Иск за фатална злополука е уреден за £ 125 000Б

17 Feb 2021

Table of Contents

Случай с фатален инцидент след смъртта на г-н Д, който се удави в резултат на сблъсък с лодка в Ламанша.

Г-н Д се намира на борда  на малка риболовна лодка със свой приятел (собственика на лодката) и още двама други. Те са на нощен риболов с въдици. Траулер, притежаван и експлоатиран от ответниците, предизвиква вълна, която ударя лодката им и залива задната част на малката риболовна лодка, в резултат на което тя бързо потъва.

Загиналият и останалите не разполагат със спасителни средства и лодката не е снабдена правилно с подходящ „надводен борд“ отзад, който да спре проникването на вода и потъването. Лодката обаче разполага с правилните навигационни светлини, но возещите се на лодката не са наблюдавали правилно обстановката . Трима на борда трагично загиват, а един оцелява.

Траулерът също не е следил правилно за други плавателни съдове – наблюдателят си позволява да се разсейва, като използва мобилния си телефон и работи на преносим компютър. Срещу Скипера на траулера започва  нов наказателен процес през 2021 г. за неправилно наблюдение по време на дежурството.На процесът през 2020,журито не успява да вземе решение за присъда.

Докладът за разследване на морски инциденти даде препоръки, насочени към подобряване на стандартите за наблюдение към собствениците на траулера.

Следвайки 2-годишния давностен период за завеждане на искове за обезщетение при произшествия в морето, ние възложихме на специализиран адвокат по морско право, задачата да изготви иск за обезщетение и в специализирания съд по морско право бяха образувани граждански производства за обезщетение срещу собствениците на траулера.  Застрахователите на ответниците, не  признаваха каквито и да било грешки от страна на собствениците на траулера.

Нямаше как да се съди  собственика на малката риболовна лодка, тъй като нямаше застраховка и потенциално в наследството му нямаше активи. Лодката е купена от EBay за £ 500. Нашия клиент не искаше да съди семейството на приятеля на съпруга си.

Непосредствено преди първото съдебно изслушване, искът е уреден за 125 000 британски лири без споделена вина по отговорноста. Искът е уреден съгласно Закона за фаталните злополуки от 1976 г.

Ние от Осборнс извършихме значителна работа по доказване на финансова зависимост, която включваше получаване на заповед за оповестяване на информация за средства в банки, използвани за международни парични преводи, и контакт с румънското министерство на пенсиите.

Моля, свържете се с нашия български екип за физически наранявания, ако сте участвали в инцидент, променил живота ви и бихте искали да получите съвет. Обадете се на  020 3797 3638 020 3944 4727 или попълнете онлайн формуляр за запитване.

Share this article