Какво да направите ако сте наранени по време на почивка в чужбина, закупена с пакет?

18 Aug 2022 | Elida Dimitrova

Ако претърпите инцидент по време на почивка, има няколко неща, които трябва да направите, за да сте сигурни, че сте защитени. „Пакетните“ ваканции предлагат редица предимства за летовниците, включително правна защита съгласно Регламентите за пакетни пътувания, пакетни ваканции и пакетни обиколки от 1992 г., но е важно да знаете какво се покрива и какво не.

Независимо дали става дума за счупена кост или нещо по-сериозно, тази статия ще ви преведе през процеса на получаване на медицинска помощ и предявяване на иск за компенсация.

Какво е „пакетна“ почивка?

Правилата за „пакетни“ почивки, пакетни ваканции и пакетни обиколки от 1992 г. обхващат готови „пакетни“ ваканции. Това означава, че трябва да сте уредили поне два различни вида туристически услуги с един и същ туроператор като част от „ол-инклузив“ цена. Туристическите услуги включват полети, трансфери, настаняване, коли под наем и други подобни туристически услуги.

Почивката няма да е пакетна, ако организирате полетите и хотела си отделно. Консултирайте се с вашия туроператор, ако не сте сигурни.

При какъв вид пакетна ваканция мога да направя иск за компенсация?

Ако претърпите нараняване или заболяване по време на пакетна почивка и някой друг е виновен, може да имате право да предявите иск за обезщетение. Често срещаните причини за инциденти с пакетна ваканция са:

 • Пътно-транспортни произшествия
 • Злополуки при екстремни и приключенски спортове (например рафтинг, скачане с парашут, бънджи скокове)
 • Инциденти със ски
 • Аварии в басейни
 • Подхлъзване, спъване и падане в хотели
 • Хранително отравяне

Какво трябва да направя, ако се нараня по време на „пакетна“ почивка?

Първият приоритет е да се потърси медицинска помощ. В повечето страни набирането на 112 или 911 ще ви свърже със службите за спешна помощ. След това трябва да направите следното:

Първа стъпка: събиране на доказателства

 • Запишете случилото се, докато инцидентът е прясен в паметта ви
 • Вземете данните за контакт на всички свидетели
 • Направете снимки на мястото на произшествието
 • Направете снимки на нараняванията си
 • Запишете датите на вашите посещения при лекар, клиника или болница
 • Вземете копие от всички официални писмени медицински доклади
 • Съхранявайте разписки за разходи, свързани с вашата злополука, като медицински сметки и такси до болницата

Стъпка втора: докладвайте за злополуката

 • Докладвайте своя инцидент на представителя на пакетната почивка
 • Ако няма представител, съобщете за инцидента в главния офис на туроператора в Обединеното кралство
 • Докладвайте злополуката на управителя на хотела и вземете копие от записа в книгата за злополуки
 • Свържете се с вашия доставчик на застраховка за пътуване

Освен това, ако имате пътен инцидент в чужбина, трябва да съобщите за инцидента на местната полиция. Не признавайте вина и не подписвайте нищо без да сте се съветвали с адвокат, тъй като това може да навреди на иска ви.

Кой ще плати за лечението?

Когато сте на почивка в Европейския съюз, имате право да получавате здравни грижи чрез вашата Европейска здравноосигурителна карта, ако тя все още е валидна, или нейната замяна след Брекзит на глобалната здравноосигурителна карта на Обединеното кралство. Като цяло това означава, че ще получавате здравни грижи безплатно или на намалена цена, сякаш сте гражданин, живеещ в страната, в която сте претърпели нараняването си.

Въпреки това, винаги е препоръчително да направите застраховка за пътуване, тъй като EHIC/GHIC не винаги покрива всички разходи за лечение. Определено няма да покрие разходите за пътуването ви до дома до Обединеното кралство, което е известно като репатриране.

Застраховката за пътуване обикновено покрива вашите медицински сметки до стойността, посочена в полицата. Въпреки това, тя няма да изплати за болката и страданието, причинени от вашия инцидент. Може да имате и други финансови загуби, освен медицински сметки, които вашата застраховка за пътуване няма да покрие или ще покрие само до определена парична сума. Примерите включват загуба на приходи, разходите за медицинско оборудване и разходите за текущи грижи. Можете да включите всички тези разходи в иск за телесна повреда.

Често вашите застрахователи ще изискват първо да опитате да възстановите финансовите загуби от отговорното лице. Вашият адвокат ще може да ви посъветва допълнително, ако това условие е приложимо.

Срещу кого претендирате?

Правилата за пакетна ваканция казват, че ако сте резервирали пакетната ваканция чрез базиран в Обединеното кралство туроператор, той ще бъде отговорен за всички проблеми, от които страдате. Следователно вашият иск е отправен срещу ваканционната компания, прилагайки английското законодателство. Това значително улеснява получаването на обезщетение, тъй като не е необходимо да предявявате иск в чужд съд.

Всеки полет, трансфер, настаняване, екскурзия или дейност, които са включени във вашата резервация за пакетна ваканция, се покриват от Правилата.

Правилата не се прилагат за злополука, настъпила на място или по време на дейност, която не е включена в пакета. Примерите включват каране на джет ски или пътен инцидент с нает мотопед. Възможно е все още да можете да подадете иск за телесна повреда в тези ситуации, но ще трябва да предявите иск срещу хора, базирани извън Обединеното кралство.

Колко време имам да направя иск?

Ако сте били наранени на пакетна почивка, резервирана чрез туроператор, базиран в Обединеното кралство, имате до 3 години от датата на злополуката, за да предявите иск.

Ако нараняването ви е причинено от дейност извън пакета, тогава срокът зависи от законите на страната, в която сте били наранени. Препоръчително е да се консултирате с адвокат веднага щом се приберете. Колкото по-бързо действате, толкова по-големи са шансовете за успешен иск.

Какви са следващите стъпки?

Свържете се с нас на 07843349633 / 020 76818675 / 07516 441448 / 020 76819013 за безплатна първоначална консултация по вашия случай.

Свържете се с българския адвокат:

Елида
Tel: 07843349633 / 020 76818675
E-mailElida.dimitrova@osborneslaw.com

Cнежина
Tel:  07516 441448 / 020 76819013
E-mailsnezhinayankova@osbornes.net

Share this article

Contact

контакт

Свържете се с нас на тел 07516 441 448

Email us Send us an email and we’ll get back to you  СлучаиVIEW ALL

  1. 16.12.2022

   Ищец срещу Royal Free London NHS Trust

   Адвокати Осборнс постигнаха споразумение за уреждане на иск от името на ищец, който заведе дело срещу NHS Trust за небрежните грижи, предоставени му по време на бъбречна трансплантация през 2018 г. Детайли по случая Ищецът, професионален спортист, е роден със... Read more

   Read more
  2. 18.8.2022

   Как да подадете иск за пътнотранспортно произшествие в рамките на Европейския съюз?

   Ако сте замесени в пътен инцидент в държава от Европейския съюз, може да имате право да предявите иск за нараняванията и за щетите на вашето превозно средство. Шофирането е относително безопасно в повечето страни от ЕС, но инциденти се случват... Read more

   Read more
  3. 18.8.2022

   Как да подадете иск за злополука на борд на самолет или кораб/лодка?

   Ако сте били наранени по време на пътуване в чужбина, може да можете да поискате обезщетение. Тази страница обяснява какво трябва да знаете за международните конвенции, уреждащи произшествия във въздуха или морето, и съдържа някои съвети, за да гарантирате, че... Read more

   Read more
  4. 18.8.2022

   Какво да направите ако сте наранени по време на почивка в чужбина, закупена с пакет?

   Ако претърпите инцидент по време на почивка, има няколко неща, които трябва да направите, за да сте сигурни, че сте защитени. „Пакетните“ ваканции предлагат редица предимства за летовниците, включително правна защита съгласно Регламентите за пакетни пътувания, пакетни ваканции и пакетни... Read more

   Read more
  5. 12.8.2022

   Уреден успешно иск за неправомерно раждане

   12 ЯНУАРИ 2022 | НИКЪЛЪС ЛИХИ Нашата клиентка, J, забременява през октомври 2015 г. и взима трудното решение да се прекъсне бременността. Тя си записва час в BPAS в Портсмут, където дава съгласието си за прекъсване на бременността на 14... Read more

   Read more
  6. 11.8.2022

   Справедливост за клиентка, претърпяла сериозни наранявания по време на раждане

   23 МАЙ 2022 | НИКЪЛЪС ЛИХИ Екипът по клинична небрежност в Osbornes Law наскоро споразомя случай, при който нашата клиентка е получила сериозни наранявания в резултат на клинична небрежност по време на раждането на първото си дете през ноември 2018... Read more

   Read more
  7. 10.8.2022

   Отдел за разследване на безопасността в здравеопазването

   20 ЮЛИ 2021 | СТЕФАНИ ПРИОР HSIB (Отдел за разследване на безопасността в здравеопазването) е независима организация, съставена от екип от изследователи и анализатори, чиято роля е да провеждат независими разследвания на тема „ безопасността на пациентите във финансирани от... Read more

   Read more
  8. 19.4.2022

   Адвокати Осборнс уреждат споразумение на стойност  £100 000 за унгарка, която е пострадала при инцидент на работа, спъвайки се в пазарска чанта.

   Шивон Макайвър, партньор в отдела за телесни наранявания на адвокати Осборнс, наскоро уреди иск за трудова злополука с помощта на унгарския адвокат Диана Маджар в полза на ищцата, който работеше като сервитьорка в кафене. Нашата клиентка се беше препънала в... Read more

   Read more
  9. Accident ciclism
   9.11.2021

   Разяснения относно закона за електрическите колела и скутери(тротинетки)

   Електрическите велосипеди и  скутери са новите транспортни попълнения. За мнозина те са революцията в микромобилността, която ще осигури евтини, градски пътувания с ниски въглеродни емисии. За други те са опасни и нелегални. Както при всяка нова технология, устройствата за микромобилност... Read more

   Read more
  10. 2.11.2021

    Разяснения относно закона за електрическите колела и скутери (тротинетки)

   Електрическите велосипеди и  скутери са новите транспортни попълнения. За мнозина те са революцията в микромобилността, която ще осигури евтини, градски пътувания с ниски въглеродни емисии. За други те са опасни и нелегални. Както при всяка нова технология, устройствата за микромобилност... Read more

   Read more
  11. 13.10.2021

   Иск за инцидент при колоездене е уреден за £ 70,000

   Иск за инцидент при колоездене е уреден за £ 70,000 Искът за злополука е уреден за £ 70,000 Андрю Мидълхърст, специалист по велосипедни произшествия адвокат в Osbornes Law, е уредил иск за пострадал велосипедист в диапазона на £70,000.00. Нашият клиент... Read more

   Read more
  12. 20.9.2021

   Андрю Мидълхърст, специалист по велосипедни произшествия адвокат в Osbornes Law, е уредил иск за ранен велосипедист в рамките на £ 70,000.00.

   Нашият клиент кара колелото си по тих път в Източен Лондон, когато шофьор на кола внезапно отваря вратата на колата си. Нашият клиент няма шанс да избегне сблъсъка и удря лицето си в отворената врата. Шофьорът е осъден за това,... Read more

   Read more
  13. 10.9.2021

   Възрастен мъж, който почти умира след „небрежна“  медицинска грижа, получава 900 000 британски лири обезщетение

   Възрастен човек, който е получил инсулт и едва не е починал, след като  болногледачите са пропуснали да го посетят 142 пъти и да го подканят да си пие лекарствати получи 900 000 паунда обезщетение. Името на  63-годишния човек, който не... Read more

   Read more
  14. 31.8.2021

   Семействата на жертвите от трамвайната катастрофа в Кройдън изпращат искане до главния прокурор за започване на ново разследване.

   Адвокати Осборнс, които  представляват пет от семействата на жертви на трамвайната катастрофа в Кройдън, се обърнаха към  главния прокурор с молба до Висшия съд за ново разследване на инцидента, като се позовава на множество нередности при провеждането на първоначалното разследване,... Read more

   Read more
  15. black motorbike
   24.8.2021

   Мотоциклетист пострадал при злополука получава 400 000 паунда обезщетение.

   Г -н С, италианец, работещ в 5 -звезден лондонски хотел, пътува с мотопед от работа към вкъщи през нощта в Централен Лондон през 2009 г. Той кара по прав път. Отпред в дясно има такси, завиващо по страничен път. Когато... Read more

   Read more
  16. red motorcycle
   19.8.2021

   Спечелен Иск за обезщетение на стойност 90,000 паунда на пострадал мотоциклетист.

   Г-н H работи като служител по сигурността. Той и съпругата му работят на пълен работен ден и плануват да имат деца. Г-н Н кара мотора си през кръстовище във Финчли, когато шофьор на кола пресича пътя му идвайки от страничен... Read more

   Read more
  17. 18.8.2021

   Иск за обезщетение след претърпяна  сериозна мозъчна травма, в следствие на удар от пътен знак на Лондонското метро, който го оставя в безсъзнание.

   Пилот на авиокомпания „по чудо“ оцеля, след като железопътна табела от 20 кг падна на четири метра височина върху главата му при оживена метростанция в Лондон. Пиеро Буреси-Паоне, на 58 години, от Крауч Енд, Северен Лондон, се разхожда със съпругата... Read more

   Read more
  18. 9.8.2021

   Адвокати Осборнс помагат на човек, който е претърпял множество наранявания, променили живота му, след катастрофа с мотор.

   Нашият клиент, който е от Унгария, кара мотора си в Лондон, когато камион завива на обратно през кръстовище и го ударя. Инцидентът причинява на нашия клиент тежко нараняване на брахиалния сплит, което довежда до пълна загуба на движение на доминиращ... Read more

   Read more
  19. 8.8.2021

   Адвокати Осборнс представляват пешеходка, която претърпява ампутация на ръката, след ПТП.

   Клиентката ни получава наранявания, които променят живота и. Докато се прибира от работа. шофьор каращ с превишена скорост губи контрол над автомобила си и се качва на тротоара, врязвайки се в нея. Водачът на превозното средство и приятел на нашата... Read more

   Read more
  20. cycling in london
   23.6.2021

   Адвокати Осборнс представляват семейството на велосипедист загинал трагично след фатален сблъсък. Адвокати Осборнс предявяват граждански иск за обезщетение.

   Нашият клиент, който живееше в Есекс, се прибира вкъщи след приключване на нощна смяна. Той загива трагично, убит от шофьор, който кара с превишена скорост. Въпреки  усилията на парамедиците, пристигнали на мястото на инцидента, нашият клиент  загива на място. Кейт... Read more

   Read more
  21. 15.6.2021

   Инциденти на борда на самолет или лодка

   Ако пострадате по време на пътуване в чужбина със самолет или лодка, може да имате възможност да предявите иск за обезщетение. Правото ви да претендирате за обезщетение се определя или от Монреалската, или от Атинската конвенция. Това са съответно международни... Read more

   Read more
  22. 15.6.2021

   Искове за обезщетение при пътувания или почивка в други държави

   Ако сте претърпели нараняване в чужбина, не чрез пакетна екскурзия, или ако нараняването няма нищо общо с вашия туроператор, все пак може да имате право да предявите иск за обезщетение. Например може да сте независим пътник или в командировка, когато... Read more

   Read more
  23. 14.6.2021

   Пакетни почивки и екскурзии

   Ако сте претърпели произшествие в чужбина или страдате от влошено здраве, може да имате право да предявите иск за обезщетение срещу туроператора, който е организирал вашия пакет. Вашият туроператор може да бъде длъжен да ви изплати обезщетение, ако вашето нараняване... Read more

   Read more
  24. 14.6.2021

   Инциденти по време на посещение или почивка във Великобритания

   Ако вашата контузия е станала по време на почивка в Обединеното кралство, тя ще бъде разгледана по същия начин, както всеки друг иск за обезщетение тук. В адвокатска кантора Осборнс работят специалисти адвокати, които се занимават с искаве за инциденти... Read more

   Read more

  VIEW ALL