Omiterea diagnosticării unei fracturi

27 Nov 2020 | Maria Tiron

Table of Contents

Ce este o fractură osoasă?

O fractură osoasă apare atunci când structura este deteriorată, cauzând fracturarea osului în 2 sau mai multe bucăți. O fractură poate apărea din mai multe motive:

  • Traumatisme cu impact ridicat, cum ar fi un accident rutier.
  • Traumatisme cu impact mediu, cum ar fi o cădere. Cu toate acestea, oasele sănătoase ar trebui să reziste la căderea de la înălțime. Deci, o fractură de șold în urmă unei alunecări sau a unei împiedicări este un factor de îngrijorare care ar putea semnala prezența unei afecțiuni medicale, cum ar fi osteoporoză sau cancerul osos. Persoanele în vârstă prezintă un risc mai mare de a suferi fracturi din cauza alunecărilor și a impiedicarilor din cauza unei afecțiuni medicale preexistente.
  • Un impact scăzut sau neexistent, dar atunci când osul este slăbit din cauza unei afecțiuni medicale. Aceste tipuri de fracturi sunt cunoscute sub numele de fracturi patologice.

Fracturile prezintă o povară considerabilă pentru sănătatea publică, cu aproximativ 3,6 fracturi la 100 de persoane pe an doar în Anglia. În fiecare an, una din 100 de persoane va suferi o fractură osoasă, în timp ce în jur de 10 milioane din cele 20 de milioane de împiedicări raportate la Spitalul de Urgențe anual, rezultă într-o examinare cu radiografie pentru a exclude sau a diagnostica o fractură.

De asemenea, efectele asupra persoanei accidentate sunt mari; complicațiile fracturii includ probleme pe termen scurt, cum ar fi deteriorarea mușchilor, vaselor de sânge și articulației, probleme pe termen mediu, cum ar fi infecția și formarea cheagurilor și afecțiuni pe termen lung, cum ar fi rigiditatea și artrită. Fracturile pot afecta, de asemenea, calitatea vieții pe termen lung, din cauza pierderii funcției și a pierderii independenței. Încrederea în sine poate fi de asemenea afectată.

Fracturile pe timp de iarnă

Potrivit Societății Regale de Osteoporoză (Royal Osteopirosis Society), sezonul rece este cel mai riscant pentru astfel de leziuni. Baza de date națională a fracturilor de șold indică faptul că a existat o creștere cu 8% a fracturilor de șold în lunile de iarnă din 2018, comparativ cu restul anului. Fracturile de glezna și fracturile de picior apar mai frecvent și în timpul iernii. Riscul de a suferi fracturi ale încheieturii mâinii datorate căderilor este de asemenea mai ridicat pe timp de iarnă.

Din păcate, omiterea detectării unei fracturi prin radiografie este una dintre cele mai frecvente erori comise în spitalele de urgențe. Iată câteva cazuri reale de fracturi ratate.

Orice os din corp este vulnerabil

depistare fractura

Omiterea detectării unei fracture a craniului poate cauza leziuni cerebrale permanente sau poate provoca decesul persoanei vătămate. Un diagnostic incorect al fracturii încheieturii mâinii poate avea că rezultat sudarea întârziată sau incorectă a oaselor, având ca rezultat afectarea funcției mâinii.

Chiar anul acesta, medicii nu au reușit să identifice o fractură de șold la un bărbat care se plângea de dureri de spate și picioare, în ciuda faptului că a petrecut 4 zile într-o secție de ortopedie a spitalului.

Într-un alt caz, o femeie de 37 de ani a suferit o fractură a coloanei vertebrale în timpul nașterii. Oasele ei au fost slăbite din cauza unei afecțiuni numite osteopenie. Cu toate acestea, fractura și slăbiciunea ei osoasă au fost diagnosticate numai după ce a suferit 6 luni de durere continuă și severă și i s-a făcut în cele din urmă un RMN.

Și tocmai recent a fost raportat că un fotbalist a continuat să joace timp de 6 săptămâni după ce avea un picior fracturat. El a primit două raze X în momentul rănirii, dar fractură a fost ratată. O a treia radiografie a arătat în cele din urmă osul piciorului rupt.

Miss World și încheietura ruptă

Un medic stagiar, care este și actuala Miss Anglia, participa la repetițiile pentru recentul concurs Miss World. O colegă concurentă, Miss Luxembourg i-a cerut să îi examineze încheietura dureroasă: căzuse în timp ce se află la un patinoar cu 2 săptămâni în urmă și medicii au diagnosticat o entorsă. Cu toate acestea, Miss Anglia a fost de părere că încheietura mâinii a fost fracturată iar suspiciunile ei au fost confirmate la scurt timp după aceea cu o altă radiografie.

Ați suferit o fractură omisă de medici?

Dacă fracturile sunt identificate corect și gestionate corect, există o șansă mai mare ca vindecarea să fie completă iar osul să revină la funcționarea normală. În schimb, dacă o fractură nu este identificată și tratată, există o probabilitate crescută de deteriorare suplimentară a osului, precum și a țesuturilor din jur, a nervilor și a vaselor de sânge, provocând complicațîi suplimentare, care puteau fi evitate.

Potrivit unui consultant chirurg ortoped intervievat de Daily Mail, cu o fractură omisă, „cel puțin oamenii suferă dureri și inconveniențe prelungite, dar poate duce și la limitarea funcțională cronică cu durere pe termen lung, simptome timpurii ale osteoartritei sau o articulație rigidă “. Anumite fracturi sunt mai susceptibile de a fi ratate, inclusiv fracturile liniei părului sau fracturile oaselor care nu pot fi vizualizate cu ușurință, cum ar fi osul scafoid de la încheietura mâinii.

Firma noastră a reprezentat recent o femeie care și-a fracturat șoldul în urmă unei căderi acasă. Ea s-a prezentat la spitalul de urgențe și la medicul de familie de mai multe ori, suferind de durere, umflături și dificultăți de mobilizare. Fractură ei nu a fost diagnosticată timp de 7 săptămâni, în ciuda faptului că a fost efectuată radiografia. Clientă noastră a primit despăgubiri.

 

 

Share this article

Contact