Какво да направите ако сте наранени по време на почивка в чужбина, закупена с пакет?

18 Aug 2022 | Elida Dimitrova
man injured by swimming pool

Table of Contents

Ако претърпите инцидент по време на почивка, има няколко неща, които трябва да направите, за да сте сигурни, че сте защитени. „Пакетните“ ваканции предлагат редица предимства за летовниците, включително правна защита съгласно Регламентите за пакетни пътувания, пакетни ваканции и пакетни обиколки от 1992 г., но е важно да знаете какво се покрива и какво не.

Независимо дали става дума за счупена кост или нещо по-сериозно, тази статия ще ви преведе през процеса на получаване на медицинска помощ и предявяване на иск за компенсация.

Какво е „пакетна“ почивка?

Правилата за „пакетни“ почивки, пакетни ваканции и пакетни обиколки от 1992 г. обхващат готови „пакетни“ ваканции. Това означава, че трябва да сте уредили поне два различни вида туристически услуги с един и същ туроператор като част от „ол-инклузив“ цена. Туристическите услуги включват полети, трансфери, настаняване, коли под наем и други подобни туристически услуги.

Почивката няма да е пакетна, ако организирате полетите и хотела си отделно. Консултирайте се с вашия туроператор, ако не сте сигурни.

При какъв вид пакетна ваканция мога да направя иск за компенсация?

Ако претърпите нараняване или заболяване по време на пакетна почивка и някой друг е виновен, може да имате право да предявите иск за обезщетение. Често срещаните причини за инциденти с пакетна ваканция са:

 • Пътно-транспортни произшествия
 • Злополуки при екстремни и приключенски спортове (например рафтинг, скачане с парашут, бънджи скокове)
 • Инциденти със ски
 • Аварии в басейни
 • Подхлъзване, спъване и падане в хотели
 • Хранително отравяне

Какво трябва да направя, ако се нараня по време на „пакетна“ почивка?

Първият приоритет е да се потърси медицинска помощ. В повечето страни набирането на 112 или 911 ще ви свърже със службите за спешна помощ. След това трябва да направите следното:

Първа стъпка: събиране на доказателства

 • Запишете случилото се, докато инцидентът е прясен в паметта ви
 • Вземете данните за контакт на всички свидетели
 • Направете снимки на мястото на произшествието
 • Направете снимки на нараняванията си
 • Запишете датите на вашите посещения при лекар, клиника или болница
 • Вземете копие от всички официални писмени медицински доклади
 • Съхранявайте разписки за разходи, свързани с вашата злополука, като медицински сметки и такси до болницата

Стъпка втора: докладвайте за злополуката

 • Докладвайте своя инцидент на представителя на пакетната почивка
 • Ако няма представител, съобщете за инцидента в главния офис на туроператора в Обединеното кралство
 • Докладвайте злополуката на управителя на хотела и вземете копие от записа в книгата за злополуки
 • Свържете се с вашия доставчик на застраховка за пътуване

Освен това, ако имате пътен инцидент в чужбина, трябва да съобщите за инцидента на местната полиция. Не признавайте вина и не подписвайте нищо без да сте се съветвали с адвокат, тъй като това може да навреди на иска ви.

Кой ще плати за лечението?

Когато сте на почивка в Европейския съюз, имате право да получавате здравни грижи чрез вашата Европейска здравноосигурителна карта, ако тя все още е валидна, или нейната замяна след Брекзит на глобалната здравноосигурителна карта на Обединеното кралство. Като цяло това означава, че ще получавате здравни грижи безплатно или на намалена цена, сякаш сте гражданин, живеещ в страната, в която сте претърпели нараняването си.

Въпреки това, винаги е препоръчително да направите застраховка за пътуване, тъй като EHIC/GHIC не винаги покрива всички разходи за лечение. Определено няма да покрие разходите за пътуването ви до дома до Обединеното кралство, което е известно като репатриране.

Застраховката за пътуване обикновено покрива вашите медицински сметки до стойността, посочена в полицата. Въпреки това, тя няма да изплати за болката и страданието, причинени от вашия инцидент. Може да имате и други финансови загуби, освен медицински сметки, които вашата застраховка за пътуване няма да покрие или ще покрие само до определена парична сума. Примерите включват загуба на приходи, разходите за медицинско оборудване и разходите за текущи грижи. Можете да включите всички тези разходи в иск за телесна повреда.

Често вашите застрахователи ще изискват първо да опитате да възстановите финансовите загуби от отговорното лице. Вашият адвокат ще може да ви посъветва допълнително, ако това условие е приложимо.

Срещу кого претендирате?

Правилата за пакетна ваканция казват, че ако сте резервирали пакетната ваканция чрез базиран в Обединеното кралство туроператор, той ще бъде отговорен за всички проблеми, от които страдате. Следователно вашият иск е отправен срещу ваканционната компания, прилагайки английското законодателство. Това значително улеснява получаването на обезщетение, тъй като не е необходимо да предявявате иск в чужд съд.

Всеки полет, трансфер, настаняване, екскурзия или дейност, които са включени във вашата резервация за пакетна ваканция, се покриват от Правилата.

Правилата не се прилагат за злополука, настъпила на място или по време на дейност, която не е включена в пакета. Примерите включват каране на джет ски или пътен инцидент с нает мотопед. Възможно е все още да можете да подадете иск за телесна повреда в тези ситуации, но ще трябва да предявите иск срещу хора, базирани извън Обединеното кралство.

Колко време имам да направя иск?

Ако сте били наранени на пакетна почивка, резервирана чрез туроператор, базиран в Обединеното кралство, имате до 3 години от датата на злополуката, за да предявите иск.

Ако нараняването ви е причинено от дейност извън пакета, тогава срокът зависи от законите на страната, в която сте били наранени. Препоръчително е да се консултирате с адвокат веднага щом се приберете. Колкото по-бързо действате, толкова по-големи са шансовете за успешен иск.

Какви са следващите стъпки?

Свържете се с нас на 07843349633 / 020 76818675 / 07516 441448 / 020 76819013 за безплатна първоначална консултация по вашия случай.

Свържете се с българския адвокат:

Елида
Tel: 07843349633 / 020 76818675
E-mailElida.dimitrova@osborneslaw.com

Cнежина
Tel:  07516 441448 / 020 76819013
E-mailsnezhinayankova@osbornes.net

Share this article

Contact

контакт

Свържете се с нас на тел 07516 441 448

Email us Send us an email and we’ll get back to you


  СлучаиVIEW ALL

  1. 9.2.2024

   Случай на наш клиент пострадал при Трудова Злополука

   Вие или някой близък сте пострадали при трудова злополука и се чудите дали да предприемете правни стъпки? В това видео Ви разказваме за един от нашите случаи и Вие сами може да прецените дали си заслужава или не. Не... Read more

   Read more
  2. 5.2.2024

   Пострадал сте при Трудова Злополука?

   Вие или някой близък сте пострадали при трудова злополука и се чудите дали да предприемете правни стъпки? В това видео Ви разказваме за един от нашите случаи и Вие сами може да прецените дали си заслужава или не. Не... Read more

   Read more
  3. 4.2.2024

   Пострадал сте при ПТП: Да Заведем Иск за Обезщетение?

   Вие или някой близък сте пострадали при ПТП и се чудите дали си заслужава да заведете иск за обезщетение? В това видео ще разберете основните фактори, които трябва да вземете предвид преди да вземете решение. Не се колебайте да търсите... Read more

   Read more
  4. 31.1.2024

   Трудова Злополука: Да Заведем Иск за Обезщетение?

   Вие или някой близък сте пострадали при трудова злополука и се чудите дали да предприемете правни стъпки? В това видео ще разберете основните фактори, които трябва да вземете предвид преди да вземете решение. Не се колебайте да търсите справедливост, особено... Read more

   Read more
  5. 30.1.2024

   Разберете Стойността на Вашия Иск: Пострадали при Злополука?

   Защо е важно да имате опитен адвокат за защита на вашите интереси? Гледайте видеото сега и научете как да защитите своите права след злополука в Лондон. Стъпите за правилно определяне на стойността на вашата иск за злополука са критични... Read more

   Read more
  6. 23.9.2023

   Искова молба за злополука като самостоятелно заето лице

   Да бъдеш самостоятелно зает има предимства, включително независимост, творческа свобода, удовлетворение от работата и контрол върху работното ти натоварване. Самостоятелната заетост обаче носи и недостатъци, като по-малко сигурност на работното място и липса на работни привилегии, като например задължително заплащане... Read more

   Read more
  7. 25.7.2023

   Доклад – спечелен иск в размер на £85 000

   Сиoвaн Макивор, партньор в Osbornes Law, наскоро спечели иск в размер на £85 000 за складов работник, претърпял неприятни фрактури на стъпалото и глезена, които изискваха хирургическа фиксация, когато мотокар преминал през крака му по време на работа. Застрахователят на... Read more

   Read more
  8. forklift drivfer
   22.7.2023

   £250 000 за унгарски шофьор на камион, премазан от бала сено, паднала от мотокар

   £250 000 за унгарски шофьор на камион, премазан от бала сено, паднала от мотокар Софи Дейвис, съдружник и ръководител на отдела за лични наранявания в Osbornes Law осигури споразумението от £250 000, подпомагана от унгарския адвокат Тамара Симон. Вратът, китката... Read more

   Read more
  9. 15.7.2023

   Какво да направите ако сте пострадали при инцидент

   Ако сте получили наранявания в резултат на злополука през последните 3 години, може да имате основателна причина да поискате обезщетение. Това означава да получите помощ от специалист по телесни наранявания, на когото можете да се доверите, който разбира вашите специфични... Read more

   Read more
  10. holding hands
   26.4.2023

   Справедливост за клиентка, претърпяла сериозни наранявания по време на раждане

   23 МАЙ 2022 | НИКЪЛЪС ЛИХИ Екипът по клинична небрежност в Osbornes Law наскоро споразомя случай, при който нашата клиентка е получила сериозни наранявания в резултат на клинична небрежност по време на раждането на първото си дете през ноември 2018... Read more

   Read more
  11. doctor
   12.4.2023

   Доклад – успешен резултат за ищец

   Елин Димитриу постигна още един успешен резултат за ищец, подал иск срещу NHS Trust. На ищцата, г-жа H, са били предписани таблетки желязо от нейната акушерка по време на бременността й. След спешно цезарово сечение тя роди здраво бебе, но поради... Read more

   Read more
  12. cyclist
   11.4.2023

   Иск за ранен велосипедис

   C.H Меган Ламбърт наскоро уреди иск за ранен велосипедист за приблизително £12 000. Велосипедистът се е движил по главен път със спряло движение отдясно, когато изведнъж предната врата от страната на пътника на паркирано превозно средство се отваря. Клиентът ни... Read more

   Read more
  13. cyclist
   9.4.2023

   ЗЛОПОЛУКА С ВЕЛОСИПЕД ВОДИ ДО ТРАВМИ, ПРОМЕНЯЩИ ЖИВОТА

   Кейт Милтън, старши сътрудник адвокат в адвокатска кантора Осборнс (Osbornes Law), уреди иск за 52-годишна лична лекарка, която претърпя сериозен инцидент с велосипед. Ищцата е била блъсната от камион, докато е карала велосипед в Лондон на път за работа. Ответникът... Read more

   Read more
  14. person signing document
   8.4.2023

   Мога ли да загубя работата си ако подам иск за компенсация за инцидент срещу работодателя ми?

   Когато сте претърпели инциден на работното си място не по ваша вина и заради това не сте в състояние да работите в продължение на няколко дни, седмици или дори месеци, може да не сте в състояние да се справите финансово.... Read more

   Read more
  15. bicycle
   6.4.2023

   Борланд – Доктор на NHS блъсната, докато кара колелото си

   Лора Суейн, сътрудник адвокат в адвокатска кантора Осборнс (Osbornes Law) спечели 6-цифрено споразумение за ищец, който беше съборен от велосипеда си. Ищецът е стажант-лекар от NHS, който се е прибирал с колело от работа по време на Covid. Ищецът е... Read more

   Read more
  16. bicycle accident
   5.4.2023

   Иск за велосипедист, който беше блъснат от кола

   Андрю Мидълхърст наскоро спечели иск за велосипедист, който беше блъснат от кола, докато е пресичал кръстовище. Андрю успя да спечели около £60 000 за колоездача. Велосипедистът, пенсионер на приблизително 60 години, се прибирал вкъщи, когато спрял на кръстовище, докато чакал... Read more

   Read more
  17. dog bite
   31.3.2023

   НЕПРЕДИЗВИКАНО НАПАДЕНИЕ ОТ КУЧЕ

   Ищецът разхождала двете си кучета на повод късно през нощта близо до дома си. Докато се разхождали, към тях се приближили две анадолски овчарки, които били без повод и без нашийник. Кучетата са били без надзор и са избягали от... Read more

   Read more
  18. pedestrian crossing
   28.3.2023

   Тейлър – Иск за пешеходец за над £260 000

   Лора Суейн, сътрудник адвокат в адвокатска кантора Осборнс (Osbornes Law) спечели  иск за пешеходец, който беше блъснат на паркинг от шофьор на заден ход, за над £260 000. Ищецът е пресичал пътя с приятеля си, когато ответникът случайно обърнал на... Read more

   Read more
  19. injured in road accident
   25.3.2023

   Суи Данг – Фатален инцидент

   Лора Суейн, сътрудник адвокат в адвокатска кантора Осборнс (Osbornes Law), представлява семейство, чиято майка беше блъсната от превозно средство, докато пресичала пътя. Обстоятелствата на инцидента са трагични и за съжаление нашият клиент беше обявен за починал на място. Първоначално застрахователят... Read more

   Read more
  20. man on station platform
   23.3.2023

   ПЕШЕХОДЕЦ ПРЕТЪРПЯ КОНТУЗИЯ, ПРОМЕНЯЩА ЖИВОТА

   Кейт Милтън, старши сътрудник адвокат в адвокатска кантора Осборнс (Osbornes Law), предствляваше румънска гражданка, която беше блъсната от автомобил с превишена скорост, докато се прибирала от работа. Обстоятелствата на инцидента са трагични и за съжаление ответникът и спътникът на ищеца... Read more

   Read more
  21. motorcyclist
   20.3.2023

   КАТАСТРОФА С МОТОР ВОДИ ДО НАРАНЯВАНИЯ, ПРОМЕНЯЩИ ЖИВОТА

   Кейт Милтън, старши сътрудник адвокат в адвокатска кантора Осборнс (Osbornes Law) спечели иск за 27-годишен мотоциклетист, участвал в пътнотранспортно произшествие, на стойност над £3 милиона. Ищецът карал мотоциклета си по главен път, наближаващ кръстовище, контролирано от светофар. Докато минава през... Read more

   Read more
  22. bike in bicycle lane
   17.3.2023

   Гуалпа – велосипедист, ранен от опасен шофьор

   Лора Суейн, сътрудник в адвокатска кантора Осборнс (Osbornes Law) спечели иск на велосипедист за над £70 000. Ищецът е карал велосипед по главен път по велоалея с приятел, когато ответникът, който карал в обратната посока, завил от тяхната страна на... Read more

   Read more
  23. lady with clipboard
   8.2.2023

   Мога ли да загубя работата си ако подам иск за компенсация за инцидент срещу работодателя ми?

   Мога ли да загубя работата си ако подам иск за компенсация за инцидент срещу работодателя ми? Когато сте претърпели инциден на работното си място не по ваша вина и заради това не сте в състояние да работите в продължение на... Read more

   Read more
  24. lady with hands in the air
   16.12.2022

   Ищец срещу Royal Free London NHS Trust

   Адвокати Осборнс постигнаха споразумение за уреждане на иск от името на ищец, който заведе дело срещу NHS Trust за небрежните грижи, предоставени му по време на бъбречна трансплантация през 2018 г. Детайли по случая Ищецът, професионален спортист, е роден със... Read more

   Read more

  VIEW ALL