Accidente pe santiere de constructii 7 Sep 2018 | Maria Tiron

accidente pe santier

Accidente pe șantiere de construcții

Muncitorii de pe șantierele de construcții se confruntă cu pericole fizice în fiecare zi la locul de muncă. De aceea există o multitudine de legi în domeniul sănătății și siguranței care impun angajatorilor și celor care controlează lucrările de construcție și șantierelor de construcție să evalueze riscurile tuturor operațiunilor de lucru, să se asigure că lucrătorii lor sunt instruiți corespunzător și dispun de echipamentul corect.

Accidentele uzuale din șantierele industriale includ alunecări și împiedicări, căderi de la schele și căderi de obiecte.

Actualul guvern reformează legea pentru a-i slăbi efectele în acest domeniu, dar, așa cum se întâmplă în prezent, există o șansă bună de a câștiga o solicitare de despăgubiri pentru un accident de muncă, cu excepția cazului în care a fost provocat doar de persoana vătămată.

 

Muncitori care lucrează în zone de risc

În ciuda protecției legii, există mulți lucrători în construcții care sunt expuși unui risc deosebit și pot fi reticenți în a face revendicări pentru leziunile suferite. Cei mai expuși riscului tind să fie lucrători “ocazionali” care sunt înregistrați ca lucrători independenți în cadrul Schemei de Construcții Industriale a Guvernului.

Pot exista până la 1 milion de lucrători ocazionali cu statut de lucrători independenți în Regatul Unit. Cei mai mulți dintre ei nu sunt cu adevărat lucrători independenți, ci sunt descriși ca atare pentru a li se permite să fie angajați adesea de către agenții, fără plăți către serviciile naționale de asigurări și cu drepturi reduse în privința siguranței muncii.

 

Solicitări pentru șantierele de construcții din Londra

În sectorul șantierelor marilor construcții din Londra, aproape 40% dintre lucrători sunt imigranți. Bulgarii și românii se bucură acum de aceeași libertate de mișcare ca și lucrătorii din alte state ale Uniunii Europene, astfel încât aceștia pot lucra oficial aici ca lucrători în construcții “angajați cu contract” sau ca “lucrători independenți”.

Mulți dintre clienții noștri din industria construcțiilor lucrează cu statut de lucrători independenți și suntem încă în măsură să susținem solicitări de compensații cu succes pentru aproape toate aceste cazuri. Acest lucru se datorează faptului că, în multe cazuri, putem demonstra că relația este, în realitate, o relație angajator-angajat și, în orice caz, există în continuare obligații legate de sănătate și siguranță datorate lucrătorilor independenți. Dacă un lucrător care desfășoară o activitate independentă este rănit din cauza neglijenței unui alt lucrător sau a unei organizații, acesta va fi în continuare în măsură să înainteze o reclamație.

 

Cum se face o solicitare de vătămare

Unii lucrători din șantierele de construcții sunt reticenți în a înainta o solicitare de despăgubiri deoarece își pot pierde locul de muncă. În realitate, majoritatea oricum nu sunt ținuți la lucru în continuare dacă nu sunt în măsură să lucreze ca urmare a vătămărilor, deoarece statutul lor de lucrători independenți înseamnă că nu sunt eligibili pentru concediu medical sau plăți în caz de boală. Pentru salariații angajați cu contract deplin de muncă, aceștia ar putea să înainteze și o altă solicitare de despăgubire, în cazul în care angajatorul i-a demis din cauza faptului că nu erau la lucru, ci erau în concediu medical.

Angajatorul este obligat prin lege să aibă asigurare de răspundere civilă pentru accidentele de muncă și, în practică, cererea este tratată și plătită de asigurători, iar angajatorul acceptă acest lucru. Deci, este rar pentru angajator să vrea să adopte orice fel de acțiune împotriva angajatului.

Un alt motiv pentru care un muncitor constructor imigrant ar putea să renunțe la o solicitare este din cauza problemelor legate de statutul de imigrant. De obicei, putem oferi consiliere și în privința acestor aspecte, iar cele mai multe solicitări vor avea succes. Vă rugăm să ne contactați gratuit, fără nici o obligație pentru consiliere cu privire la o cerere de vătămare corporală.

Datorită naturii lucrărilor pentru cei care își desfășoară activitatea în domeniul construcțiilor, există un risc crescut de a suferi o vătămare a capului după un accident. Aflați mai multe despre experiența noastră în privința solicitărilor de compensații după vătămări grave la nivelul capului.

 

Studiu de caz recent

Dl. C a lucrat pentru o companie de închiriere de utilaje. Conducea un camion cu platformă joasă la un șantier de construcții și descărca vehiculele prin spate. Era un camion autobasculant și două excavatoare, toate prinse între ele. Roțile erau încărcate cu noroi. În timp ce dădea cu spatele unul dintre excavatoarele de pe platforma camionului, anvelopele nu au putut să mențină aderența pe suprafața unde se afla platforma și a alunecat în lateral, răsturnându-se complet.

Cazul legal împotriva lor a fost bazat pe faptul că era previzibil ca anvelopele vehiculelor să fie acoperite cu noroi deoarece au fost folosite pe șantiere de construcții, iar angajatorii ar fi trebuit să se asigure că în camion există o cantitate de nisip și o lopată sau că s-au făcut aranjamente cu antreprenorii principali de la locației pentru ca roțile să fie curățate cu apă la sosirea pe șantier.

Dl. C a avut norocul de a scăpa numai cu o fractură la gleznă. Fractura a necesitat intervenție chirurgicală, dar recuperarea a mers bine si s-a întors la serviciu in șase săptămâni.

Angajatorii au negat răspunderea și au fost demarate proceduri judiciare, însă asigurătorii lor au beneficiat de consiliere din partea avocatului pledant după care au acceptat să soluționeze cererea. Au admis apoi răspunderea, iar cauza a fost soluționată oferind  despăgubiri de 8.000 GBP, plus costurile legale.

Accident pe șantier – echipamente de lucru periculoase și defecte

 

Domnul C, un tânăr cetățean român, a venit în această țară în 2015 pentru a lucra. La scurt timp dupa ce a venit, și-a găsit de munca in curațenie într-un hotel, iar apoi a început să lucreze ca muncitor în construcții. Ulterior și-a obținut certificatul NVQ-ul de nivel 2 și a început să lucreze ca dulgher, o meserie la care era priceput și era interesat sa progreseze.

In anul 2018, intr-una din zile, domnul C a fost abordat de către supraveghetorul său și i s-a cerut să asiste la instalarea unui Cantideck, o platformă extinsă utilizată pe șantierele de construcție pentru a forma o margine temporară care se proiectează din clădire, pe care pot fi aduse cu macaraua materiale și echipamente. Domnul C nu a fost niciodată instruit cum anume trebuie să îndeplinească o astfel de sarcină.

O macara a ridicat Cantidec-ul pe verticală, deoarece trebuia să se potrivească printr-o deschidere îngustă la nivelul solului pentru a ajunge la nivelurile subterane. Deschiderile din plăcile de beton care au format amplasamentul nu au fost proiectate pentru a găzdui Cantideck-uri, deoarece constructorul nu s-a gândit să folosească Cantideck-uri până când nu a terminat deja plăcile pentru nivelurile subterane.

In timp ce Cantideck-ul a fost suspendat în gol, acesta a rămas blocat între niveluri. Domnul C împreună cu supraveghetorul său și un alt coleg au încercat să-l mute manual și cu transpaletul. Șurubul de pe latura Cantideck-ului s-a desurubat și Cantideck-ul s-a extins rapid sub propria greutate, prinzând degetul aratator drept și degetele mijlocii ale domnului C.

Pârâtul nu a admis raspunderea pentru producerea accidentului, susținând că domnul C este vinovat de propria nenoricire. Investigația noastră a arătat că ridicarea verticală a unui Cantideck fără sprijin de specialitate a fost contraindicată de instrucțiunile producătorului Cantideck. Mai mult decat atat, cu mai puțin de o oră înainte de accidentul clientului nostru, pârâtul a coborât Cantideck-ul în aceeași poziție verticală, provocând decuplarea șurubului, iar Cantideck-ul s-a extins rapid. Apoi, inculpatul a coborât Cantideck-ul la orizontală, a inșurubat șurubul și a ridicat din nou Cantideck-ul la verticală pentru a doua oara, lucru care a dus la accidentul clientului nostru. Paratul nu l-a informat pe domnul C că acest lucru s-a întâmplat înainte de a-l chema să-l asiste. S-a stabilit, de asemenea, că acest Cantideck avea doar un șurub pe o parte și niciunul pe partea cealaltă.

Clientul nostru a suferit o vătămare gravă a degetului aratator drept și a degetelor mijlocii, ducând la amputări parțiale. Amputările i-au slăbit puterea de prindere, lăsându-l astfel cu o vătămare severă și permanentă. Vătămarea a provocat dificultăți în sarcinile foarte fine și în cele care necesită un control motor fin. În ciuda gravității rănilor sale, domnul C a revenit la muncă trei luni mai târziu ca agent de trafic. Ulterior și-a găsit de lucru ca asistent de dulgher. Domnul C a avut dificultăți în utilizarea uneltelor, cum ar fi utilizarea ciocanului, șurubelnița și o varietate de instrumente, cum ar fi ferăstraul circular și, din aceasta cauza, a fost în mod constant îngrijorat că ar putea sa-si piarda slujba. A avut norocul să primească asistență din partea colegilor săi in privinta sarcinilor care ii erau dificile. Aceste leziuni i-au provocat dificultăți domnului C si in ceea ce priveste inchiderea nasturilor, a șireturilor de la pantofi, la tastare, scriere și uneori si la masa, cu privire la utilizarea cutitului.

Am apelat la serviciile unui medic chirurg consultant specializat pe membre superioare să furnizeze dovezi de specialitate cu privire la consecintele medicale ale leziunilor, precum si la un consultant psiholog care să ia în considerare consecintele psihologice. A fost necesar să se obțină dovezi de la un specialist in proteze care a confirmat că domnul C ar avea nevoie de proteze din silicon de calitate superioara personalizate pentru degete și degete mecanice cu sistem în consolă pentru activități funcționale.

Pârâtul a fost invitat să-și schimbe poziția cu privire la răspundere și să finanțeze protezele recomandate. În schimb, asigurătorul pârâtului a încercat să soluționeze cazul mai devreme, oferindu-i domnului C suma de £134.000.

Oferta a fost respinsă ca fiind prea mica și au fost luate măsuri pentru a iniția proceduri la Înalta Curte. Asigurătorii pârâtului au transmis o noua ofertă marita, in valoare de £200.000, pe care domnul C a acceptat-o.

Acest caz este un alt exemplu care evidențiază numeroasele riscuri și pericole de pe șantierele de construcții și demonstrează că, este vital în proiectele majore de construcție ca acestea să fie proiectate, planificate și evaluate în mod corespunzător pentru a menține lucrătorii din construcții departe de pericol. Pentru aceasta se aplică Regulamentele pentru construcții (proiectare și gestionare) 2015, care vizează îmbunătățirea sănătății și siguranței în industrie și care permit clientului să obțină o compensație adecvată. Într-o industrie vastă, cum ar fi industria construcțiilor, având un număr relativ mare de lucrători, s-ar putea aștepta în mod normal să aibă un număr mai mare de accidente legate de industrie. Cu toate acestea, acest lucru nu face ca accidentele să fie acceptabile. În ceea ce privește echipamentele și instrumentele de pe șantierele de construcții, unul dintre numeroasele riscuri este acela al uzurii care le face defecte și periculoase, dar, de asemenea, așa cum am văzut în cazul domnului C, este implementarea sau utilizarea în mod greșit. În esență, compania de construcții are obligatia deplina de a oferi conditii de siguranta la locul de munca.

Dacă lucrați sau ați lucrat în construcții și ați suferit o vătămare cauzată de un accident de muncă, contactați echipa de avocați specialiști care vă poate oferi consiliere dacă sunteți sau nu eligibil să faceți o cerere de compensare ca urmare a accidentelor.

Share this article

Contact