Отдел за разследване на безопасността в здравеопазването

10 Aug 2022 | Elida Dimitrova
health-safety logo

20 ЮЛИ 2021 | СТЕФАНИ ПРИОР

HSIB (Отдел за разследване на безопасността в здравеопазването) е независима организация, съставена от екип от изследователи и анализатори, чиято роля е да провеждат независими разследвания на тема „ безопасността на пациентите във финансирани от NHS институции в цяла Англия.“ HSIB може да разследва само опасения за безопасността на пациентите след 1 април 2017 г.

Организацията е напълно независима от NHS, що се отнася до техните разследвания. Те обаче се финансират от Министерството на здравеопазването и социалните грижи, а домакини са им NHS England и NHS Improvement.

Правителството публикува проект за законопроект за разследване на безопасността на здравните услуги през септември 2017 г., за да препоръча създаването на нов орган, Орган за разследване на безопасността на здравните услуги (HSSIB), който отново да разследва всеки инцидент, свързан с безопасността на пациентите в NHS. Идеята е HSSIB да бъде напълно независима и да продължи работата на HSIB с изключение на разследванията свързани с майчинство.

Предложеният законопроект ще:

 • Създаде Орган за разследване на безопасността на здравните услуги (HSSIB), като нов независим орган с правомощия да провежда разследвания на инциденти, свързани с безопасността на пациентите, възникнали по време на предоставянето на услуги, финансирани от NHS;
 • Създаде „безопасно пространство“, чрез което участниците могат да предоставят информация на HSSIB със знанието, че информацията няма да бъде споделяна с други и ще бъде разкрита само при определени ограничени обстоятелства, както е посочено в законодателството; и
 • Измени Закона за коронерите и правосъдието от 2009 г., за да позволи на органите на NHS, а не на местните власти, да назначават съдебни лекари; и ще възлага задължение на държавния секретар да гарантира, че са назначени достатъчно съдебни лекари за Англия, и че са осигурени с подходящи ресурси и тяхната работа се наблюдава.

Кои са отделът за разследване на безопасността в здравеопазването (HSIB)?

Екипът от следователи и анализатори се ръководи от Кийт Конради. Той е главен следовател с богат опит във разследване на въздушни произшествия, а сищо така той е професионален пилот от 40 години. Други членове на неговия екип са д-р Кевин Стюарт, който е изпълнителен медицински директор и заместник-главен следовател. Той е квалифициран гериатър; Лин Спенсър, изпълнителен директор на корпоративните услуги, която е работила в NHS в продължение на повече от 18 години в ролята на корпоративно управление/менежиране на риска и д-р Стивън Драге, изпълнителен директор по разследвания, който преди това е работил като заместник медицински директор в голям NHS Trust и все още практикува като консултант по интензивно лечение и анестезиолог.

Има и подгрупи като:

 • Разузнавателно звено, което се състои от 5 лица, които приоритизират действията на HSIB; управлява външната система за уведомяване за безопасност; управлява базата данни с разузнавателни и експертни съвети.
 • Национален екип за разследване, който е ядрото на HSIB и наблюдава разследванията. Екипът се състои от група лица с богат опит в управлението на проекти; прегледи на сериозни случаи; мултиведомствени разследвания; управление в рамките на NHS; управление на безопасността; разследване на произшествия; кърмене; закон; медицина и безопасност на пациентите.
 • Екип за разследване на майчинство, който е екип от акушер-гинеколози и акушерки, чиято роля е да разследва всички инциденти с майчинство в NHS.
 • Висш мениджърски екип, който се занимава с въпроси, свързани с управлението на информацията и технологиите; финанси и изпълнение; съответствие на данните и управление на информацията; комуникация; образование, обучение и развитие; политика, участие на пациенти и общественост и др.
 • Група за партньорство и изпълнение на гражданите се състои от лица, които са вътрешни и външни членове на HSIB и те споделят своя опит с участието на пациентите и обществеността, за да помогнат и повишат профила на HSIB. Някои от тези лица сами са претърпяли лоши грижи от NHS или са загубили член на семейството си поради лоша работа на

Какво прави HSIB?

Същността на докладите, изготвени от екипите на HSIB, е да се разследват всички опасения за безопасността на пациентите в рамките на NHS.

Двете основни програми са националните изследвания и изследванията на майчинството. Всеки може да докладва загриженост за безопасността на пациента на HSIB. Насочванията могат да бъдат направени от пациенти; тяхното семейство; Персонал на NHS (и организации) и обществеността.

Каква е целта на разследването на HSIB?

Основната цел на разследването на HSIB е да се извърши задълбочено разследване на обстоятелствата, свързани с въпроса за безопасността на пациентите, и да се изготви доклад.

HSIB няма да се стреми да разследва въпроси, свързани с обвинения или нарушения на задължението за грижа. Това не е правно разследване, но окончателният доклад е полезен на вашия адвокат по медицинска небрежност.

HSIB ще включва NHS Trust/здравни специалисти, участващи в грижите; пациентът и семейството в процеса на докладване и всички национални разследвания се публикуват, след като докладът бъде финализиран.

Разследванията на майчинството не се публикуват, но се споделят със семейството, NHS Trust и здравните специалисти, които са участвали във въпросния инцидент с безопасността на пациентите.

HSIB събира информация от своите разследвания, за да позволи да се идентифицират проблеми, свързани с безопасността на пациентите. След като са завършили редица разследвания, свързани с конкретен тръст на NHS, ние провеждаме семинар със съответния тръст на NHS и това им позволява да се:

 • Минимизира дублирането и претоварването;
 • Развива обратна връзка по общи проблеми;
 • Посочва действия, които изискват незабавен преглед, за да се подобри безопасността, в по-бърз период от време, отколкото да се чака докладите за разследване да бъдат завършени.

Що се отнася до разследванията по майчинство, HSIB има споразумение с CQC по отношение на споделянето на информация, свързана с разследванията. Те също така работят в тясно сътрудничество с програмата за подобряване на качеството на Кралския колеж по акушерство и гинекология „Всяко бебе има значение“ и MBRRACE-UK (Майки и бебета: Намаляване на рисковете чрез одити и поверителни запитвания в Обединеното кралство) и Резолюцията на NHS.

Колко разследвания на HSIB се провеждат всяка година?

HSIB провежда до 30 разследвания годишно във връзка с техните национални разследвания и е шокиращо, че до декември 2020 г., има 1000 разследвания годишно във връзка с техните разследвания за майчинство. Към август 2020 г. имаше 1478 започнати разследвания за майчинство и 1083 приключени, работейки със 130 тръста на NHS в 14 региона на Обединеното кралство, включително 10 тръста на NHS за бърза помощ. Не всички семейства желаят да участват в HSIB и статистиката разкрива, че 87% от семействата са участвали в разследванията за майчинство и малко повече от 89% са участвали в Националното разследване.

Има ли Covid-19 ефект върху разследванията на HSIB?

Между април 2019 г. и март 2020 г. е имало 41 препращания за майчина смърт към HSIB и между март и май 2020 г. е имало 20.

Подобен модел се появи по отношение на препоръките за раждане на мъртво раждане; между април – юни 2019 г. имаше 24 препоръки, но през периода април – юни 2020 г. имаше 47, което е 51% увеличение.

Разследванията на HSIB не заместват доклада за сериозен неблагоприятен инцидент/доклада за анализ на първопричината, който се изготвя вътрешно от NHS Trust, участващ във всеки сериозен инцидент. То е в допълнение.

Как вашият адвокат за медицинска небрежност ще използва доклад на HSIB?

В Osbornes нашите адвокати по клинична небрежност получават много доклади за HSIB. Информацията в тези доклади, съпоставена с информацията, съдържаща се в медицинската документация на пациента и всички други доклади от разследване, е полезна при изграждането на случая. То не замества никакво експертно доказателство, което се изисква за доказване на иск; или версията на пациента за събитията. Това е просто информация, която може да се използва в допълнение към други доказателства.

Нашите адвокати са специализирани в искове за медицинска небрежност при майчинство и сме използвали доклади на HSIB, когато медицинска небрежност е причинила наранявания на деца по време на раждане, включително случаи на искове за мъртво раждане и искове за церебрална парализа. В случая с Габриела Пинтили, където лошото лечение трагично доведе до смъртта на майка след раждане, беше проведено разследване на HSIB и докладът беше част от нашите доказателства срещу доверието на NHS.

С оглед на факта, че много от нашите клиенти не говорят английски като първи език и много от тях не могат да разберат какво се е случило по време на въпросния инцидент, HSIB са в състояние да преведат докладите на HSIB на езика на клиента, така че те могат напълно да разберат съдържанието на доклада. Това е наистина полезно и нашият юридически екип, говорещ чужди езици, може да прегледа подробно тези доклади с клиента, за да се увери, че той разбира напълно съдържанието.

Ако смятате, че въпрос, свързан с безопасността на пациентите, трябва да бъде докладван на HISB или искате да говорите с адвокат относно всякакви опасения, свързани с безопасността на пациентите; моля, свържете се със Стефани Приор. Стефани е ръководител на отдела по клиничната небрежност в Osbornes. Тя е класирана като водещ адвокат по медицинска небрежност в Лондон и също е акредитирана от AvMA, водещата благотворителна организация, защитаваща безопасността на пациентите.

Свържете се с българския адвокат:

Елида
Tel: 07843349633 / 020 76818675
E-mailElida.dimitrova@osborneslaw.com

Cнежина
Tel:  07516 441448 / 020 76819013
E-mailsnezhinayankova@osbornes.net

Share this article

Contact

контакт

Свържете се с нас на тел 07516 441 448

Email us Send us an email and we’ll get back to you


  СлучаиVIEW ALL

  1. holding hands
   26.4.2023

   Справедливост за клиентка, претърпяла сериозни наранявания по време на раждане

   23 МАЙ 2022 | НИКЪЛЪС ЛИХИ Екипът по клинична небрежност в Osbornes Law наскоро споразомя случай, при който нашата клиентка е получила сериозни наранявания в резултат на клинична небрежност по време на раждането на първото си дете през ноември 2018... Read more

   Read more
  2. doctor
   12.4.2023

   Доклад – успешен резултат за ищец

   Елин Димитриу постигна още един успешен резултат за ищец, подал иск срещу NHS Trust. На ищцата, г-жа H, са били предписани таблетки желязо от нейната акушерка по време на бременността й. След спешно цезарово сечение тя роди здраво бебе, но поради... Read more

   Read more
  3. cyclist
   11.4.2023

   Иск за ранен велосипедис

   C.H Меган Ламбърт наскоро уреди иск за ранен велосипедист за приблизително £12 000. Велосипедистът се е движил по главен път със спряло движение отдясно, когато изведнъж предната врата от страната на пътника на паркирано превозно средство се отваря. Клиентът ни... Read more

   Read more
  4. cyclist
   9.4.2023

   ЗЛОПОЛУКА С ВЕЛОСИПЕД ВОДИ ДО ТРАВМИ, ПРОМЕНЯЩИ ЖИВОТА

   Кейт Милтън, старши сътрудник адвокат в адвокатска кантора Осборнс (Osbornes Law), уреди иск за 52-годишна лична лекарка, която претърпя сериозен инцидент с велосипед. Ищцата е била блъсната от камион, докато е карала велосипед в Лондон на път за работа. Ответникът... Read more

   Read more
  5. person signing document
   8.4.2023

   Мога ли да загубя работата си ако подам иск за компенсация за инцидент срещу работодателя ми?

   Когато сте претърпели инциден на работното си място не по ваша вина и заради това не сте в състояние да работите в продължение на няколко дни, седмици или дори месеци, може да не сте в състояние да се справите финансово.... Read more

   Read more
  6. bicycle
   6.4.2023

   Борланд – Доктор на NHS блъсната, докато кара колелото си

   Лора Суейн, сътрудник адвокат в адвокатска кантора Осборнс (Osbornes Law) спечели 6-цифрено споразумение за ищец, който беше съборен от велосипеда си. Ищецът е стажант-лекар от NHS, който се е прибирал с колело от работа по време на Covid. Ищецът е... Read more

   Read more
  7. bicycle accident
   5.4.2023

   Иск за велосипедист, който беше блъснат от кола

   Андрю Мидълхърст наскоро спечели иск за велосипедист, който беше блъснат от кола, докато е пресичал кръстовище. Андрю успя да спечели около £60 000 за колоездача. Велосипедистът, пенсионер на приблизително 60 години, се прибирал вкъщи, когато спрял на кръстовище, докато чакал... Read more

   Read more
  8. dog bite
   31.3.2023

   НЕПРЕДИЗВИКАНО НАПАДЕНИЕ ОТ КУЧЕ

   Ищецът разхождала двете си кучета на повод късно през нощта близо до дома си. Докато се разхождали, към тях се приближили две анадолски овчарки, които били без повод и без нашийник. Кучетата са били без надзор и са избягали от... Read more

   Read more
  9. pedestrian crossing
   28.3.2023

   Тейлър – Иск за пешеходец за над £260 000

   Лора Суейн, сътрудник адвокат в адвокатска кантора Осборнс (Osbornes Law) спечели  иск за пешеходец, който беше блъснат на паркинг от шофьор на заден ход, за над £260 000. Ищецът е пресичал пътя с приятеля си, когато ответникът случайно обърнал на... Read more

   Read more
  10. injured in road accident
   25.3.2023

   Суи Данг – Фатален инцидент

   Лора Суейн, сътрудник адвокат в адвокатска кантора Осборнс (Osbornes Law), представлява семейство, чиято майка беше блъсната от превозно средство, докато пресичала пътя. Обстоятелствата на инцидента са трагични и за съжаление нашият клиент беше обявен за починал на място. Първоначално застрахователят... Read more

   Read more
  11. man on station platform
   23.3.2023

   ПЕШЕХОДЕЦ ПРЕТЪРПЯ КОНТУЗИЯ, ПРОМЕНЯЩА ЖИВОТА

   Кейт Милтън, старши сътрудник адвокат в адвокатска кантора Осборнс (Osbornes Law), предствляваше румънска гражданка, която беше блъсната от автомобил с превишена скорост, докато се прибирала от работа. Обстоятелствата на инцидента са трагични и за съжаление ответникът и спътникът на ищеца... Read more

   Read more
  12. motorcyclist
   20.3.2023

   КАТАСТРОФА С МОТОР ВОДИ ДО НАРАНЯВАНИЯ, ПРОМЕНЯЩИ ЖИВОТА

   Кейт Милтън, старши сътрудник адвокат в адвокатска кантора Осборнс (Osbornes Law) спечели иск за 27-годишен мотоциклетист, участвал в пътнотранспортно произшествие, на стойност над £3 милиона. Ищецът карал мотоциклета си по главен път, наближаващ кръстовище, контролирано от светофар. Докато минава през... Read more

   Read more
  13. bike in bicycle lane
   17.3.2023

   Гуалпа – велосипедист, ранен от опасен шофьор

   Лора Суейн, сътрудник в адвокатска кантора Осборнс (Osbornes Law) спечели иск на велосипедист за над £70 000. Ищецът е карал велосипед по главен път по велоалея с приятел, когато ответникът, който карал в обратната посока, завил от тяхната страна на... Read more

   Read more
  14. lady with clipboard
   8.2.2023

   Мога ли да загубя работата си ако подам иск за компенсация за инцидент срещу работодателя ми?

   Мога ли да загубя работата си ако подам иск за компенсация за инцидент срещу работодателя ми? Когато сте претърпели инциден на работното си място не по ваша вина и заради това не сте в състояние да работите в продължение на... Read more

   Read more
  15. lady with hands in the air
   16.12.2022

   Ищец срещу Royal Free London NHS Trust

   Адвокати Осборнс постигнаха споразумение за уреждане на иск от името на ищец, който заведе дело срещу NHS Trust за небрежните грижи, предоставени му по време на бъбречна трансплантация през 2018 г. Детайли по случая Ищецът, професионален спортист, е роден със... Read more

   Read more
  16. road accident
   18.8.2022

   Как да подадете иск за пътнотранспортно произшествие в рамките на Европейския съюз?

   Ако сте замесени в пътен инцидент в държава от Европейския съюз, може да имате право да предявите иск за нараняванията и за щетите на вашето превозно средство. Шофирането е относително безопасно в повечето страни от ЕС, но инциденти се случват... Read more

   Read more
  17. boat
   18.8.2022

   Как да подадете иск за злополука на борд на самолет или кораб/лодка?

   Ако сте били наранени по време на пътуване в чужбина, може да можете да поискате обезщетение. Тази страница обяснява какво трябва да знаете за международните конвенции, уреждащи произшествия във въздуха или морето, и съдържа някои съвети, за да гарантирате, че... Read more

   Read more
  18. man injured by swimming pool
   18.8.2022

   Какво да направите ако сте наранени по време на почивка в чужбина, закупена с пакет?

   Ако претърпите инцидент по време на почивка, има няколко неща, които трябва да направите, за да сте сигурни, че сте защитени. „Пакетните“ ваканции предлагат редица предимства за летовниците, включително правна защита съгласно Регламентите за пакетни пътувания, пакетни ваканции и пакетни... Read more

   Read more
  19. family
   12.8.2022

   Уреден успешно иск за неправомерно раждане

   12 ЯНУАРИ 2022 | НИКЪЛЪС ЛИХИ Нашата клиентка, J, забременява през октомври 2015 г. и взима трудното решение да се прекъсне бременността. Тя си записва час в BPAS в Портсмут, където дава съгласието си за прекъсване на бременността на 14... Read more

   Read more
  20. lady on chair
   11.8.2022

   Справедливост за клиентка, претърпяла сериозни наранявания по време на раждане

   23 МАЙ 2022 | НИКЪЛЪС ЛИХИ Екипът по клинична небрежност в Osbornes Law наскоро споразомя случай, при който нашата клиентка е получила сериозни наранявания в резултат на клинична небрежност по време на раждането на първото си дете през ноември 2018... Read more

   Read more
  21. health-safety logo
   10.8.2022

   Отдел за разследване на безопасността в здравеопазването

   20 ЮЛИ 2021 | СТЕФАНИ ПРИОР HSIB (Отдел за разследване на безопасността в здравеопазването) е независима организация, съставена от екип от изследователи и анализатори, чиято роля е да провеждат независими разследвания на тема „ безопасността на пациентите във финансирани от... Read more

   Read more
  22. Mature Man Sitting On Staircase
   19.4.2022

   Адвокати Осборнс уреждат споразумение на стойност  £100 000 за унгарка, която е пострадала при инцидент на работа, спъвайки се в пазарска чанта.

   Шивон Макайвър, партньор в отдела за телесни наранявания на адвокати Осборнс, наскоро уреди иск за трудова злополука с помощта на унгарския адвокат Диана Маджар в полза на ищцата, който работеше като сервитьорка в кафене. Нашата клиентка се беше препънала в... Read more

   Read more
  23. personal injury awards
   27.12.2021

   Бен Посфорд е обявен за Адвокат по катастрофални наранявания на годината

   Адвокати Осборнс имат удоволствието да съобщят: Бен Посфорд партньор в нашата кантора е обявен за „Адвокат по катастрофални наранявания на годината“ на церемония на The Personal Injury Awards 2021. Връчването на наградите, се състоя във вторник, 23 ноември 2021 г.,... Read more

   Read more
  24. Accident ciclism
   9.11.2021

   Разяснения относно закона за електрическите колела и скутери(тротинетки)

   Електрическите велосипеди и  скутери са новите транспортни попълнения. За мнозина те са революцията в микромобилността, която ще осигури евтини, градски пътувания с ниски въглеродни емисии. За други те са опасни и нелегални. Както при всяка нова технология, устройствата за микромобилност... Read more

   Read more

  VIEW ALL