Уреден успешно иск за неправомерно раждане

12 Aug 2022 | Elida Dimitrova
family

Table of Contents

12 ЯНУАРИ 2022 | НИКЪЛЪС ЛИХИ

Нашата клиентка, J, забременява през октомври 2015 г. и взима трудното решение да се прекъсне бременността. Тя си записва час в BPAS в Портсмут, където дава съгласието си за прекъсване на бременността на 14 октомври 2015 г. Тя казва, че би искала обща анестезия и поставяне на спирала, тъй като не иска да рискува да забременее отново.

J претърпя аборта на 24 октомври 2015 г. в BPAS и клиничния лекар й казва, че Nexplanon е най-добрата форма на контрацепция за нея. Казват й, че това може да бъде сложено след аборта. По това време тя уведомява лекуващия лекар и медицинския персонал в клиниката, че страда от епилепсия и че приема карбамазепин (200 mg сутрин и 400 mg нощно) който взима от много  години. Карбамазепин е лекарство, индуциращо чернодробните ензими, което повишава метаболизма на женските полови хормони, елиминирайки лекарството от тялото по-бързо и по този начин понижава нивата в кръвта. Когато този повишен метаболизъм се случва при жена, която използва хормонален контрацептив, контрацептивът може да стане по-малко ефективен и може да се стигне до бременност.

Въпреки това, J все пак е посъветвана, че Nexplanon е най-подходящата форма на контрацепция за нея. Тя приема информацията, дадена й от медицинския специалист. J ясно е обяснила, че не иска да забременява отново.

Затова и е поставено устройството Nexplanon в лявата ръка на 24 октомври 2015 г. Тя информира медицинската сестра преди тази процедура, че е приела карбамазепин в 06:00 същата сутрин и това е видно от нейните медицински бележки.

Първоначално всичкое изглеждало добре за нея и имплантът Nexplanon изобщо не я притеснявал. Тя не се е чувствала зле и не е претърпявала някакви неблагоприятни последици от това и е продължила живота си както обикновено.

Въпреки това, в началото на декември 2017 г., 26 месеца след поставянето на устройството Nexplanon, J забременява. След дълго обмисляне J решава да продължи бременността си, тъй като не иска да има още един аборт.

J присъства на всички предродилни срещи в болницата и в хирургията на личния си лекар. Тя не се чуства добре по време на бременността. Те се разболява и страда от главоболие. Кръвното й налягане е наблюдавано и тя е изпратена от личния си лекар в болница на 10 май 2018 г., тъй като кръвното й налягане е повишено и тя страдаше от гадене.

J е страдала от прееклампсия и HELLP синдром, както при предишната си бременност. Плацентата на бебето й е малка и бебето й спира да расте. В резултат на това J трябва да има спешно цезарово сечение, за което и дават спинална анестезия. Дъщерята на J е родена на 27 седмици и тя трябва да остане в отделението за специални грижи за бебета няколко седмици след раждането си. След изписването й от болницата тя остава зависима от допълнителен кислород до май 2021 г.

Гражданско дело

J инструктира Никълъс Лийхи да заведе граждански иск срещу Британската консултативна служба за бременност за неправомерно раждане.

Взети са подкрепящи експертни доказателства от експерт по сексуално и репродуктивно здраве в общността (за нарушаване на задълженията и причинно-следствена връзка) и от консултант по респираторни заболявания относно състоянието и прогнозата.

Нашият експерт смята, че е нарушение на задълженията на BPAS да посъветва J да има имплант Nexplanon, когато е известно, че тя приема антиепилептично лекарство. Освен това, нашето експертно мнение е, че персоналът на BPAS не е предоставил обяснение и предупреждение за това лекарствено взаимодействие и следователно не е дал съвет за алтернативен метод като вътрематочно устройство.

Дъщерята на J е родена преждевременно на 27 седмици. По отношение на състоянието и прогнозата бяха получени експертни доказателства от респираторен консултант, който диагностицира дъщерята на J със значително хронично белодробно заболяване от недоносеност (нова бронхопулмонална дисплазия). Той беше на мнение, че дъщерята на J е била изложена на повишен риск от хрипове, свързани с вирусни заболявания в ранните й години, което може да се разпростре в юношеството и зрялата възраст.

Процеса

Иск беше изпратен до BPAS на 6 септември 2019 г. Отговорността обаче беше изцяло отречена в техния отговор, който беше направен на 27 април 2020 г. Ответникът твърди, че J е била подходящо посъветвана относно наличните форми на контрацепция и че е дала нейното информирано съгласие за поставяне на Nexplanon. Ответникът твърди, че са обсъждали възможното взаимодействие между Carbamazepine и Nexplanon, въпреки че не са в състояние да представят никакви доказателства за такова обсъждане.

Причинно-следствената връзка също беше отречена, като ответникът твърдеше, че никоя контрацепция не е 100% ефективна и че J е можела да прекъсне бременността през декември 2017 г. във всеки случай. Те също така твърдят, че J е знаела, че нейното бебе може да се роди с увреждания, тъй като самият карбамазепин може да причини аномалии на плода, като се има предвид, че J не е приемала фолиева киселина от зачеването.

След отричането на отговорност от BPAS, адвокатът (Катарина Сидоу от Outer Temple Chambers и Том Гибсън от Outer Temple Chambers) беше инструктиран да посъветва J относно шансовете за успех в нейния случай.

По време на гражданското дело стана очевидно, че дъщерята на J постига по-голям напредък, отколкото първоначално се очаква, въпреки че остава на допълнителен кислород през нощта до май 2021 г. Актуализирани медицински досиета бяха поискани от BPAS и те бяха получени през 2021 г.

Неправомерно раждане – Законът

Съдилищата значително са ограничили обезщетенията, които могат да бъдат търсени при искове за наранявания при раждане, така че в момента може да се предяви иск за:

 • конвенционално възнаграждение (понастоящем £15 000) за загуба на свободата на ищеца да избира размера на семейството си;
 • обезщетение за телесна повреда, претърпяна от майката поради бременността и раждането, и случайни последващи загуби и разходи; и
 • допълнителните разходи за отглеждане на детето, произтичащи от увреждането.

J претендира за конвенционалното възнаграждение, сума за болката и страданието от нежеланата й бременност и допълнителните разходи, свързани с отглеждането на дъщеря й, произтичащи от нейното увреждане. Това включва грижите, които тя трябва да полага по отношение на воденето на дъщеря си на многобройни болнични прегледи и гарантирането, че дъщеря й има достъп до допълнителна кислородна подкрепа всяка вечер и нощ.

Двете цтраните не успяха да постигнат съгласие по отношение на отговорността. Въпреки това, в началото на 2022 г., след период на преговори, в който бяха разменени различни предложения за споразумение, с ответника беше договорено петцифрено споразумение.

Никълъс Лийхи, адвокат на J в отдела за клинична небрежност в Osbornes каза:

„Случаите на неправомерно раждане са сложни и интересни случаи и това е област от правото, която все още се обсъжда редовно от съдилищата. Този конкретен случай причини значително допълнително страдание на J, но аз съм много доволен, че в крайна сметка успяхме да договорим успешно споразумение за нея, като се признават последствията, които е можело да бъдат избегнати, причинени поради нежеланата й бременност”.

Ако искате да обсъдите вашия случай с експерт по медицинска небрежност, моля, обадете се на Никълъс Лийхи, или попълнете онлайн формуляр за запитване.

Свържете се с българския адвокат:

Елида
Tel: 07843349633 / 020 76818675
E-mailElida.dimitrova@osborneslaw.com

Cнежина
Tel:  07516 441448 / 020 76819013
E-mailsnezhinayankova@osbornes.net

Share this article

Contact

контакт

Свържете се с нас на тел 07516 441 448

Email us Send us an email and we’ll get back to you






  СлучаиVIEW ALL

  1. 16.6.2024

   Шестцифрено споразумение за получена контузия на работното място в областта на главата – Osbornes Law

   Споразумение за клиент, получил нараняване на работното си място Лора Суейн неотдавна урежда иск за клиент, който е получил нараняване по време на работа. Лора успява да споразумее шестцифрена сума за нараняване на главата, при която клиентът не е имал... Read more

   Read more
  2. 14.6.2024

   £70,000 Обезщетение за велосипедист след катастрофа на кръстовище | Osbornes Law

   Андрю Мидълхърст, специалист по дела свързани с велосипедни инциденти в Osbornes Law, наскоро уреди иск за велосипедист на стойност около £70,000 и иск за £7,000. Първият инцидент се случил, докато велосипедистът се движил в кръстовище. Докато чакал автомобилите да се... Read more

   Read more
  3. 14.6.2024

   Споразумение след фатален инцидент на кръгово кръстовище

   Споразумение по иск за смъртен случай на колоездач, ударен от камион Лаура Суейн наскоро сключи споразумение по иск за колоездач, който бил ударен от камион, докато се движел по кръгово кръстовище. Колоездачът, пенсионер на около 60 години, се прибирал към... Read more

   Read more
  4. 13.6.2024

   Уредени искове за обезщетение при пострадали колоездачи

   A.P. – Обезщетение от £5,000 за пострадал колоездач Меган Ламбърт наскоро уреди иск за пострадал колоездач в размер на £5,000. Колоездачът се движел по главен път и използвал дясната си ръка, за да сигнализира намерението си да завие надясно. Изведнъж... Read more

   Read more
  5. 13.6.2024

   £60,000 изплатени на велосипедист, ударен от автобус | Osbornes Law

   Изплащане на £60,000 обезщетение за велосипедист, ударен от автобус на кръстовище Лора Суейн наскоро уреди обезщетение за велосипедист, който беше ударен от автобус, докато пресича кръстовище. Лора успя да осигури около £60,000 за велосипедиста. Велосипедистът, който управлява собствен бизнес, бил... Read more

   Read more
  6. Rower
   13.6.2024

   Обезщетение от £230,000 за колоездач в Лондон, блъснат от автомобил

   Обезщетение от шестцифрена сума за колоездач, блъснат от автомобил Лаура Суейн наскоро уреди иск за колоездач, който беше блъснат от автомобил, докато преминаваше кръстовище. Лаура успя да осигури £230,000 за нашия клиент. Колоездачът беше повален от своя велосипед, докато приближавал... Read more

   Read more
  7. 13.6.2024

   Обезщетение от £75,000 за колоездач, блъснат от автомобил

   Уреден иск за колоездач, блъснат от автомобил Лаура Суейн наскоро уреди иск за колоездач, който бил ударен от автомобил на кръгово кръстовище. Лаура успя да осигури около £75,000 за колоездача. Автомобилът блъска колоездача и го изхвърля от велосипеда Колоездачът, пенсионер,... Read more

   Read more
  8. 13.6.2024

   £60,000 изплатени при инцидент с пешеходец блъснат от автомобил

   Лора Суейн наскоро уреди иск на пешеходец, който бил блъснат от автомобил, завиващ в пряка улица. Лора успя да осигури около £60,000 за нашия клиент. Нашата клиентка се прибирала от работа. Тя се е уверила, че пътят е чист преди... Read more

   Read more
  9. 13.6.2024

   Уреден случай на психическа травма

   Споразумение при вторична психологическа травма Лаура Суейн наскоро сключи споразумение по иск на клиент, който е станал свидетел на ужасна катастрофа, в която е участвала неговата съпруга. „Вторична жертва“ е човекът, който става свидетел на злополуката с първичната жертва и... Read more

   Read more
  10. 13.6.2024

   Колоездач, блъснат от автомобил, получава обезщетение от £40,000

   Колоездач, ударен в гръб от автомобил Лаура Суейн наскоро уреди иск за колоездач, който беше ударен в гръб от автомобил. Лаура успя да осигури около £40,000 за колоездача. Автомобил премаза крака на колоездача на Т-образно кръстовище Колоездачът, офицер от армията,... Read more

   Read more
  11. 11.6.2024

   £40,000 изплатени на пострадал след катастрофа с мотоциклет

   Меган Ламбърт, специализиран адвокат в случаи с мотоциклетни произшествия в Osbornes Law, наскоро уреди иск за моторист, чийто ляв крак бе премазан, след като друг мотоциклет го удря отзад. Получаване на справедливо обезщетение след мотоциклетна катастрофа Застрахователите на ответника направили... Read more

   Read more
  12. 11.6.2024

   Травма на главата след подхлъзване на работното място

   Наш клиент, който се подхлъзна на работното си място, получи добро обезщетение Лора Суейн наскоро уреди иск при трудова злополука на клиентка, която се подхлъзна на работното си място. Случаят беше уреден без оспорване и клиентката успя да получи добро... Read more

   Read more
  13. 11.6.2024

   Уреден иск за колоездач, блъснат от автомобил

   Колоездач получава обезщетение след сблъсък с автомобил Лаура Суейн наскоро уреди иск за колоездач, който бе блъснат от автомобил при включване в главния път. Колоездачът се движел по главния път, когато ответникът завил от второстепенен път с цел да излезе... Read more

   Read more
  14. 11.6.2024

   Петцифрено обезщетение за колоездач, ударен от кола

   Споразумение за колоездач, ударен от кола при пресичане на кръстовище Лаура Суейн наскоро уреди иск за колоездач, който беше блъснат от автомобил при пресичане на кръстовище. Лаура успя да осигури петцифрено обезщетение за колоездача. Инцидентът се случи в Ричмънд Парк,... Read more

   Read more
  15. 8.6.2024

   £75,000 Обезщетение за Велосипедист, Ударен от Кола

   Споразумение в размер на £75,000 за велосипедист Никола Хол, специалист по правни казуси свързани с инциденти с велосипеди, осигури споразумение в размер на £75,000 на велосипедист, който бе блъснат от кола, удряйки се в капака и предното стъкло на движещата... Read more

   Read more
  16. 8.6.2024

   £30,000 Обезщетение за Инцидент с Велосипед на кръгово кръстовище

   Обезщетение от £30,000 за инцидент с велосипед на кръгово кръстовище Никола Хол, специалист по правни казуси свързани с инциденти с велосипеди, наскоро представляваше велосипедист, който е получил сериозна травма на акромиоклавикуларната става (става в рамото, където се срещат ключицата и... Read more

   Read more
  17. 8.6.2024

   Велосипедист, блъснат от Ferrari, иска обезщетение от 90 000 британски лири

   Андрю Мидълхърст, адвокат в специализирания адвокатски отдел за катастрофи с велосипеди в Osbornes Law, наскоро разреши иск за велосипедист на стойност около £90,000. Велосипедистът се е придвижвал в права посока, минавайки покрай входа на голф игрище, когато спортен автомобил Ферари... Read more

   Read more
  18. 8.6.2024

   Унгарски шофьор на камион загива трагично

   Унгарски шофьор на камион загива трагично Шивон МакИвър, партньор и адвокат по лични наранявания, успешно разреши компенсационен иск за фатален инцидент от името на вдовицата и децата на унгарски шофьор на камион, който загива трагично след като пада от рампата... Read more

   Read more
  19. 8.6.2024

   Разбиране на Вашите права като пешеходец

   Ако сте пешеходец и сте блъснат от превозно средство, докато пресичате без да сте се огледали достатъчно внимателно, може да помислите, че няма да имате право да предявите иск за компенсация. Това не е така – водачът на превозното средство... Read more

   Read more
  20. 7.6.2024

   Пешеходец, блъснат от пресичащ пътното платно автомобил, получава високо обезщетение

   В Osbornes Law знаем, че най-добрият начин да осигурим високо обезщетение за нашите клиенти при уреждане на спор, е да изследваме задълбочено иска и да се уверим, че са събрани всички доказателства, необходими за максимално увеличаване на сумата на обезщетението... Read more

   Read more
  21. 7.6.2024

   Скандали в родилната помощ и неонатологията: извлечени поуки

   Скандали в родилната помощ и неонатологията: извлечени поуки През последните 15-20 години родилните грижи в NHS бяха подложени на внимателен анализ, тъй като пострадалите семейства настояваха за търсене на отговорност. Това доведе до различни разследвания, проверки, и съдебни дела. Дали... Read more

   Read more
  22. 7.6.2024

   Дело за фрактура на гръбначния стълб се решава за 6-цифрена сума

   Фрактури на гръбначния стълб след прекратяване на инжектирането на Denosumab Стефани Прайър пое делото срещу Mid and South Essex NHS Foundation Trust, заведено от клиентката ни, претърпяла множество фрактури на гръбначния стълб, след прекратяване на инжекциите с Denosumab. Клиентката ни... Read more

   Read more
  23. 4.6.2024

   Инцидент със скутер

   Шивон МакАйвър, партньор в Osbornes Law, сключи споразумение в рамките на среща за уреждане на спор с опонента си за сумата от 380,000 английски лири. Ищцата, която е била блъсната от скутер, докато е пресичала улицата, е претърпяла някои тежки... Read more

   Read more
  24. 31.5.2024

   Инцидент на светофар с полски гражданин

   Правна подкрепа при пътнотранспортно произшествие. Клиентът ни, 68-годишен бездомен мъж от Източна Европа, беше блъснат на регулирано със светофари кръстовище. Той претърпя множество травми, включително тежка мозъчна травма, при наличие на предшестваща мозъчна атрофия и алкохолна зависимост. В резултат на... Read more

   Read more

  VIEW ALL