Искове за травма – път към възстановяване

11 May 2020
wheelchair

Table of Contents

Според Националния институт за клинични постижения (NICE), травма е нараняване или група наранявания, които са животозастрашаващи и в крайна сметка биха могли да променят живота на пострадалият. В Обединеното кралство животозастрашаващи травми са основната причина за смърт и инвалидност при хора под 45-годишна възраст. Всъщност много от тях, които преживеят травматично нараняване, ще имат трайни увреждания като последица.

Възстановяването от сериозна травма отнема време. Освен това е финансово скъпо. По-долу е кратко ръководство за това как да преминете от физическо изцеление до получаване на компенсация за нараняванията си, всичко това може да окаже значително влияние върху вас и настоящето и бъдещето на вашето семейство.

Травми

Травматичните наранявания често възникват от инцидент с високо въздействие, като пътно-транспортно произшествие или падане от височина. Нараняванията могат да варират значително от множество счупени крайници до гръбначни и мозъчни наранявания. Други травматични наранявания могат да възникнат от изгаряния, пробождания, стрелби, киселина и електрически удар.

Екипажите на линейката обикновено са първи реагиращи при сериозна травма. Екипът ще направи първоначална тризначна оценка на засегнатите хора. В зависимост от това, което намерят, жертвите ще бъдат или прехвърлени в местно травматологично отделение за стабилизиране, или могат да бъдат прехвърлени директно в регионален основен травматологичен център, който е специализиран в лечението на хора със сложна, сериозна травма.

Травматологично отделение

Допълнителна оценка се извършва в травматологичния център, който може да бъде базиран в местното отделение за спешни случаи и спешна помощ или болница. Екип специализиран при сериозни травми, ръководен от консултант, ще се намеси при всякакви животозастрашаващи условия и ще извърши допълнителни тестове, като CT сканиране. Ранното и подходящо клинично лечение ще оптимизира възстановяването, докато неадекватното изследване и лечение е по-вероятно да доведат до обострени наранявания и смърт.

Видове травматични наранявания / оценка на въздействието на нараняванията

В краткосрочен план нараняванията се оценяват по отношение на опасност за живота, като кръвоизлив, съсиреци и проблеми с дишането. Болката се облекчава, фрактурите се стабилизират и рискът от по-нататъшно увреждане се управлява: важен пример за това е обездвижването и защитата на гръбначния стълб.

В по-средносрочен и дългосрочен план влиянието на всякакви наранявания ще се развива с течение на времето. Клиничната оценка на нараняването ще продължи, като се вземат предвид аспекти като качество на живот, болка, загуба на функция и всякакви психологически ефекти.

Рехабилитация

След като завърши фазата на острото оздравяване, текущата оценка може да определи, че е необходима по-нататъшна рехабилитация. Целта на рехабилитацията е да се постигне максимално функциониране с акцент върху мобилизацията, носенето на тегло и ежедневните нужди като измиване, обличане и хранене. Здравната рехабилитация осигурява най-добрите резултати за физическо, психологическо и социално възстановяване след травма. Постоянната подкрепа може да се изисква за психологическа рехабилитация. По-късно, в случаите, когато човек е получил контузия, променяща живота, може да има нужда от професионална рехабилитация, която да подпомогне връщането на работа.

Не е задължително рехабилитацията да се провежда в болнична обстановка, но е по-вероятно да бъде улеснена от специализиран център за рехабилитация или чрез извънболнични назначения. Рехабилитационните терапии могат също да се поддържат в домашни условия в зависимост от необходимото.

Дори ако не сте получили направление за рехабилитация и смятате, че може да се възползвате от рехабилитационни терапии, имате право да потърсите помощ чрез личния си лекар или консултант. Възможно е също да се свържете директно с рехабилитационните служби.

Финансиране

Разходите за вашата рехабилитация трябва да бъдат покрити от NHS. Други възможни източници на финансиране включват местните власти и медицинска застраховка. Ако обаче смятате, че бихте могли да се възползвате от по-чести и интензивни сесии за рехабилитация от това, което се предлага в момента, тогава имате възможност да отидете на частно. Това обаче може да доведе до значителни допълнителни разходи.

Авансово плащане

Авансовото плащане е предсрочно изплащане на обезщетение. Ако предявявате иск за обезщетение за телесна повреда, вашият адвокат ще ви посъветва да поискате авансово плащане от опонента си.

Ако лицето, причинило вашата злополука (ответникът), носи отговорност, авансово плащане може да бъде отпуснато от тяхната застрахователна компания. След това тези пари могат да бъдат използвани за подпомагане на финансирането на лечение и рехабилитация.

Рехабилитационна програма

Застрахователят на ответника също често ще бъде готов да сътрудничи с вашия адвокат при оценка на непосредствената ви нужда от рехабилитация. Първата стъпка е да се назначи ръководител на рехабилитационен случай. Този човек обикновено е професионалист с опит в сестринския или социалния труд, който помага да се организират и наблюдават услуги в полза на лицето, подложено на рехабилитация. Те не предоставят клинична помощ, но работят в координация с рехабилитационния екип, за да се застъпят за вас и да се уверят, че получавате подходящите грижи и рехабилитация.

Доказателство за вашето съдебно дело

Когато подавате иск за телесна повреда, важно е да съберете колкото е възможно повече доказателства, за да подкрепите вашия случай. В случай на голяма травма тази задача със сигурност е по-сложна, предвид тежестта на нараняванията и средносрочните и дългосрочните последици от тези наранявания. Снимки, изявления на свидетели от членове на семейството, записи от спешните служби, травма екип и доклади от специализирани медицински специалисти ще бъдат жизненоважни.

Защита на вашето бъдеще

Доброкачествената медицинска помощ и рехабилитацията ще ви помогнат максимално да се възстановите от нараняване. Въпреки това, можете да останете с дългосрочни последствия, които да повлияят както на вас, така и на вашето семейство. Един от начините да помогнете да защитите вашето бъдеще и това на вашите близки е да осигурите финансова компенсация за нараняванията си.

Получаване на обезщетение

Основните случаи на травма често са сложни. Тогава има времеви граници, за които да помислим. Обикновено съдебните производства за искове за телесна повреда трябва да започнат в рамките на 3 години от настъпването на нараняванията.

Така че, ако смятате, че може да имате право да поискате обезщетение за нараняванията си, е важно да говорите с опитен, специализиран адвокат. Изберете адвокат, който е член на схемата за акредитация на телесни повреди на Юридическото общество. Членовете на схемата трябва да имат най-малко 5 години опит в работата с искове за телесна повреда и трябва да спазват кодекс за поведение и потребителска харта.

Избирайки специализиран адвокат, можете да се доверите, че вашият случай ще бъде в добри ръце. Адвокатът ще прегледа вашия случай, ще потърси допълнителни медицински доказателства, когато е уместно, и ще гарантира, че всички ваши претенции ще бъдат обработвани в рамките на правилните указания и срокове. Всичко това увеличава шансовете ви да получите обезщетението, от което вие и вашето семейство се нуждаете и заслужавате.

Публикация в блога, написана от адвокат при телесни наранявания, Софи Дейвис.

Share this article