Какво представлява увреждането на брахиалния плексус?

21 Jun 2019

Table of Contents

Тази травма води до сериозни последствия, които могат да бъдат до живот. За това е важно, искът да бъде заведен от опитен адвокат в сферата на катасрофални травми.  При този вид травма, нервите, прикрепени към гръбначния стълб, които контролират движението на ръцете, са напълно или частично прекъснати или опънати. Това често води до така наречения ефект “отпусната” ръка, която е без използваема функция или пък с ограничена функция. Травмата често е съпроводена и с най-тежката форма на болка, известна като “невропатична болка”.  Нивото на болка може да стане застрашително, ако надмине нормалното ниво, което се оценява по 10/10 скала известна като VAS (Visual Analogue Scale). Клиентите често описват болката която изпитват като съкрушителна, с чувство като че ли ръката им е била запалена. Това често се нарича пробивна болка, която пречи на човек да движи ръката си, а агонията може да продължи до няколко минути.

В кариерата си съм работил за двата най-големи брокера на мотоциклетни застраховки в Обединеното кралство и съм помагал на клиенти които имат застрахователни полици с исковете им за телесна повреда.

Уврежданията на брахиалния сплит са едни от най-сериозните наранявания, които мотоциклетистите могат да претърпят, след като са били изхвърлени от превозното средство в резултат на сблъсък или са претърпели физическа травма след в резултат от сблъсък с кола.

Лечение на увреждане на гръбначния нерв

 Работата по иск за такова нараняване е доста сложна и е необходимо изискването на доклади от специалисти по периферни нерви и специалисти по болка.

Всеки пациент с такава травма е различен и има свои индивидуални симптоми.

При някои е приложим трансфер на нерв / мускул от друга част на тялото, например от крака, за да се опитат да се възстановят някои движения в лакътя. Възможен е и трансфер към  допълнителния гръбначен нерв.

Други варианти включват хирургична намеса, така наречената „Лезия на дорзалната коренна врата“. Това е мястото, където неврохирургът ще влезе в гръбначния мозък и ще се опита да „заглуши” увредените участъци от болезнени нервни клетки. Това често се прилага като последен вариант. Степента на успех на подобна операция е относителна.

Други избират ампутация, за да премахнат теглото на „мъртвата” ръка, но няма гаранция, че това ще помогне за болката.

Последни научни развития

В Австрия професор Оскар Асман извършва водеща хирургия при пациенти с увреждания на брахиалния плексус, като ампутира част от ръката и след това трансферира мускули от друга част на тялото, за да възстанови някаква функция. След това е нужно пациентът да бъде обучен в използването на миоелектрични протези.

Смята се, че възстановяването на някои функции, дори ако е ограничено, може да помогне за облекчаването на невропатичната болка.

Високочестотните стимулатори на гръбначния мозък също се използват, в опити да се облекчи болката, въпреки че данните за тяхната ефективност все още не са напълно доказани.

Наскоро на пазара в Обединеното кралство навлезе устройство предназначено за горната част на ръката, наречена „Myopro“. Това е устройство с ремъци на ръката, които контролирт движението. Необходим е обаче слаб електрически сигнал, за да се контролира устройството и  пациентът трябва да премине през период на обучение, за да се научи да го използва. Уредът може да бъде много полезен на пациенти с увреждания на брахиалния плексус, които не проявяват тежкия невропатичен елемент на болката.

Те трябва да изпробват едно от тези устройства, за да видят дали помага за възстановяването на някаква функция. Поставянето може да се извърши в Dorset Orthopedic, обучението за неговото използване в Hobbs Rehabilitation.

Подходящите експертни доклади следва да определят  разходите по обслужването и поддръжката, както и периода на подмяна на устройството, така че бъдещите разходи за такова устройство да могат да бъдат включени в иска за обезщетение.

Робърт Айлот

Адвокат по катастрофални травми

Share this article