poate demonstra că este posibil să fi existat un prejudiciu în orice caz, posibil deoarece viteza coliziunii a fost de așa natură încât ar fi existat un prejudiciu chiar din cauza centurii de siguranță și, prin urmare, în acest caz deducerea ar trebui să fie limitată la 15%.

  • Solicitări pentru pasagerii autobuzelor

Șoferii de autobuze au o obligație legală de a-și proteja pasagerii, în special de a proteja persoanele în vârstă și pe cele cu infirmități de răniri care pot fi evitate.

Accidentele apar adesea atunci când pasagerii sunt aruncați într-un autobuz care pornește dintr-o stație de autobuz înainte de a fi așezați sau când șoferul conduce  prea repede sau haotic. În aceste situații este comună implicarea unui alt vehicul; poate că o mașină a depășit autobuzul și i-a “tăiat calea” forțând șoferul autobuzului să frâneze brusc.

  • Autobuzul a plecat înainte să mă așez – pot face o plângere pentru vătămare?

În cazul în care se presupune că șoferul autobuzului a plecat înainte ca solicitantul să poată să se așeze, elementele principale care vor fi luate în considerare vor fi chiar cele care îl privesc pe solicitant. Legislația a stabilit că șoferul are datoria față de persoanele în vârstă sau infirme de a le oferi o șansă rezonabilă să se așeze înainte de a porni, însă pentru ceilalți pasageri, imperativul este acela de a evita întârzierile inutile și de a menține funcționarea corespunzătoare prestabilită a serviciului, prin urmare se specifică faptul că șoferul nu trebuie să aștepte ca toată lumea să se așeze înainte de a porni. Deci, dacă pasagerul este un om în vârstă cu un baston care îl ajută să se deplaseze, șoferul ar trebui să îi lase suficient timp pentru a se așeza în mod corespunzător înainte de a pleca, și dacă nu va face acest lucru, iar omul cade și suferă o leziune atunci este probabil să existe o solicitare de despăgubire aprobată împotriva companiei de transport.

O evoluție recentă privind autobuzele din Londra este montarea standard a camerelor CCTV de la bord. Aceste camere oferă în mod obișnuit imagini la succesiune de câte o secundă a drumului din față și din interiorul autobuzului și sunt de mare ajutor în înțelegerea modului și a motivului accidentului. Camerele sunt, bineînțeles, montate în beneficiul companiei de transport cu autobuzul și vor produce adesea materialul pentru susținerea unei negări a răspunderii, dar acest material poate fi dezvăluit și atunci când imaginile susțin cazul persoanei vătămate și astfel pot constitui elementul crucial aducând dovezile necesare pentru ca solicitarea de compensații să fie reușită.

Deci, CCTV ar trebui să arate implicarea oricărui vehicul terț și, în cazul pasagerilor aruncați prin autobuz în cazul unei coliziuni, camera care filmează în interior ar trebui să arate cum au fost susținute rănirile.

În aceste cazuri este foarte important să notăm detaliile martorilor, numărul autobuzului, conducătorul auto și operatorul.

Dacă a fost implicat un vehicul terț, s-ar putea să fi părăsit locul accidentului, ceea ce se întâmplă adesea pentru că este posibil să nu fi avut loc o ciocnire și ca șoferul vehiculului respectiv să nu fi știut că un pasager a fost rănit când autobuzul a efectuat o manevră de frânare de urgență. În aceste cazuri, trebuie să fie făcută o plângere la Biroul Asigurătorilor de Autovehicule. Pentru mai multe detalii, consultați secțiunea privind situațiile privind Accidentele cu părăsirea locului accidentului pentru mai multe detalii.

  • Accidente auto cu lovire din spate

Acestea sunt cazuri obișnuite în care un vehicul nu frânează și se ciocnește cu partea din spate a vehiculului din față. Aproape întotdeauna răspunderea va fi a șoferului vehiculului din spate, deoarece nu a lăsat o distanță suficientă față de vehiculul din față și / sau nu a acordat atenția necesară ori nu a reușit să se oprească sau să încetinească la timp sau deloc.

Pasagerii suferă de obicei accidente provocate de șocul de tip ”lovitură de bici” în cazul accidentelor cu lovire din spate.

Dacă, în calitate de pasager, ați fost răniți într-un accident, este posibil ă fiți eligibil să faceți o solicitare de despăgubire. Contactați consultanții noștri specialiști pentru vătămări corporale pentru mai multe sfaturi.

Ce trebuie să fac în continuare?

  Începeți solicitarea dvs.

Dacă ne contactați, veți vorbi în condiții de confidențialitate cu un membru al echipei noastre de solicitări personale legate de vătămare corporală, care vă va solicita detalii specifice despre vătămarea dumneavoastră, inclusiv unde și când a avut loc. Este util pentru procesul de solicitare de compensații dacă ne puteți furniza cât mai multe informații cu putință, incluzând toate imaginile relevante ale rănirii, imaginile unde a avut loc rănirea, detalii despre orice martori și rapoarte despre orice tratament medical pe care l-ați suportat ca rezultat al vătămării.

Vom putea să vă consiliem dacă puteți sau nu să solicitați o despăgubire.

Scris de Sophie Davies

Share this article

Contact