Как да подадете иск за пътнотранспортно произшествие в рамките на Европейския съюз?

18 Aug 2022 | Elida Dimitrova

Ако сте замесени в пътен инцидент в държава от Европейския съюз, може да имате право да предявите иск за нараняванията и за щетите на вашето превозно средство. Шофирането е относително безопасно в повечето страни от ЕС, но инциденти се случват и има правила, които да ви помогнат да получите обезщетението, на което имате право.

Тази страница обяснява какво трябва да направите на мястото на инцидента и как можете да започнете иск, когато се върнете у дома.

Какво трябва да направя, ако имам пътен инцидент в ЕС?

Ако участвате в пътен инцидент в Европейския съюз, обадете се на полицията и поискайте копие от техния доклад или референтен номер. Помолете за преводач, ако не разбирате какво казва служителят. Вие също трябва да потърсите всякаква медицинска помощ, от която се нуждаете.

Попълнете Европейската декларация за злополука (EAS), ако имате такава. Възможно е вашата застрахователна компания да ви е дала този формуляр или такъв може да бъде представен на мястото на злополуката. Този формуляр има различни имена в различни страни, като Constat Amiable във Франция и DAA в Испания.

EAS е стандартен формуляр, който установява договорен набор от факти за злополуката, за да помогне при застрахователни искове. Можете да го използвате, за да запишете датата и мястото на произшествието, регистрационните номера на превозните средства, данни за контакт с водача и вашата версия на събитията. Подпишете EAS само когато сте сигурни, че разбирате ситуацията. Уверете се, че ви е дадено копие.

Независимо дали имате EAS или не, добра идея е да:

 • Пишете си бележки за случилото се възможно най-подробно
 • Направете снимки на местопроизшествието (регистрационни номера, повреди на превозното средство, наранявания, снимки на пътя и условията на шофиране)
 • Обменете застрахователни данни с другия шофьор
 • Вземете имената и данните за контакт на всички свидетели
 • Не признавайте отговорност, тъй като това може да анулира вашата застраховка и да навреди на вашия иск за телесна повреда.

Трябва ли да докладвам за инцидента на моя застраховател?

Да, трябва да се свържете с вашия застраховател възможно най-скоро. Някои полици имат ограничение във времето за докладване на инциденти, дори ако правите доклада „само за информация“ и не желаете да предявявате иск.

Ако сте шофирали кола под наем, свържете се с фирмата за наемане възможно най-скоро. Компаниите за отдаване под наем имат свои собствени процедури за работа със застрахователни компании и всеки друг, участващ в злополуката. След като се приберете вкъщи, пишете на компанията пълен доклад за инцидента.

Кой закон е приложим за пътнотранспортни произшествия в Европейския съюз?

Зависи как сте резервирали почивката си. Ако злополуката е станала, докато сте пътували с кола под наем, която е била включена като част от пакетна почивка и злополуката не е по ваша вина, можете да предявите иск срещу туроператора съгласно Правилата за пакетно пътуване, пакетни почивки и пакетни обиколки 1992 г.

Това означава, че можете да подадете иска си в съдилищата на Англия и Уелс, въпреки че злополуката е станала в ЕС.

Ако сте резервирали колата си под наем самостоятелно или сте пътували със собствения си автомобил, тогава важат различни правила. Възможно е все още да можете да подадете иск за телесна повреда в Англия и Уелс, независимо от гражданството на другия шофьор или къде е настъпил инцидентът. Вашият иск обаче ще се урежда от законодателството на държавата, в която се е случила злополуката. Понякога може да е по-добре да предявите иск в чужбина.

Отвъдморските злополуки могат да бъдат сложни, така че е важно да получите помощ от опитен адвокат за телесни наранявания, за да гарантирате, че искът е ефективен от самото начало.

Срещу кого мога да претендирам?

Искът ще бъде срещу лицето, чиито действия или небрежност са причинили злополуката. Това ще зависи от обстоятелствата, но може да включва:

 • Туроператорът, за пътнотранспортни произшествия, възникнали като част от пакетна почивка
 • Другият шофьор и техните застрахователи, за инциденти, при които другият водач е виновен
 • Органът, отговорен за поддръжката на пътищата, където вашият инцидент е причинен от състоянието на пътя.

Ами ако отговорника избяга от местопроизшествието?

Ако сте жертва на незстрахован или избягал шофьор, може да имате възможност да поискате обезщетение чрез чуждестранен еквивалент на Бюрото за застраховани автомобили. Вашият адвокат ще проучи тази възможност с вас, когато прецени дали можете да предявите иск.

Искове трябва да бъдат предявени в страната от ЕС, където сте претърпели злополуката. Законите на тази страна също ще определят колко обезщетение получавате.

Как да направя иск за автомобилна катастрофа в Европа?

Първата стъпка е да потърсите правен съвет от адвокат, който има опит в европейските искове за пътнотранспортни произшествия. Направете това възможно най-скоро, след като се приберете у дома. Вашият иск може да е под различен срок от Обединеното кралство, така че е наистина важно да действате бързо.

Можете да поискате обезщетение за вашето пътнотранспортно произшествие в ЕС само ако можете да докажете, че не сте виновен. Това може да бъде сложно. Често застрахователите на другия шофьор ще се стремят да докажат, че сте били изцяло или частично отговорни за произшествието, защото не сте разбрали законите за шофиране в страната.

Като специализирани адвокати за пътнотранспортни произшествия в ЕС, ние можем да разгледаме вашия случай и да ви кажем дали имате иск, и да ви предупредим за всякакви клопки, които може да срещнете. Можем също така да направим груба оценка на това, което потенциално може да спечелите. Свържете се с нашите адвокати и ние ще се радваме да ви посъветваме допълнително.

Свържете се с българския адвокат:

Елида
Tel: 07843349633 / 020 76818675
E-mailElida.dimitrova@osborneslaw.com

Cнежина
Tel:  07516 441448 / 020 76819013
E-mailsnezhinayankova@osbornes.net

Share this article

Contact

контакт

Свържете се с нас на тел 07516 441 448

Email us Send us an email and we’ll get back to you  СлучаиVIEW ALL

  1. 16.12.2022

   Ищец срещу Royal Free London NHS Trust

   Адвокати Осборнс постигнаха споразумение за уреждане на иск от името на ищец, който заведе дело срещу NHS Trust за небрежните грижи, предоставени му по време на бъбречна трансплантация през 2018 г. Детайли по случая Ищецът, професионален спортист, е роден със... Read more

   Read more
  2. 18.8.2022

   Как да подадете иск за пътнотранспортно произшествие в рамките на Европейския съюз?

   Ако сте замесени в пътен инцидент в държава от Европейския съюз, може да имате право да предявите иск за нараняванията и за щетите на вашето превозно средство. Шофирането е относително безопасно в повечето страни от ЕС, но инциденти се случват... Read more

   Read more
  3. 18.8.2022

   Как да подадете иск за злополука на борд на самолет или кораб/лодка?

   Ако сте били наранени по време на пътуване в чужбина, може да можете да поискате обезщетение. Тази страница обяснява какво трябва да знаете за международните конвенции, уреждащи произшествия във въздуха или морето, и съдържа някои съвети, за да гарантирате, че... Read more

   Read more
  4. 18.8.2022

   Какво да направите ако сте наранени по време на почивка в чужбина, закупена с пакет?

   Ако претърпите инцидент по време на почивка, има няколко неща, които трябва да направите, за да сте сигурни, че сте защитени. „Пакетните“ ваканции предлагат редица предимства за летовниците, включително правна защита съгласно Регламентите за пакетни пътувания, пакетни ваканции и пакетни... Read more

   Read more
  5. 12.8.2022

   Уреден успешно иск за неправомерно раждане

   12 ЯНУАРИ 2022 | НИКЪЛЪС ЛИХИ Нашата клиентка, J, забременява през октомври 2015 г. и взима трудното решение да се прекъсне бременността. Тя си записва час в BPAS в Портсмут, където дава съгласието си за прекъсване на бременността на 14... Read more

   Read more
  6. 11.8.2022

   Справедливост за клиентка, претърпяла сериозни наранявания по време на раждане

   23 МАЙ 2022 | НИКЪЛЪС ЛИХИ Екипът по клинична небрежност в Osbornes Law наскоро споразомя случай, при който нашата клиентка е получила сериозни наранявания в резултат на клинична небрежност по време на раждането на първото си дете през ноември 2018... Read more

   Read more
  7. 10.8.2022

   Отдел за разследване на безопасността в здравеопазването

   20 ЮЛИ 2021 | СТЕФАНИ ПРИОР HSIB (Отдел за разследване на безопасността в здравеопазването) е независима организация, съставена от екип от изследователи и анализатори, чиято роля е да провеждат независими разследвания на тема „ безопасността на пациентите във финансирани от... Read more

   Read more
  8. 19.4.2022

   Адвокати Осборнс уреждат споразумение на стойност  £100 000 за унгарка, която е пострадала при инцидент на работа, спъвайки се в пазарска чанта.

   Шивон Макайвър, партньор в отдела за телесни наранявания на адвокати Осборнс, наскоро уреди иск за трудова злополука с помощта на унгарския адвокат Диана Маджар в полза на ищцата, който работеше като сервитьорка в кафене. Нашата клиентка се беше препънала в... Read more

   Read more
  9. Accident ciclism
   9.11.2021

   Разяснения относно закона за електрическите колела и скутери(тротинетки)

   Електрическите велосипеди и  скутери са новите транспортни попълнения. За мнозина те са революцията в микромобилността, която ще осигури евтини, градски пътувания с ниски въглеродни емисии. За други те са опасни и нелегални. Както при всяка нова технология, устройствата за микромобилност... Read more

   Read more
  10. 2.11.2021

    Разяснения относно закона за електрическите колела и скутери (тротинетки)

   Електрическите велосипеди и  скутери са новите транспортни попълнения. За мнозина те са революцията в микромобилността, която ще осигури евтини, градски пътувания с ниски въглеродни емисии. За други те са опасни и нелегални. Както при всяка нова технология, устройствата за микромобилност... Read more

   Read more
  11. 13.10.2021

   Иск за инцидент при колоездене е уреден за £ 70,000

   Иск за инцидент при колоездене е уреден за £ 70,000 Искът за злополука е уреден за £ 70,000 Андрю Мидълхърст, специалист по велосипедни произшествия адвокат в Osbornes Law, е уредил иск за пострадал велосипедист в диапазона на £70,000.00. Нашият клиент... Read more

   Read more
  12. 20.9.2021

   Андрю Мидълхърст, специалист по велосипедни произшествия адвокат в Osbornes Law, е уредил иск за ранен велосипедист в рамките на £ 70,000.00.

   Нашият клиент кара колелото си по тих път в Източен Лондон, когато шофьор на кола внезапно отваря вратата на колата си. Нашият клиент няма шанс да избегне сблъсъка и удря лицето си в отворената врата. Шофьорът е осъден за това,... Read more

   Read more
  13. 10.9.2021

   Възрастен мъж, който почти умира след „небрежна“  медицинска грижа, получава 900 000 британски лири обезщетение

   Възрастен човек, който е получил инсулт и едва не е починал, след като  болногледачите са пропуснали да го посетят 142 пъти и да го подканят да си пие лекарствати получи 900 000 паунда обезщетение. Името на  63-годишния човек, който не... Read more

   Read more
  14. 31.8.2021

   Семействата на жертвите от трамвайната катастрофа в Кройдън изпращат искане до главния прокурор за започване на ново разследване.

   Адвокати Осборнс, които  представляват пет от семействата на жертви на трамвайната катастрофа в Кройдън, се обърнаха към  главния прокурор с молба до Висшия съд за ново разследване на инцидента, като се позовава на множество нередности при провеждането на първоначалното разследване,... Read more

   Read more
  15. black motorbike
   24.8.2021

   Мотоциклетист пострадал при злополука получава 400 000 паунда обезщетение.

   Г -н С, италианец, работещ в 5 -звезден лондонски хотел, пътува с мотопед от работа към вкъщи през нощта в Централен Лондон през 2009 г. Той кара по прав път. Отпред в дясно има такси, завиващо по страничен път. Когато... Read more

   Read more
  16. red motorcycle
   19.8.2021

   Спечелен Иск за обезщетение на стойност 90,000 паунда на пострадал мотоциклетист.

   Г-н H работи като служител по сигурността. Той и съпругата му работят на пълен работен ден и плануват да имат деца. Г-н Н кара мотора си през кръстовище във Финчли, когато шофьор на кола пресича пътя му идвайки от страничен... Read more

   Read more
  17. 18.8.2021

   Иск за обезщетение след претърпяна  сериозна мозъчна травма, в следствие на удар от пътен знак на Лондонското метро, който го оставя в безсъзнание.

   Пилот на авиокомпания „по чудо“ оцеля, след като железопътна табела от 20 кг падна на четири метра височина върху главата му при оживена метростанция в Лондон. Пиеро Буреси-Паоне, на 58 години, от Крауч Енд, Северен Лондон, се разхожда със съпругата... Read more

   Read more
  18. 9.8.2021

   Адвокати Осборнс помагат на човек, който е претърпял множество наранявания, променили живота му, след катастрофа с мотор.

   Нашият клиент, който е от Унгария, кара мотора си в Лондон, когато камион завива на обратно през кръстовище и го ударя. Инцидентът причинява на нашия клиент тежко нараняване на брахиалния сплит, което довежда до пълна загуба на движение на доминиращ... Read more

   Read more
  19. 8.8.2021

   Адвокати Осборнс представляват пешеходка, която претърпява ампутация на ръката, след ПТП.

   Клиентката ни получава наранявания, които променят живота и. Докато се прибира от работа. шофьор каращ с превишена скорост губи контрол над автомобила си и се качва на тротоара, врязвайки се в нея. Водачът на превозното средство и приятел на нашата... Read more

   Read more
  20. cycling in london
   23.6.2021

   Адвокати Осборнс представляват семейството на велосипедист загинал трагично след фатален сблъсък. Адвокати Осборнс предявяват граждански иск за обезщетение.

   Нашият клиент, който живееше в Есекс, се прибира вкъщи след приключване на нощна смяна. Той загива трагично, убит от шофьор, който кара с превишена скорост. Въпреки  усилията на парамедиците, пристигнали на мястото на инцидента, нашият клиент  загива на място. Кейт... Read more

   Read more
  21. 15.6.2021

   Инциденти на борда на самолет или лодка

   Ако пострадате по време на пътуване в чужбина със самолет или лодка, може да имате възможност да предявите иск за обезщетение. Правото ви да претендирате за обезщетение се определя или от Монреалската, или от Атинската конвенция. Това са съответно международни... Read more

   Read more
  22. 15.6.2021

   Искове за обезщетение при пътувания или почивка в други държави

   Ако сте претърпели нараняване в чужбина, не чрез пакетна екскурзия, или ако нараняването няма нищо общо с вашия туроператор, все пак може да имате право да предявите иск за обезщетение. Например може да сте независим пътник или в командировка, когато... Read more

   Read more
  23. 14.6.2021

   Пакетни почивки и екскурзии

   Ако сте претърпели произшествие в чужбина или страдате от влошено здраве, може да имате право да предявите иск за обезщетение срещу туроператора, който е организирал вашия пакет. Вашият туроператор може да бъде длъжен да ви изплати обезщетение, ако вашето нараняване... Read more

   Read more
  24. 14.6.2021

   Инциденти по време на посещение или почивка във Великобритания

   Ако вашата контузия е станала по време на почивка в Обединеното кралство, тя ще бъде разгледана по същия начин, както всеки друг иск за обезщетение тук. В адвокатска кантора Осборнс работят специалисти адвокати, които се занимават с искаве за инциденти... Read more

   Read more

  VIEW ALL