Pericolele de a lucra in ferme

16 Sep 2020 | Maria Tiron

Inspectorii de protectie a muncii au declarat ca in ultimii 10 ani, cel putin o persoana pe saptamana a murit ca urmare a unei munci desfasurate in agricultura si multi altii au fost grav raniti.

Asadar este clar ca munca in agricultura este periculoasa in UK. Cu toate ca doar 1 din 100 de muncitori este angajat in domeniul agricol, acesta contribuie la statistica care arata ca el este 1 din 5 muncitori care isi pierd viata in urma unor leziuni suferite la locul de munca.

Cele mai frecvente cauze a mortii sunt:

  • Strivirea de catre un obiect (in miscare sau in cadere) incluzand utilaje si vehicule
  • Cazaturi
  • Asfixiere si inec
  • Leziuni provocate de un animal.

Recent, un barbat in varsta de 30 de ani a fost ucis intr-un accident in care a fost implicat un utilaj la o ferma din Co. Armagh, si in Co. Kilkenny un barbat in varsta de 60 de ani a fost ucis in timp ce efectua reparatii la o combina agricola.

In afara accidentelor fatale, accidentele care se soldeaza doar cu diferite leziuni includ o gama larga de factori precum inhalarea de praf, lucratul cu produse chimice, expunerea la poluare fonica si vibratii puternice, ridicarea de greutati precum si lucrul intr-un mediu foarte cald sau foarte rece si expunerea prelungita la soare.

Muncitorii singuri

Muncitorii singuri sunt aceia care lucreaza de unii singuri, fara o supraveghere directa.

Acestia sunt expusi la aceleasi pericole ca si alti muncitori, insa sunt mai vulnerabili, deoarece nu au acces imediat la ajutor in cazul in care se intampla ceva.

Un alt caz vizeaza un transportator experimentat de baloti de paie care a fost ucis dupa ce mai multi baloti de paie s-au prabusit peste el.

Pentru ca era singur, familia lui nu va putea afla niciodata cum s-a petrecut exact accidentul.

In mod evident muncitorii care lucreaza singuri sunt mai vulnerabili si mai predispusi la a fi victimele unor boli, accidente, talharii si altor violente din partea unor necunoscuti.

Aceste riscuri trebuiesc reduse cat de mult posibil prin luarea de masuri de protectie adecvate. Tehnologia din ziua de astazi, precum telefoanele mobile si sistemul GPS, ofera mai multa incredere muncitorilor. Cu toate acestea, aceste resurse nu il exonereaza pe angajator de obligatia de a asigura un mediu sigur de lucru pentru muncitorii singuri.

Potentialele pericole din momentul recoltarii si ambalarii fructelor

Precum munca in agricultura si de unul singur au propriile riscuri asa si recoltarea si ambalarea fructelor. Pericolele pot fi:

  • Mecanice – utilaje precum tractoare si scari hidraulice si unelte, precum pistoalele cu aer comprimat
  • Biologice – reactii alergice la mucegai si seva sau nectar
  • Chimice – insecticide, fungicide si ierbicide
  • Electrice – cabluri electrice
  • Altele – expunere la soare, aplecari si ridicari, zgomot, oboseala.

Reguli de protectie a muncii

Conform legii, angajatorii au obligatia de a-si proteja atat angajatii si cat si persoanele care le-ar putea intra pe proprietate. Parte a acestui sistem de protectie este sa se efectueze o evaluare a potentialelor riscuri si a lua masuri de prevenire si reducere a acestora.

Legea este pusa in aplicare atat de cei de la protectia muncii, cat si de catre autoritatile locale.

Mai mult, cine nu respecta legea si aceste reguli poate fi urmarit penal.

De exemplu, anul acesta, o companie din sectorul agricol din Kent a fost obligata sa plateasca peste £35,000 ca amenda dupa ce un muncitor a fost strivit de o grinda de beton si a murit.

In urma investigatiei celor de la protectia muncii au descoperit ca muncitorii nu au primit instructajul adecvat si munca nu le-a fost planificata in mod corespunzator.

Compania din sectorul agricol a pledat vinovata de incalcarea legii “the Health and Safety at Work Act 1974”.

Inspectorul de protectie a muncii a declarat ca acest incident tragic a dus la prevenirea altor asemenea accidente pe termen lung.

Cei care sunt in control sunt responsabili sa implementeze metode sigure de lucru si sa ofere informatiile, instructajul si pregatirea necesare.

Daca ati fost accidentat la locul de munca din neglijenta angajatorului, este posibil sa puteti solicita o despagubire. Daunele acordate vor acoperi durerea si suferinta si orice pierderi financiare. Exista persoane carora le este dificil din punct de vedere emotional sa se indrepte impotriva angajatorului, chiar daca au dreptul. Trebuie sa retineti insa ca, prin lege, angajatorii detin, in general, asigurare, iar despagubirile sunt solicitate de la compania de asigurare. Aceasta inseamna ca practic va indreptati impotriva companiei de asigurari si nu a angajatorului.

Share this article

Contact