Mezőgazdasági balesetek – Milyen szabalyok vonatkoznak az egyéni vállalkozókra?

10 Feb 2022 | Diana Magyar
tractor

Table of Contents

A mezőgazdaság Anglia egyik veszélyes iparágai közé tartozik. A Health and Safety Executive 2020/21-es jelentése szerint a mezőgazdasági halálesetek száma 2021-ben 80%-kal nőtt, ezáltal kinőve magát az ország legveszélyesebb iparágává.

Az elmúlt 12 hónap során 41-en vesztették életüket mezőgazdasági munkavégzés során. Ez azt jelenti, hogy átlagosan hetente életét vesztette valaki az angol mezőgazdaságban.

Az egyéni vállalkozókat foglalkoztatók gyakran elsiklanak a szükséges biztonsági előírások felett, ezzel komoly veszélynek kitéve dolgozóikat.

Az elmúlt 5 év során a 2020/21-es évben rekordot döntött az egyéni vállalkozók körében a munkahelyi halálesetek száma. Ez egyáltalán nem meglepő, hiszen általánosan az egyéni vállalkozók korlátozott jogokkal rendelkeznek a munkavállalókhoz képest. Irodánk gyakran képvisel egyéni vállalkozókat, és ügyfeleink érdeklőben gyakran vitatjuk, hogy munkavállalóként legyenek figyelembevéve, attól függetlenül, hogy az adórendszerben egyéni vállalkozóként vannak nyilvántartva. Ez olyan esetekben merül fel, ahol ügyfelünk munkarendje megfelel az általános munkaszerződési felételeknek (megegyezett módon és időben dolgozik, a vállalat utasítása szerint, illetve a vállalat által biztosított munkaeszközöket használja.

Ezek az éves statisztikák rendszeres emlékeztetők a mezőgazdasági munkáltatóknak a biztonságos munkakörnyezet és eljárások alkalmazásáról, hiszen így lehet csak kialakítani a fenntartható módon működő mezőgazdasági iparágat. Az esetleges veszélyeket kockázat felmérések során kellene kivizsgálni, hogy fény derüljön arra, hogy szükséges e még többet tenni a biztonságos munkakörnyezet érdekében. Fontos minden veszélyt egyesével kivizsgálni, beleértve azt, hogy kire és milyen veszéllyel lehet az adott kockázat, legyen ez munkavállaló, alkalmi munkás, a közösség tagja, alvállalkozó, vagy akár egy családtag. A munkavédelmi oktatás egy gyakran figyelmen kívül hagyott, viszont elengedhetetlen része a biztonságos munkakörnyezetnek. Ebbe beletartozik a gépek biztonságos használata, a biztonsági előírások ismertetése, valamint a védőfelszerlés használata.

Egy súlyos sérülés hosszútávon megkeserítheti az áldozat és családja életét. A mezőgazdaság egy hírhedten veszélyes iparág, viszont ez nem jelenti azt, hogy a munkáltató figyelmen kívül hagyhatja a munkahelyi biztonságot. Véleményünk szerint, pont ezért fontos, hogy még elővigyázatosabbak legyenek.

Ha beszélni szeretne velünk a sérüléséről, kérjük keresse telefonon Magyar Dianát, vagy lépjen velünk kapcsolatba itt, és vissza fogjuk hívni.

Share this article

Contact