Accidentele cu scara si caderile de la inaltime

2 Mar 2016 | Maria Tiron

Table of Contents

Caderile de la inaltime reprezinta cea mai frecventa cauza de deces la locul de munca si unul dintre cele mai serioase motive de vatamare. Pana in 2006 problema a luat o asemenea amploare – 46 de decese si 3350 leziuni majore doar in anul respectiv – incat Guvernul a introdus o legislație noua pentru a imbunatati siguranta lucratorilor.

caderi de la inaltime in uk

Reglementarea Work at Height

Reglementarea Work at Height 2007 (modificata) se aplica pentru toate locurile de munca unde exista riscul ca o persoana sa cada de la inaltime, nu doar pe santierele de constructii ci si in birouri, magazine sau la alte locuri de munca.

Reglementarile juridice sunt stabilite in sens larg incat orice munca la inaltime trebuie sa fie evaluata si pe cat posibil evitata; in cazul in care nu poate fi evitata, atunci trebuie depuse toate diligentele pentru a reduce riscul la minim. Minimizarea riscului se refera si la folosirea unui echipament de protectie care sa previna caderea sau sa reduca distanta implicata, sau la o procedura adecvata scrisa si instruirea corespunzatoare astfel incat, in desfasurarea atributiilor, muncitorii sa inteleaga si sa fie capabili sa se descurce in orice situatie de risc ce poate aparea. Echipamentul de protectie trebuie sa fie verificat, intretinut si reparat, iar muncitorii trebuie sa fie instruiti in mod corespunzator cu privire la cum anume trebuie utilizat.

Masurile practice pot include instalarea balustradelor, hamuri si plase, platforme de lucru si casti speciale de protectie.

Reglementarea acopera de asemenea si folosirea scarilor la lucru. Scarile sunt una din cauzele multor accidente de munca si din 6000 de accidente semnificative si majore inregistrate la Health & Safety Executive (Protectia muncii), in fiecare an, peste 1000 implica folosirea scarii.

Folosirea scarilor la locul de munca

Scarile sunt una dintre cele mai cunoscute obiecte de lucru cu angajatori deoarece sunt un mijloc ieftin de acces – ele nu costa prea mult si pot fi folosite de cate o persoana fara ajutorul altcuiva. Aceasta inseamna ca ele pot fi folosite si in alte situatii decat in folosul muncii.

Ele ar trebui folosite doar pentru munca si pe santierele unde a fost facuta o evaluare, in prealabil, pentru a se asigura ca schela sau o platforma mobila nu ar putea fi utilizate. Ar trebui sa aiba si spatiu pentru o a doua persoana care sa fie bine legate si securizate in partea de sus. Dar aceste masuri de siguranta fac ca aceste scari sa fie si mai scumpe si mai putin flexibile, incat muncitorii sunt deseori trimisi la interventii cu o foaie de lucru si o scara de marime standard.

In mod normal, scara poate cateodata sa alunece deoarece nu este asigurata in partea de jos sau ar putea sa cada in partile laterale deoarece nu a fost asigurata in partea de sus, ceea ce se intelege ca sunt vorba de accidente de munca.

Un alt risc implica munca pe acoperisuri. Cateodata suprafața acoperisului este fragila si nesigura. Poate fi o fereastra de mansarda pe care se poate merge cu usurinta. In aceste cazuri, leziunile sunt de cele mai multe ori severe si pot include atat traumatisme craniene cat si leziuni ale coloanei, fracturi multiple, insa acestea pot fi prevenite de cele mai multe ori printr-o evaluare corespunzatoare prin care se poate testa rezistenta acoperisului iar zonele nesigure sa fie imprejumuite in mod evident.

Geamurile de mansarda ar trebuie sa fie intotdeauna imprejumuite de jur imprejur spre a fi marcate in mod evident.

Cererile de despăgubiri pentru accidente pe schele

Munca pe schele implică un risc foarte ridicat în ceea ce privește producerea de accidente și, tocmai de aceea, reglementările juridice din materie sunt foarte stricte cu privire la cum anume ar trebui planificate, efectuate și supravegheate aceste lucrări. Numai persoanele cu experiență și calificate ca scaffolders ar trebui să monteze și să demonteze . Cu toate acestea, această industrie este caracterizată de un număr mare de companii private mici care folosesc adesea muncitori necalificați sau insuficient instruiți pentru a efectua lucrări complexe și periculoase.

Cele mai obișnuite tipuri de accidente în industria schelelor sunt căderile de la înălțime și căderea de obiecte. Căderile de la înălțime sunt de regulă grave datorită leziunilor ortopedice severe, cele de la nivelul capului sau coloanei.

Leziuni cauzate de căderile de pe schele:  unele dintre cele mai grave leziuni apar atunci când un muncitor cade de pe o schelă;

Leziuni provocate de căderea obiectelor de pe schele: toate obiectele utilizate de muncitorii din construcții trebuie să fie depozitate în mod corespunzător și fixate pe schele. Obiectele în cădere pot lovi muncitorii dar și persoanele pietoni ce trec prin apropiere.

Leziunile cauzate de schele ce se prăbușesc: prăbușirea schelelor e foarte periculoasa . O prăbușire poate fi cauzată de construcția slabă a schelei, de vremea rea sau de faptul ca schela a fost lovită de vehicule sau de utilaje.

Investigațiile accidentelor pe schela sunt adesea efectuate în mod aprofundat, implicându-l pe contractorul principal al șantierului si uneori pe Health and Safety Executive care pot acționa în justiție pe cei care se fac responsabili de producerea accidentului.

 

Cum v-am putea ajuta

Osbornes Solicitors a oferit asistenta juridica pentru multe cazuri in care muncitorii au cazut de la inaltime sau prin acoperisul cladirilor deoarece angajatorii lor nu au facut demersuri elementare necesare pentru a le asigura in mod rezonabil siguranța la locul de munca.

In situatia in care ati fost victima unui astfel de accident de munca sau cunoasteti pe altcineva care a suferit un astfel de accident si doriti sa discutati mai pe larg despre situatie si care sunt demersurile care se parcurg in cazul respectiv, puteti discuta cu Maria Tiron sunand la 07809343150 / 02074288445, pe email la mariatiron@osbornes.net sau completand online enquiry form.

Share this article

Contact