Elektrobicykle a zákon

3 Mar 2020

Table of Contents

Reč je o “e-bike”. Ak ste sa s pojmom ešte nestretli: ide o viac-menej obyčajný bicykel s elektromotorom a batériou. Od jazdca sa očakáva, že bude pedálmi točiť, elektromotor však pomáha pri rozbiehaní, stúpaní do kopca ale aj udržiavaní rýchlosti.

Ešte pred niekoľkými rokmi sa e-bicykle objavovali len v médiách a vnímali sme ich ako predražené hračky. Dnes sú bežným javom hlavne v uliciach väčších miest. Netrvalo dlho a výrobcovia bicyklov využili nové technológie (hlavne výkonnejšie batérie), aby priniesli e-bicykle širokej verejnosti.  Cena dobrého e-bicykla stále prevyšuje £1000, čo mnohých ľudí odradí. Jednoznačne je to vysoká cena, ak sa človek potrebuje previesť iba do neďalekého obchodu.

E-bicykle však lákajú hlavne ľudí, ktorí o bicyklovaní zatiaľ nerozmýšľali. Ak máte pracovisko 16km (10 míľ) od domu a hromadná doprava nevyhovuje, tak neostáva iná možnosť, ako cestovať autom alebo motocyklom, čo nie je lacná záležitosť. Po zakúpení e-bicykla sú ďalšie náklady minimálne.

Dôležité je, že na e-bicykli je možné rovnakú vzdialenosť prejsť bez toho, aby ste v cieli museli hneď osprchovať.

S kúpou e-bicykla (ako aj obyčajného bicykla) navyše môže pomôcť zamestvavatel. V rámci vládneho programu “Cycle to Work Scheme” mnohí zamestnávatelia umožňujú zamestnancom vybrať si bicykel a poskytnúť ho na bežne používanie (aspoň z 50% však musí byť používaný za účelom cestovania do práce). Zamestnanci za bicykel nezaplatia hneď – vzdajú sa časti platu. Daňové výhody tak získajú zamestnávatelia aj zamestnanci. Zamestnanci môžu takýmto spôsobom ušetriť napríklad £420 za dva roky.

Ďalšou možnosťou je zakúpenie e-bicykla na splátky, ak nemáte hotovosť.

Čo hovorí cestný zákon?

E-bicykel vníma zákon rovnako ako klasický bicykel. Treba mať na vedomí nasledovné kritériá:

Rýchlosť: elektromotor môže asistovať len do rýchlosti 15.5 míľ za hodinu (25 km/h). Po dosiahnutí tejto rýchlosti musí vypnúť – potom je na vás a vašich nohách, akú rýchlosť dosiahnete.

Výkon: nesmie presiahnuť 250 wattov.

Pedále: musí mať pedále, ktorými sa dá točiť a poháňať tak bicykel.

Ak horeuvedené kritériá nie sú splnené, vozidlo je klasifikované ako moped: musíte zaplatiť povinné poistenie a cestnú daň; jazdec musí vlastniť vodičský preukaz a nosiť motorkársku prilbu.

Na e-bicykli môžu jazdiť iba osoby vo veku 14 rokov a viac.

Všetky nové e-bicykle na britskom trhu predané po 1.1.2016 tieto kritériá spĺňajú. Staršie e-bicykle napríklad umožňujú plné elektrický pohon bez nutnosti krútiť pedálmi. Zákon ich používanie toleruje, predávať sa však už nesmú.

Nehody a odškodnenie

Či už bicyklujete v hustej mestskej premávke alebo na pokojnom vidieku, na tradičnom bicykli alebo e-bicykli, je nutné dbať o vlastnú bezpečnosť. Reflexná vesta alebo oblečenie a v noci svetla v predu a vzadu zvýšia vašu viditeľnosť. Ak vás nepozorný vodič predsa prehliadne, správne zapnutá prilba na hlave ochráni pred vážnym zranením hlavy.

Je dobré držať sa ďalej od zaparkovaných áut (ak by sa dvere jedného mali náhle otvoriť) a bociacich nákladných áut. Zima dá asfaltu na cestách zabrať (aj keď v UK málokedy mrzne) a objavujú sa nové diery. Mnoho našich klientov utrpelo zranenia práve následkom pádu po tom, ako si nevšimli dieru v asfalte.

Share this article