Accidentul feroviar din Croydon

11 Jun 2018 | Maria Tiron

In acest articol detaliem cazul accidentului din Croydon si ce desbagubiri au fost dobandite

Cine ar putea uita groaznicul accident feroviar din Croydon? La 9 noiembrie 2016, șapte persoane și-au pierdut viața atunci când trenul spre Croydon s-a răsturnat cu 69 de pasageri la bord. Un total, 62 de persoane au suferit leziuni, dintre care 19 au suferit răni foarte grave, inclusiv pierderea membrelor. Cei șase bărbați și o femeie ce au decedat aveau vârsta cuprinsă între 19 și 63 de ani. Numarul de morti a plasat accidentul de la Croydon ca cel mai grav accident feroviar din Marea Britanie dupa accidentul din Great Heck din 2001, în care au fost uciși 10 oameni.

Deci, ce a provocat deraierea și cum poate fi evitată o astfel de situație în viitor? Comisia pentru Investigare a Accidentelor Feroviare (RAIB) a efectuat o anchetă asupra incidentului.

RAIB

accident tren in croydon ukFolosind datele inregistrate de tren, RAIB a raportat în decembrie 2017 că trenul a avut o viteză excesivă și frânele nu au fost activate în timp ce a luat curba ascuțită spre stânga, cauzând deraierea. Limita de viteză in acea parte a traseului era de 20 de kilometri pe oră, dar trenul se deplasa cu 70 kilometri pe oră la momentul accidentului. Pe măsură ce trenul a deraiat, ferestrele și ușile au fost zdrobite, cauzând căderea pasagerilor sub tramvai si zdrobirea lor, pe măsură ce tramvaiul incetinea. RAIB a constatat că eroarea conducătorului a fost cauza accidentului, cel mai probabil din cauza faptului ca a adormit pentru scurt timp.

Investigația RAIB a constatat că, în general, operatorii britanici de tren din cele opt firme de trenuri urbane din Marea Britanie nu au reușit să înțeleagă pe deplin riscurile sistemelor de tren și, prin urmare, nu au instalat suficiente măsuri de siguranță. În consecință, au apărut în total 15 recomandări privind siguranța. Acestea includ instalarea unor limite de viteză mai mari pe alte zone periculoase ale liniei de cale ferata. În plus, s-a recomandat ca noile măsuri să includă sisteme de monitorizare a vigilenței conducătorilor, precum și de reducere automată a vitezei atunci când se apropie de curbe și intersecții periculoase. În plus, având în vedere că toți pasagerii care și-au pierdut viața au fost aruncați din tren, s-a ajuns la concluzia că dacă ferestrele de tren ar fi fost făcute din sticlă laminată în loc de sticlă călită, ar fi fost mai multi supravietuitori.

Rolurile investigațiilor poliție în domeniul transporturilor și ale serviciului de Procuratura a Coroanei.

Poliția britanică (BTP) a arestat șoferul de tren sub suspiciunea de ucidere din culpa și continuă să rămână sub cautiune în timp ce investigația BTP continuă. BTP va trimite constatările sale către Procuratura Coroanei (CPS), care va decide apoi dacă șoferul ar trebui sau nu să se confrunte cu acuzații penale. CPS va decide, de asemenea, dacă vor fi aduse acuzatii penale si pentru Transport for London (TfL) și TOL, compania care operează trenurile în numele TfL. Așa că, până când procesul se va sfârși, familiile celor decedati și cei răniți, in mod frustrant, nu știu dacă vor avea sau nu ziua lor în fata judecatorului.

In timp ce așteptăm deciziile BTP și CPS …

În luna ianuarie a acestui an, ca răspuns la raportul RAIB, organismul de reglementare numit Oficiul pentru Drumuri si Cale Ferată (ORR) a organizat o întâlnire privind siguranța. În cadrul summitului, ORR s-a angajat să creeze un grup care să convină asupra unui calendar pentru punerea în aplicare a recomandărilor din partea RAIB. ORR a fost citat în Transport Network spunând că ei “rămân uniti în hotărârea lor de a lua măsuri pentru a se asigura că tragedia din Croydon nu se va mai repeta niciodată”.

Separat, TfL și-a deschis propria investigație asupra accidentului, iar raportul așteaptă să fie publicat cândva în 2018. În plus, TfL sa angajat să implementeze toate recomandările din raportul final al RAIB.

Despăgubiri in urma acestui accident.

În martie 2017, Tramtrack Crodyon Ltd și Tfl și-au recunoscut răspunderea pentru accident, ceea ce înseamnă că victimele și supraviețuitorii nu trebuie să ii dea în judecată pentru a obține o hotărâre care să le permită să urmărească despăgubiri. BBC a raportat că, până la sfârșitul lunii ianuarie a acestui an, TfL a primit 87 de plângeri și a plătit mai mult de 2,2 milioane lire sterline în compensație in total în sprijinul celor afectați. În timp ce recompensa financiară nu este nicidecum destula pentru susținerea victimelor și a familiilor acestora, este de asemenea important să fie adus cazul în fața instanței: în acest fel, familiile afectate pot fi asigurate că se infaptuieste justiția.

Firma de avocatură Osbornes și echipa sa, este instruită să acționeze pentru familia uneia dintre victimele decedate in accidentul din Croydon.

Share this article

Contact