Отдел за разследване на безопасността в здравеопазването

10 Aug 2022 | Elida Dimitrova
health-safety logo

Table of Contents

20 ЮЛИ 2021 | СТЕФАНИ ПРИОР

HSIB (Отдел за разследване на безопасността в здравеопазването) е независима организация, съставена от екип от изследователи и анализатори, чиято роля е да провеждат независими разследвания на тема „ безопасността на пациентите във финансирани от NHS институции в цяла Англия.“ HSIB може да разследва само опасения за безопасността на пациентите след 1 април 2017 г.

Организацията е напълно независима от NHS, що се отнася до техните разследвания. Те обаче се финансират от Министерството на здравеопазването и социалните грижи, а домакини са им NHS England и NHS Improvement.

Правителството публикува проект за законопроект за разследване на безопасността на здравните услуги през септември 2017 г., за да препоръча създаването на нов орган, Орган за разследване на безопасността на здравните услуги (HSSIB), който отново да разследва всеки инцидент, свързан с безопасността на пациентите в NHS. Идеята е HSSIB да бъде напълно независима и да продължи работата на HSIB с изключение на разследванията свързани с майчинство.

Предложеният законопроект ще:

 • Създаде Орган за разследване на безопасността на здравните услуги (HSSIB), като нов независим орган с правомощия да провежда разследвания на инциденти, свързани с безопасността на пациентите, възникнали по време на предоставянето на услуги, финансирани от NHS;
 • Създаде „безопасно пространство“, чрез което участниците могат да предоставят информация на HSSIB със знанието, че информацията няма да бъде споделяна с други и ще бъде разкрита само при определени ограничени обстоятелства, както е посочено в законодателството; и
 • Измени Закона за коронерите и правосъдието от 2009 г., за да позволи на органите на NHS, а не на местните власти, да назначават съдебни лекари; и ще възлага задължение на държавния секретар да гарантира, че са назначени достатъчно съдебни лекари за Англия, и че са осигурени с подходящи ресурси и тяхната работа се наблюдава.

Кои са отделът за разследване на безопасността в здравеопазването (HSIB)?

Екипът от следователи и анализатори се ръководи от Кийт Конради. Той е главен следовател с богат опит във разследване на въздушни произшествия, а сищо така той е професионален пилот от 40 години. Други членове на неговия екип са д-р Кевин Стюарт, който е изпълнителен медицински директор и заместник-главен следовател. Той е квалифициран гериатър; Лин Спенсър, изпълнителен директор на корпоративните услуги, която е работила в NHS в продължение на повече от 18 години в ролята на корпоративно управление/менежиране на риска и д-р Стивън Драге, изпълнителен директор по разследвания, който преди това е работил като заместник медицински директор в голям NHS Trust и все още практикува като консултант по интензивно лечение и анестезиолог.

Има и подгрупи като:

 • Разузнавателно звено, което се състои от 5 лица, които приоритизират действията на HSIB; управлява външната система за уведомяване за безопасност; управлява базата данни с разузнавателни и експертни съвети.
 • Национален екип за разследване, който е ядрото на HSIB и наблюдава разследванията. Екипът се състои от група лица с богат опит в управлението на проекти; прегледи на сериозни случаи; мултиведомствени разследвания; управление в рамките на NHS; управление на безопасността; разследване на произшествия; кърмене; закон; медицина и безопасност на пациентите.
 • Екип за разследване на майчинство, който е екип от акушер-гинеколози и акушерки, чиято роля е да разследва всички инциденти с майчинство в NHS.
 • Висш мениджърски екип, който се занимава с въпроси, свързани с управлението на информацията и технологиите; финанси и изпълнение; съответствие на данните и управление на информацията; комуникация; образование, обучение и развитие; политика, участие на пациенти и общественост и др.
 • Група за партньорство и изпълнение на гражданите се състои от лица, които са вътрешни и външни членове на HSIB и те споделят своя опит с участието на пациентите и обществеността, за да помогнат и повишат профила на HSIB. Някои от тези лица сами са претърпяли лоши грижи от NHS или са загубили член на семейството си поради лоша работа на

Какво прави HSIB?

Същността на докладите, изготвени от екипите на HSIB, е да се разследват всички опасения за безопасността на пациентите в рамките на NHS.

Двете основни програми са националните изследвания и изследванията на майчинството. Всеки може да докладва загриженост за безопасността на пациента на HSIB. Насочванията могат да бъдат направени от пациенти; тяхното семейство; Персонал на NHS (и организации) и обществеността.

Каква е целта на разследването на HSIB?

Основната цел на разследването на HSIB е да се извърши задълбочено разследване на обстоятелствата, свързани с въпроса за безопасността на пациентите, и да се изготви доклад.

HSIB няма да се стреми да разследва въпроси, свързани с обвинения или нарушения на задължението за грижа. Това не е правно разследване, но окончателният доклад е полезен на вашия адвокат по медицинска небрежност.

HSIB ще включва NHS Trust/здравни специалисти, участващи в грижите; пациентът и семейството в процеса на докладване и всички национални разследвания се публикуват, след като докладът бъде финализиран.

Разследванията на майчинството не се публикуват, но се споделят със семейството, NHS Trust и здравните специалисти, които са участвали във въпросния инцидент с безопасността на пациентите.

HSIB събира информация от своите разследвания, за да позволи да се идентифицират проблеми, свързани с безопасността на пациентите. След като са завършили редица разследвания, свързани с конкретен тръст на NHS, ние провеждаме семинар със съответния тръст на NHS и това им позволява да се:

 • Минимизира дублирането и претоварването;
 • Развива обратна връзка по общи проблеми;
 • Посочва действия, които изискват незабавен преглед, за да се подобри безопасността, в по-бърз период от време, отколкото да се чака докладите за разследване да бъдат завършени.

Що се отнася до разследванията по майчинство, HSIB има споразумение с CQC по отношение на споделянето на информация, свързана с разследванията. Те също така работят в тясно сътрудничество с програмата за подобряване на качеството на Кралския колеж по акушерство и гинекология „Всяко бебе има значение“ и MBRRACE-UK (Майки и бебета: Намаляване на рисковете чрез одити и поверителни запитвания в Обединеното кралство) и Резолюцията на NHS.

Колко разследвания на HSIB се провеждат всяка година?

HSIB провежда до 30 разследвания годишно във връзка с техните национални разследвания и е шокиращо, че до декември 2020 г., има 1000 разследвания годишно във връзка с техните разследвания за майчинство. Към август 2020 г. имаше 1478 започнати разследвания за майчинство и 1083 приключени, работейки със 130 тръста на NHS в 14 региона на Обединеното кралство, включително 10 тръста на NHS за бърза помощ. Не всички семейства желаят да участват в HSIB и статистиката разкрива, че 87% от семействата са участвали в разследванията за майчинство и малко повече от 89% са участвали в Националното разследване.

Има ли Covid-19 ефект върху разследванията на HSIB?

Между април 2019 г. и март 2020 г. е имало 41 препращания за майчина смърт към HSIB и между март и май 2020 г. е имало 20.

Подобен модел се появи по отношение на препоръките за раждане на мъртво раждане; между април – юни 2019 г. имаше 24 препоръки, но през периода април – юни 2020 г. имаше 47, което е 51% увеличение.

Разследванията на HSIB не заместват доклада за сериозен неблагоприятен инцидент/доклада за анализ на първопричината, който се изготвя вътрешно от NHS Trust, участващ във всеки сериозен инцидент. То е в допълнение.

Как вашият адвокат за медицинска небрежност ще използва доклад на HSIB?

В Osbornes нашите адвокати по клинична небрежност получават много доклади за HSIB. Информацията в тези доклади, съпоставена с информацията, съдържаща се в медицинската документация на пациента и всички други доклади от разследване, е полезна при изграждането на случая. То не замества никакво експертно доказателство, което се изисква за доказване на иск; или версията на пациента за събитията. Това е просто информация, която може да се използва в допълнение към други доказателства.

Нашите адвокати са специализирани в искове за медицинска небрежност при майчинство и сме използвали доклади на HSIB, когато медицинска небрежност е причинила наранявания на деца по време на раждане, включително случаи на искове за мъртво раждане и искове за церебрална парализа. В случая с Габриела Пинтили, където лошото лечение трагично доведе до смъртта на майка след раждане, беше проведено разследване на HSIB и докладът беше част от нашите доказателства срещу доверието на NHS.

С оглед на факта, че много от нашите клиенти не говорят английски като първи език и много от тях не могат да разберат какво се е случило по време на въпросния инцидент, HSIB са в състояние да преведат докладите на HSIB на езика на клиента, така че те могат напълно да разберат съдържанието на доклада. Това е наистина полезно и нашият юридически екип, говорещ чужди езици, може да прегледа подробно тези доклади с клиента, за да се увери, че той разбира напълно съдържанието.

Ако смятате, че въпрос, свързан с безопасността на пациентите, трябва да бъде докладван на HISB или искате да говорите с адвокат относно всякакви опасения, свързани с безопасността на пациентите; моля, свържете се със Стефани Приор. Стефани е ръководител на отдела по клиничната небрежност в Osbornes. Тя е класирана като водещ адвокат по медицинска небрежност в Лондон и също е акредитирана от AvMA, водещата благотворителна организация, защитаваща безопасността на пациентите.

Свържете се с българския адвокат:

Елида
Tel: 07843349633 / 020 76818675
E-mailElida.dimitrova@osborneslaw.com

Cнежина
Tel:  07516 441448 / 020 76819013
E-mailsnezhinayankova@osbornes.net

Share this article

Contact

контакт

Свържете се с нас на тел 07516 441 448

Email us Send us an email and we’ll get back to you


  СлучаиVIEW ALL

  1. 16.6.2024

   Шестцифрено споразумение за получена контузия на работното място в областта на главата – Osbornes Law

   Споразумение за клиент, получил нараняване на работното си място Лора Суейн неотдавна урежда иск за клиент, който е получил нараняване по време на работа. Лора успява да споразумее шестцифрена сума за нараняване на главата, при която клиентът не е имал... Read more

   Read more
  2. 14.6.2024

   £70,000 Обезщетение за велосипедист след катастрофа на кръстовище | Osbornes Law

   Андрю Мидълхърст, специалист по дела свързани с велосипедни инциденти в Osbornes Law, наскоро уреди иск за велосипедист на стойност около £70,000 и иск за £7,000. Първият инцидент се случил, докато велосипедистът се движил в кръстовище. Докато чакал автомобилите да се... Read more

   Read more
  3. 14.6.2024

   Споразумение след фатален инцидент на кръгово кръстовище

   Споразумение по иск за смъртен случай на колоездач, ударен от камион Лаура Суейн наскоро сключи споразумение по иск за колоездач, който бил ударен от камион, докато се движел по кръгово кръстовище. Колоездачът, пенсионер на около 60 години, се прибирал към... Read more

   Read more
  4. 13.6.2024

   Уредени искове за обезщетение при пострадали колоездачи

   A.P. – Обезщетение от £5,000 за пострадал колоездач Меган Ламбърт наскоро уреди иск за пострадал колоездач в размер на £5,000. Колоездачът се движел по главен път и използвал дясната си ръка, за да сигнализира намерението си да завие надясно. Изведнъж... Read more

   Read more
  5. 13.6.2024

   £60,000 изплатени на велосипедист, ударен от автобус | Osbornes Law

   Изплащане на £60,000 обезщетение за велосипедист, ударен от автобус на кръстовище Лора Суейн наскоро уреди обезщетение за велосипедист, който беше ударен от автобус, докато пресича кръстовище. Лора успя да осигури около £60,000 за велосипедиста. Велосипедистът, който управлява собствен бизнес, бил... Read more

   Read more
  6. Rower
   13.6.2024

   Обезщетение от £230,000 за колоездач в Лондон, блъснат от автомобил

   Обезщетение от шестцифрена сума за колоездач, блъснат от автомобил Лаура Суейн наскоро уреди иск за колоездач, който беше блъснат от автомобил, докато преминаваше кръстовище. Лаура успя да осигури £230,000 за нашия клиент. Колоездачът беше повален от своя велосипед, докато приближавал... Read more

   Read more
  7. 13.6.2024

   Обезщетение от £75,000 за колоездач, блъснат от автомобил

   Уреден иск за колоездач, блъснат от автомобил Лаура Суейн наскоро уреди иск за колоездач, който бил ударен от автомобил на кръгово кръстовище. Лаура успя да осигури около £75,000 за колоездача. Автомобилът блъска колоездача и го изхвърля от велосипеда Колоездачът, пенсионер,... Read more

   Read more
  8. 13.6.2024

   £60,000 изплатени при инцидент с пешеходец блъснат от автомобил

   Лора Суейн наскоро уреди иск на пешеходец, който бил блъснат от автомобил, завиващ в пряка улица. Лора успя да осигури около £60,000 за нашия клиент. Нашата клиентка се прибирала от работа. Тя се е уверила, че пътят е чист преди... Read more

   Read more
  9. 13.6.2024

   Уреден случай на психическа травма

   Споразумение при вторична психологическа травма Лаура Суейн наскоро сключи споразумение по иск на клиент, който е станал свидетел на ужасна катастрофа, в която е участвала неговата съпруга. „Вторична жертва“ е човекът, който става свидетел на злополуката с първичната жертва и... Read more

   Read more
  10. 13.6.2024

   Колоездач, блъснат от автомобил, получава обезщетение от £40,000

   Колоездач, ударен в гръб от автомобил Лаура Суейн наскоро уреди иск за колоездач, който беше ударен в гръб от автомобил. Лаура успя да осигури около £40,000 за колоездача. Автомобил премаза крака на колоездача на Т-образно кръстовище Колоездачът, офицер от армията,... Read more

   Read more
  11. 11.6.2024

   £40,000 изплатени на пострадал след катастрофа с мотоциклет

   Меган Ламбърт, специализиран адвокат в случаи с мотоциклетни произшествия в Osbornes Law, наскоро уреди иск за моторист, чийто ляв крак бе премазан, след като друг мотоциклет го удря отзад. Получаване на справедливо обезщетение след мотоциклетна катастрофа Застрахователите на ответника направили... Read more

   Read more
  12. 11.6.2024

   Травма на главата след подхлъзване на работното място

   Наш клиент, който се подхлъзна на работното си място, получи добро обезщетение Лора Суейн наскоро уреди иск при трудова злополука на клиентка, която се подхлъзна на работното си място. Случаят беше уреден без оспорване и клиентката успя да получи добро... Read more

   Read more
  13. 11.6.2024

   Уреден иск за колоездач, блъснат от автомобил

   Колоездач получава обезщетение след сблъсък с автомобил Лаура Суейн наскоро уреди иск за колоездач, който бе блъснат от автомобил при включване в главния път. Колоездачът се движел по главния път, когато ответникът завил от второстепенен път с цел да излезе... Read more

   Read more
  14. 11.6.2024

   Петцифрено обезщетение за колоездач, ударен от кола

   Споразумение за колоездач, ударен от кола при пресичане на кръстовище Лаура Суейн наскоро уреди иск за колоездач, който беше блъснат от автомобил при пресичане на кръстовище. Лаура успя да осигури петцифрено обезщетение за колоездача. Инцидентът се случи в Ричмънд Парк,... Read more

   Read more
  15. 8.6.2024

   £75,000 Обезщетение за Велосипедист, Ударен от Кола

   Споразумение в размер на £75,000 за велосипедист Никола Хол, специалист по правни казуси свързани с инциденти с велосипеди, осигури споразумение в размер на £75,000 на велосипедист, който бе блъснат от кола, удряйки се в капака и предното стъкло на движещата... Read more

   Read more
  16. 8.6.2024

   £30,000 Обезщетение за Инцидент с Велосипед на кръгово кръстовище

   Обезщетение от £30,000 за инцидент с велосипед на кръгово кръстовище Никола Хол, специалист по правни казуси свързани с инциденти с велосипеди, наскоро представляваше велосипедист, който е получил сериозна травма на акромиоклавикуларната става (става в рамото, където се срещат ключицата и... Read more

   Read more
  17. 8.6.2024

   Велосипедист, блъснат от Ferrari, иска обезщетение от 90 000 британски лири

   Андрю Мидълхърст, адвокат в специализирания адвокатски отдел за катастрофи с велосипеди в Osbornes Law, наскоро разреши иск за велосипедист на стойност около £90,000. Велосипедистът се е придвижвал в права посока, минавайки покрай входа на голф игрище, когато спортен автомобил Ферари... Read more

   Read more
  18. 8.6.2024

   Унгарски шофьор на камион загива трагично

   Унгарски шофьор на камион загива трагично Шивон МакИвър, партньор и адвокат по лични наранявания, успешно разреши компенсационен иск за фатален инцидент от името на вдовицата и децата на унгарски шофьор на камион, който загива трагично след като пада от рампата... Read more

   Read more
  19. 8.6.2024

   Разбиране на Вашите права като пешеходец

   Ако сте пешеходец и сте блъснат от превозно средство, докато пресичате без да сте се огледали достатъчно внимателно, може да помислите, че няма да имате право да предявите иск за компенсация. Това не е така – водачът на превозното средство... Read more

   Read more
  20. 7.6.2024

   Пешеходец, блъснат от пресичащ пътното платно автомобил, получава високо обезщетение

   В Osbornes Law знаем, че най-добрият начин да осигурим високо обезщетение за нашите клиенти при уреждане на спор, е да изследваме задълбочено иска и да се уверим, че са събрани всички доказателства, необходими за максимално увеличаване на сумата на обезщетението... Read more

   Read more
  21. 7.6.2024

   Скандали в родилната помощ и неонатологията: извлечени поуки

   Скандали в родилната помощ и неонатологията: извлечени поуки През последните 15-20 години родилните грижи в NHS бяха подложени на внимателен анализ, тъй като пострадалите семейства настояваха за търсене на отговорност. Това доведе до различни разследвания, проверки, и съдебни дела. Дали... Read more

   Read more
  22. 7.6.2024

   Дело за фрактура на гръбначния стълб се решава за 6-цифрена сума

   Фрактури на гръбначния стълб след прекратяване на инжектирането на Denosumab Стефани Прайър пое делото срещу Mid and South Essex NHS Foundation Trust, заведено от клиентката ни, претърпяла множество фрактури на гръбначния стълб, след прекратяване на инжекциите с Denosumab. Клиентката ни... Read more

   Read more
  23. 4.6.2024

   Инцидент със скутер

   Шивон МакАйвър, партньор в Osbornes Law, сключи споразумение в рамките на среща за уреждане на спор с опонента си за сумата от 380,000 английски лири. Ищцата, която е била блъсната от скутер, докато е пресичала улицата, е претърпяла някои тежки... Read more

   Read more
  24. 31.5.2024

   Инцидент на светофар с полски гражданин

   Правна подкрепа при пътнотранспортно произшествие. Клиентът ни, 68-годишен бездомен мъж от Източна Европа, беше блъснат на регулирано със светофари кръстовище. Той претърпя множество травми, включително тежка мозъчна травма, при наличие на предшестваща мозъчна атрофия и алкохолна зависимост. В резултат на... Read more

   Read more

  VIEW ALL