Как да подадете иск за пътнотранспортно произшествие в рамките на Европейския съюз?

18 Aug 2022 | Elida Dimitrova
road accident

Table of Contents

Ако сте замесени в пътен инцидент в държава от Европейския съюз, може да имате право да предявите иск за нараняванията и за щетите на вашето превозно средство. Шофирането е относително безопасно в повечето страни от ЕС, но инциденти се случват и има правила, които да ви помогнат да получите обезщетението, на което имате право.

Тази страница обяснява какво трябва да направите на мястото на инцидента и как можете да започнете иск, когато се върнете у дома.

Какво трябва да направя, ако имам пътен инцидент в ЕС?

Ако участвате в пътен инцидент в Европейския съюз, обадете се на полицията и поискайте копие от техния доклад или референтен номер. Помолете за преводач, ако не разбирате какво казва служителят. Вие също трябва да потърсите всякаква медицинска помощ, от която се нуждаете.

Попълнете Европейската декларация за злополука (EAS), ако имате такава. Възможно е вашата застрахователна компания да ви е дала този формуляр или такъв може да бъде представен на мястото на злополуката. Този формуляр има различни имена в различни страни, като Constat Amiable във Франция и DAA в Испания.

EAS е стандартен формуляр, който установява договорен набор от факти за злополуката, за да помогне при застрахователни искове. Можете да го използвате, за да запишете датата и мястото на произшествието, регистрационните номера на превозните средства, данни за контакт с водача и вашата версия на събитията. Подпишете EAS само когато сте сигурни, че разбирате ситуацията. Уверете се, че ви е дадено копие.

Независимо дали имате EAS или не, добра идея е да:

 • Пишете си бележки за случилото се възможно най-подробно
 • Направете снимки на местопроизшествието (регистрационни номера, повреди на превозното средство, наранявания, снимки на пътя и условията на шофиране)
 • Обменете застрахователни данни с другия шофьор
 • Вземете имената и данните за контакт на всички свидетели
 • Не признавайте отговорност, тъй като това може да анулира вашата застраховка и да навреди на вашия иск за телесна повреда.

Трябва ли да докладвам за инцидента на моя застраховател?

Да, трябва да се свържете с вашия застраховател възможно най-скоро. Някои полици имат ограничение във времето за докладване на инциденти, дори ако правите доклада „само за информация“ и не желаете да предявявате иск.

Ако сте шофирали кола под наем, свържете се с фирмата за наемане възможно най-скоро. Компаниите за отдаване под наем имат свои собствени процедури за работа със застрахователни компании и всеки друг, участващ в злополуката. След като се приберете вкъщи, пишете на компанията пълен доклад за инцидента.

Кой закон е приложим за пътнотранспортни произшествия в Европейския съюз?

Зависи как сте резервирали почивката си. Ако злополуката е станала, докато сте пътували с кола под наем, която е била включена като част от пакетна почивка и злополуката не е по ваша вина, можете да предявите иск срещу туроператора съгласно Правилата за пакетно пътуване, пакетни почивки и пакетни обиколки 1992 г.

Това означава, че можете да подадете иска си в съдилищата на Англия и Уелс, въпреки че злополуката е станала в ЕС.

Ако сте резервирали колата си под наем самостоятелно или сте пътували със собствения си автомобил, тогава важат различни правила. Възможно е все още да можете да подадете иск за телесна повреда в Англия и Уелс, независимо от гражданството на другия шофьор или къде е настъпил инцидентът. Вашият иск обаче ще се урежда от законодателството на държавата, в която се е случила злополуката. Понякога може да е по-добре да предявите иск в чужбина.

Отвъдморските злополуки могат да бъдат сложни, така че е важно да получите помощ от опитен адвокат за телесни наранявания, за да гарантирате, че искът е ефективен от самото начало.

Срещу кого мога да претендирам?

Искът ще бъде срещу лицето, чиито действия или небрежност са причинили злополуката. Това ще зависи от обстоятелствата, но може да включва:

 • Туроператорът, за пътнотранспортни произшествия, възникнали като част от пакетна почивка
 • Другият шофьор и техните застрахователи, за инциденти, при които другият водач е виновен
 • Органът, отговорен за поддръжката на пътищата, където вашият инцидент е причинен от състоянието на пътя.

Ами ако отговорника избяга от местопроизшествието?

Ако сте жертва на незстрахован или избягал шофьор, може да имате възможност да поискате обезщетение чрез чуждестранен еквивалент на Бюрото за застраховани автомобили. Вашият адвокат ще проучи тази възможност с вас, когато прецени дали можете да предявите иск.

Искове трябва да бъдат предявени в страната от ЕС, където сте претърпели злополуката. Законите на тази страна също ще определят колко обезщетение получавате.

Как да направя иск за автомобилна катастрофа в Европа?

Първата стъпка е да потърсите правен съвет от адвокат, който има опит в европейските искове за пътнотранспортни произшествия. Направете това възможно най-скоро, след като се приберете у дома. Вашият иск може да е под различен срок от Обединеното кралство, така че е наистина важно да действате бързо.

Можете да поискате обезщетение за вашето пътнотранспортно произшествие в ЕС само ако можете да докажете, че не сте виновен. Това може да бъде сложно. Често застрахователите на другия шофьор ще се стремят да докажат, че сте били изцяло или частично отговорни за произшествието, защото не сте разбрали законите за шофиране в страната.

Като специализирани адвокати за пътнотранспортни произшествия в ЕС, ние можем да разгледаме вашия случай и да ви кажем дали имате иск, и да ви предупредим за всякакви клопки, които може да срещнете. Можем също така да направим груба оценка на това, което потенциално може да спечелите. Свържете се с нашите адвокати и ние ще се радваме да ви посъветваме допълнително.

Свържете се с българския адвокат:

Елида
Tel: 07843349633 / 020 76818675
E-mailElida.dimitrova@osborneslaw.com

Cнежина
Tel:  07516 441448 / 020 76819013
E-mailsnezhinayankova@osbornes.net

Share this article

Contact

контакт

Свържете се с нас на тел 07516 441 448

Email us Send us an email and we’ll get back to you


  СлучаиVIEW ALL

  1. 13.6.2024

   G.W. – Обезщетение от £15,000 за пострадал колоездач

   Колоездач беше обезщетен с £15,000 след пътнотранспортно произшествие, при което автомобил внезапно излязъл от пряка, блъсквайки и поваляйки ищеца от велосипеда. Отговорност и медицински доклад Меган Ламбърт успяла да осигури ранно признаване на отговорността и да получи медико-правен доклад от... Read more

   Read more
  2. 13.6.2024

   A.P. – Обезщетение от £5,000 за пострадал колоездач

   Меган Ламбърт наскоро уреди иск за пострадал колоездач в размер на £5,000. Колоездачът се движел по главен път и използвал дясната си ръка, за да сигнализира намерението си да завие надясно. Изведнъж отзад  автомобил връхлита колоездача, който пада и получава... Read more

   Read more
  3. 13.6.2024

   £60,000 изплатени на велосипедист, ударен от автобус | Osbornes Law

   Изплащане на £60,000 обезщетение за велосипедист, ударен от автобус на кръстовище Лора Суейн наскоро уреди обезщетение за велосипедист, който беше ударен от автобус, докато пресича кръстовище. Лора успя да осигури около £60,000 за велосипедиста. Велосипедистът, който управлява собствен бизнес, бил... Read more

   Read more
  4. 13.6.2024

   Обезщетение от £230,000 за колоездач в Лондон, блъснат от автомобил

   Обезщетение от шестцифрена сума за колоездач, блъснат от автомобил Лаура Суейн наскоро уреди иск за колоездач, който беше блъснат от автомобил, докато преминаваше кръстовище. Лаура успя да осигури £230,000 за нашия клиент. Колоездачът беше повален от своя велосипед, докато приближавал... Read more

   Read more
  5. 13.6.2024

   Обезщетение от £75,000 за колоездач, блъснат от автомобил

   Уреден иск за колоездач, блъснат от автомобил Лаура Суейн наскоро уреди иск за колоездач, който бил ударен от автомобил на кръгово кръстовище. Лаура успя да осигури около £75,000 за колоездача. Автомобилът блъска колоездача и го изхвърля от велосипеда Колоездачът, пенсионер,... Read more

   Read more
  6. 13.6.2024

   £60,000 изплатени при инцидент с пешеходец блъснат от автомобил

   Лора Суейн наскоро уреди иск на пешеходец, който бил блъснат от автомобил, завиващ в пряка улица. Лора успя да осигури около £60,000 за нашия клиент. Нашата клиентка се прибирала от работа. Тя се е уверила, че пътят е чист преди... Read more

   Read more
  7. 13.6.2024

   Уреден случай на психическа травма

   Споразумение при вторична психологическа травма Лаура Суейн наскоро сключи споразумение по иск на клиент, който е станал свидетел на ужасна катастрофа, в която е участвала неговата съпруга. „Вторична жертва“ е човекът, който става свидетел на злополуката с първичната жертва и... Read more

   Read more
  8. 13.6.2024

   Колоездач, блъснат от автомобил, получава обезщетение от £40,000

   Колоездач, ударен в гръб от автомобил Лаура Суейн наскоро уреди иск за колоездач, който беше ударен в гръб от автомобил. Лаура успя да осигури около £40,000 за колоездача. Автомобил премаза крака на колоездача на Т-образно кръстовище Колоездачът, офицер от армията,... Read more

   Read more
  9. 11.6.2024

   £40,000 изплатени на пострадал след катастрофа с мотоциклет

   Меган Ламбърт, специализиран адвокат в случаи с мотоциклетни произшествия в Osbornes Law, наскоро уреди иск за моторист, чийто ляв крак бе премазан, след като друг мотоциклет го удря отзад. Получаване на справедливо обезщетение след мотоциклетна катастрофа Застрахователите на ответника направили... Read more

   Read more
  10. 11.6.2024

   Травма на главата след подхлъзване на работното място

   Наш клиент, който се подхлъзна на работното си място, получи добро обезщетение Лора Суейн наскоро уреди иск при трудова злополука на клиентка, която се подхлъзна на работното си място. Случаят беше уреден без оспорване и клиентката успя да получи добро... Read more

   Read more
  11. 11.6.2024

   Уреден иск за колоездач, блъснат от автомобил

   Колоездач получава обезщетение след сблъсък с автомобил Лаура Суейн наскоро уреди иск за колоездач, който бе блъснат от автомобил при включване в главния път. Колоездачът се движел по главния път, когато ответникът завил от второстепенен път с цел да излезе... Read more

   Read more
  12. 11.6.2024

   Петцифрено обезщетение за колоездач, ударен от кола

   Споразумение за колоездач, ударен от кола при пресичане на кръстовище Лаура Суейн наскоро уреди иск за колоездач, който беше блъснат от автомобил при пресичане на кръстовище. Лаура успя да осигури петцифрено обезщетение за колоездача. Инцидентът се случи в Ричмънд Парк,... Read more

   Read more
  13. 8.6.2024

   £75,000 Обезщетение за Велосипедист, Ударен от Кола

   Споразумение в размер на £75,000 за велосипедист Никола Хол, специалист по правни казуси свързани с инциденти с велосипеди, осигури споразумение в размер на £75,000 на велосипедист, който бе блъснат от кола, удряйки се в капака и предното стъкло на движещата... Read more

   Read more
  14. 8.6.2024

   £30,000 Обезщетение за Инцидент с Велосипед на кръгово кръстовище

   Обезщетение от £30,000 за инцидент с велосипед на кръгово кръстовище Никола Хол, специалист по правни казуси свързани с инциденти с велосипеди, наскоро представляваше велосипедист, който е получил сериозна травма на акромиоклавикуларната става (става в рамото, където се срещат ключицата и... Read more

   Read more
  15. 8.6.2024

   Велосипедист, блъснат от Ferrari, иска обезщетение от 90 000 британски лири

   Андрю Мидълхърст, адвокат в специализирания адвокатски отдел за катастрофи с велосипеди в Osbornes Law, наскоро разреши иск за велосипедист на стойност около £90,000. Велосипедистът се е придвижвал в права посока, минавайки покрай входа на голф игрище, когато спортен автомобил Ферари... Read more

   Read more
  16. 8.6.2024

   Унгарски шофьор на камион загива трагично

   Унгарски шофьор на камион загива трагично Шивон МакИвър, партньор и адвокат по лични наранявания, успешно разреши компенсационен иск за фатален инцидент от името на вдовицата и децата на унгарски шофьор на камион, който загива трагично след като пада от рампата... Read more

   Read more
  17. 8.6.2024

   Разбиране на Вашите права като пешеходец

   Ако сте пешеходец и сте блъснат от превозно средство, докато пресичате без да сте се огледали достатъчно внимателно, може да помислите, че няма да имате право да предявите иск за компенсация. Това не е така – водачът на превозното средство... Read more

   Read more
  18. 7.6.2024

   Пешеходец, блъснат от пресичащ пътното платно автомобил, получава високо обезщетение

   В Osbornes Law знаем, че най-добрият начин да осигурим високо обезщетение за нашите клиенти при уреждане на спор, е да изследваме задълбочено иска и да се уверим, че са събрани всички доказателства, необходими за максимално увеличаване на сумата на обезщетението... Read more

   Read more
  19. 7.6.2024

   Скандали в родилната помощ и неонатологията: извлечени поуки

   Скандали в родилната помощ и неонатологията: извлечени поуки През последните 15-20 години родилните грижи в NHS бяха подложени на внимателен анализ, тъй като пострадалите семейства настояваха за търсене на отговорност. Това доведе до различни разследвания, проверки, и съдебни дела. Дали... Read more

   Read more
  20. 7.6.2024

   Дело за фрактура на гръбначния стълб се решава за 6-цифрена сума

   Фрактури на гръбначния стълб след прекратяване на инжектирането на Denosumab Стефани Прайър пое делото срещу Mid and South Essex NHS Foundation Trust, заведено от клиентката ни, претърпяла множество фрактури на гръбначния стълб, след прекратяване на инжекциите с Denosumab. Клиентката ни... Read more

   Read more
  21. 4.6.2024

   Инцидент със скутер

   Шивон МакАйвър, партньор в Osbornes Law, сключи споразумение в рамките на среща за уреждане на спор с опонента си за сумата от 380,000 английски лири. Ищцата, която е била блъсната от скутер, докато е пресичала улицата, е претърпяла някои тежки... Read more

   Read more
  22. 31.5.2024

   Инцидент на светофар с полски гражданин

   Правна подкрепа при пътнотранспортно произшествие. Клиентът ни, 68-годишен бездомен мъж от Източна Европа, беше блъснат на регулирано със светофари кръстовище. Той претърпя множество травми, включително тежка мозъчна травма, при наличие на предшестваща мозъчна атрофия и алкохолна зависимост. В резултат на... Read more

   Read more
  23. 29.5.2024

   Хипонатриемия на майката и плода

   Какво представлява хипонатриемията? Хипонатриемия е състояние, при което нивата на натрий падат под определено ниво, което може да бъде опасно. Всички родилки са изложени на повишен риск от хипонатриемия. Усложненията от хипонатриемията варират от главоболие, възбуда и объркване до гърчове... Read more

   Read more
  24. 23.5.2024

   Земеделието е основна част от икономиката, но и един от най-опасните сектори

   Земеделието е основна част от икономиката, но и един от най-опасните сектори. Всяка година стотици фермери и работници претърпяват инциденти, които водят до сериозни наранявания или дори смърт. Вижте повече във видеото. Нуждаете се от експертна правна подкрепа? Свържете се... Read more

   Read more

  VIEW ALL