Отказ от изпълнението на наблюдения води до смъртта на пациент

21 Nov 2019

Table of Contents

Наскоро действах в иск срещу West London NHS Trust за вреди по Закона за реформата от 1934 г. и Закона за фатални аварии от 1976 г.

Майката на моя клиент (Б.Р.) почина от самоубийство и имаше несполуки в грижите й. Той се съгласи да споделя историята, за да подчертая трудностите, с които се сблъскват хората с психични проблеми.

Б.Р, роденa в Полша, е жител на Обединеното кралство повече от 20 години. През това време тя е посещавала личния си лекар по различни въпроси относно психичното и здраве и е била под грижите на екипа за оценка и лечение на кризи. Тя е била приета в спешното отделение поне 7 пъти между юни 2016 г. и юни 2017 г. заради увеличени мисли за самоубийство.

Клиничен лекар се опита да оцени Б.Р, но поради езиковата бариера, беше решено пълната оценка да бъде отложена за няколко дни по-късно, когато преводачът ще може да присъства. Междувременно, Б.Р. беше поставена под наблюдения в интервал на 15 минути.

Същата вечер наблюденията се провеждат до около 01:45 часа вечерта. Установено е, че Б.Р. е изчезнала от леглото си, когато следваща проверка от медицинска сестра е проведена около 02:10.

Тялото на Б.Р. е намерено срещу вратата на банята от медицинската сестра. Тя се беше обесила с помощта на лигатура. Сестрата е активирала алармата и се е опитала да реанимира Б.Р. Последва допълнително забавяне при пристигането на медицинския екип и след пристигането им на местопроизшествието Б.Р. беше обявена за мъртва.

Изслушването на разследването се проведе на 3 юли 2018 г. в Коронерския съд на Западен Лондон. Присъдата на коронера беше, че смъртта на Б.Р. е причинена от самоубийство.

Получих инструктаж да представлявам сина на Б.Р. като личен представител на нейното имение. До болницата беше изпратено исково писмо, в което се очертават твърденията ни за небрежност. Болницата отрече изцяло отговорността за смъртта на Б.Р, но след това получих доклад от съдебен патолог, който беше критичен към получените грижи, и заключи, че Б.Р. би имала по-голям шанс за оцеляване, ако беше открита по-рано, и реанимацията беше опитана по-рано.

Докладът беше разкрит на болницата без предразсъдъци и след период на преговори бяха присъдени обезщетения в размер на 7 800 британски лири (пълната стойност на иска). По време на този случай бях подпомаган от моите колеги, говорещи полски език от Osbornes и в крайна сметка успяхме да постигнем успешно решение за този клиент.

Блог от Николас Лехи

Share this article