Уреден успешно иск за неправомерно раждане

12 Aug 2022 | Elida Dimitrova
family

Table of Contents

12 ЯНУАРИ 2022 | НИКЪЛЪС ЛИХИ

Нашата клиентка, J, забременява през октомври 2015 г. и взима трудното решение да се прекъсне бременността. Тя си записва час в BPAS в Портсмут, където дава съгласието си за прекъсване на бременността на 14 октомври 2015 г. Тя казва, че би искала обща анестезия и поставяне на спирала, тъй като не иска да рискува да забременее отново.

J претърпя аборта на 24 октомври 2015 г. в BPAS и клиничния лекар й казва, че Nexplanon е най-добрата форма на контрацепция за нея. Казват й, че това може да бъде сложено след аборта. По това време тя уведомява лекуващия лекар и медицинския персонал в клиниката, че страда от епилепсия и че приема карбамазепин (200 mg сутрин и 400 mg нощно) който взима от много  години. Карбамазепин е лекарство, индуциращо чернодробните ензими, което повишава метаболизма на женските полови хормони, елиминирайки лекарството от тялото по-бързо и по този начин понижава нивата в кръвта. Когато този повишен метаболизъм се случва при жена, която използва хормонален контрацептив, контрацептивът може да стане по-малко ефективен и може да се стигне до бременност.

Въпреки това, J все пак е посъветвана, че Nexplanon е най-подходящата форма на контрацепция за нея. Тя приема информацията, дадена й от медицинския специалист. J ясно е обяснила, че не иска да забременява отново.

Затова и е поставено устройството Nexplanon в лявата ръка на 24 октомври 2015 г. Тя информира медицинската сестра преди тази процедура, че е приела карбамазепин в 06:00 същата сутрин и това е видно от нейните медицински бележки.

Първоначално всичкое изглеждало добре за нея и имплантът Nexplanon изобщо не я притеснявал. Тя не се е чувствала зле и не е претърпявала някакви неблагоприятни последици от това и е продължила живота си както обикновено.

Въпреки това, в началото на декември 2017 г., 26 месеца след поставянето на устройството Nexplanon, J забременява. След дълго обмисляне J решава да продължи бременността си, тъй като не иска да има още един аборт.

J присъства на всички предродилни срещи в болницата и в хирургията на личния си лекар. Тя не се чуства добре по време на бременността. Те се разболява и страда от главоболие. Кръвното й налягане е наблюдавано и тя е изпратена от личния си лекар в болница на 10 май 2018 г., тъй като кръвното й налягане е повишено и тя страдаше от гадене.

J е страдала от прееклампсия и HELLP синдром, както при предишната си бременност. Плацентата на бебето й е малка и бебето й спира да расте. В резултат на това J трябва да има спешно цезарово сечение, за което и дават спинална анестезия. Дъщерята на J е родена на 27 седмици и тя трябва да остане в отделението за специални грижи за бебета няколко седмици след раждането си. След изписването й от болницата тя остава зависима от допълнителен кислород до май 2021 г.

Гражданско дело

J инструктира Никълъс Лийхи да заведе граждански иск срещу Британската консултативна служба за бременност за неправомерно раждане.

Взети са подкрепящи експертни доказателства от експерт по сексуално и репродуктивно здраве в общността (за нарушаване на задълженията и причинно-следствена връзка) и от консултант по респираторни заболявания относно състоянието и прогнозата.

Нашият експерт смята, че е нарушение на задълженията на BPAS да посъветва J да има имплант Nexplanon, когато е известно, че тя приема антиепилептично лекарство. Освен това, нашето експертно мнение е, че персоналът на BPAS не е предоставил обяснение и предупреждение за това лекарствено взаимодействие и следователно не е дал съвет за алтернативен метод като вътрематочно устройство.

Дъщерята на J е родена преждевременно на 27 седмици. По отношение на състоянието и прогнозата бяха получени експертни доказателства от респираторен консултант, който диагностицира дъщерята на J със значително хронично белодробно заболяване от недоносеност (нова бронхопулмонална дисплазия). Той беше на мнение, че дъщерята на J е била изложена на повишен риск от хрипове, свързани с вирусни заболявания в ранните й години, което може да се разпростре в юношеството и зрялата възраст.

Процеса

Иск беше изпратен до BPAS на 6 септември 2019 г. Отговорността обаче беше изцяло отречена в техния отговор, който беше направен на 27 април 2020 г. Ответникът твърди, че J е била подходящо посъветвана относно наличните форми на контрацепция и че е дала нейното информирано съгласие за поставяне на Nexplanon. Ответникът твърди, че са обсъждали възможното взаимодействие между Carbamazepine и Nexplanon, въпреки че не са в състояние да представят никакви доказателства за такова обсъждане.

Причинно-следствената връзка също беше отречена, като ответникът твърдеше, че никоя контрацепция не е 100% ефективна и че J е можела да прекъсне бременността през декември 2017 г. във всеки случай. Те също така твърдят, че J е знаела, че нейното бебе може да се роди с увреждания, тъй като самият карбамазепин може да причини аномалии на плода, като се има предвид, че J не е приемала фолиева киселина от зачеването.

След отричането на отговорност от BPAS, адвокатът (Катарина Сидоу от Outer Temple Chambers и Том Гибсън от Outer Temple Chambers) беше инструктиран да посъветва J относно шансовете за успех в нейния случай.

По време на гражданското дело стана очевидно, че дъщерята на J постига по-голям напредък, отколкото първоначално се очаква, въпреки че остава на допълнителен кислород през нощта до май 2021 г. Актуализирани медицински досиета бяха поискани от BPAS и те бяха получени през 2021 г.

Неправомерно раждане – Законът

Съдилищата значително са ограничили обезщетенията, които могат да бъдат търсени при искове за наранявания при раждане, така че в момента може да се предяви иск за:

 • конвенционално възнаграждение (понастоящем £15 000) за загуба на свободата на ищеца да избира размера на семейството си;
 • обезщетение за телесна повреда, претърпяна от майката поради бременността и раждането, и случайни последващи загуби и разходи; и
 • допълнителните разходи за отглеждане на детето, произтичащи от увреждането.

J претендира за конвенционалното възнаграждение, сума за болката и страданието от нежеланата й бременност и допълнителните разходи, свързани с отглеждането на дъщеря й, произтичащи от нейното увреждане. Това включва грижите, които тя трябва да полага по отношение на воденето на дъщеря си на многобройни болнични прегледи и гарантирането, че дъщеря й има достъп до допълнителна кислородна подкрепа всяка вечер и нощ.

Двете цтраните не успяха да постигнат съгласие по отношение на отговорността. Въпреки това, в началото на 2022 г., след период на преговори, в който бяха разменени различни предложения за споразумение, с ответника беше договорено петцифрено споразумение.

Никълъс Лийхи, адвокат на J в отдела за клинична небрежност в Osbornes каза:

„Случаите на неправомерно раждане са сложни и интересни случаи и това е област от правото, която все още се обсъжда редовно от съдилищата. Този конкретен случай причини значително допълнително страдание на J, но аз съм много доволен, че в крайна сметка успяхме да договорим успешно споразумение за нея, като се признават последствията, които е можело да бъдат избегнати, причинени поради нежеланата й бременност”.

Ако искате да обсъдите вашия случай с експерт по медицинска небрежност, моля, обадете се на Никълъс Лийхи, или попълнете онлайн формуляр за запитване.

Свържете се с българския адвокат:

Елида
Tel: 07843349633 / 020 76818675
E-mailElida.dimitrova@osborneslaw.com

Cнежина
Tel:  07516 441448 / 020 76819013
E-mailsnezhinayankova@osbornes.net

Share this article

Contact

контакт

Свържете се с нас на тел 07516 441 448

Email us Send us an email and we’ll get back to you


  СлучаиVIEW ALL

  1. 9.2.2024

   Случай на наш клиент пострадал при Трудова Злополука

   Вие или някой близък сте пострадали при трудова злополука и се чудите дали да предприемете правни стъпки? В това видео Ви разказваме за един от нашите случаи и Вие сами може да прецените дали си заслужава или не. Не... Read more

   Read more
  2. 5.2.2024

   Пострадал сте при Трудова Злополука?

   Вие или някой близък сте пострадали при трудова злополука и се чудите дали да предприемете правни стъпки? В това видео Ви разказваме за един от нашите случаи и Вие сами може да прецените дали си заслужава или не. Не... Read more

   Read more
  3. 4.2.2024

   Пострадал сте при ПТП: Да Заведем Иск за Обезщетение?

   Вие или някой близък сте пострадали при ПТП и се чудите дали си заслужава да заведете иск за обезщетение? В това видео ще разберете основните фактори, които трябва да вземете предвид преди да вземете решение. Не се колебайте да търсите... Read more

   Read more
  4. 31.1.2024

   Трудова Злополука: Да Заведем Иск за Обезщетение?

   Вие или някой близък сте пострадали при трудова злополука и се чудите дали да предприемете правни стъпки? В това видео ще разберете основните фактори, които трябва да вземете предвид преди да вземете решение. Не се колебайте да търсите справедливост, особено... Read more

   Read more
  5. 30.1.2024

   Разберете Стойността на Вашия Иск: Пострадали при Злополука?

   Защо е важно да имате опитен адвокат за защита на вашите интереси? Гледайте видеото сега и научете как да защитите своите права след злополука в Лондон. Стъпите за правилно определяне на стойността на вашата иск за злополука са критични... Read more

   Read more
  6. 23.9.2023

   Искова молба за злополука като самостоятелно заето лице

   Да бъдеш самостоятелно зает има предимства, включително независимост, творческа свобода, удовлетворение от работата и контрол върху работното ти натоварване. Самостоятелната заетост обаче носи и недостатъци, като по-малко сигурност на работното място и липса на работни привилегии, като например задължително заплащане... Read more

   Read more
  7. 25.7.2023

   Доклад – спечелен иск в размер на £85 000

   Сиoвaн Макивор, партньор в Osbornes Law, наскоро спечели иск в размер на £85 000 за складов работник, претърпял неприятни фрактури на стъпалото и глезена, които изискваха хирургическа фиксация, когато мотокар преминал през крака му по време на работа. Застрахователят на... Read more

   Read more
  8. forklift drivfer
   22.7.2023

   £250 000 за унгарски шофьор на камион, премазан от бала сено, паднала от мотокар

   £250 000 за унгарски шофьор на камион, премазан от бала сено, паднала от мотокар Софи Дейвис, съдружник и ръководител на отдела за лични наранявания в Osbornes Law осигури споразумението от £250 000, подпомагана от унгарския адвокат Тамара Симон. Вратът, китката... Read more

   Read more
  9. 15.7.2023

   Какво да направите ако сте пострадали при инцидент

   Ако сте получили наранявания в резултат на злополука през последните 3 години, може да имате основателна причина да поискате обезщетение. Това означава да получите помощ от специалист по телесни наранявания, на когото можете да се доверите, който разбира вашите специфични... Read more

   Read more
  10. holding hands
   26.4.2023

   Справедливост за клиентка, претърпяла сериозни наранявания по време на раждане

   23 МАЙ 2022 | НИКЪЛЪС ЛИХИ Екипът по клинична небрежност в Osbornes Law наскоро споразомя случай, при който нашата клиентка е получила сериозни наранявания в резултат на клинична небрежност по време на раждането на първото си дете през ноември 2018... Read more

   Read more
  11. doctor
   12.4.2023

   Доклад – успешен резултат за ищец

   Елин Димитриу постигна още един успешен резултат за ищец, подал иск срещу NHS Trust. На ищцата, г-жа H, са били предписани таблетки желязо от нейната акушерка по време на бременността й. След спешно цезарово сечение тя роди здраво бебе, но поради... Read more

   Read more
  12. cyclist
   11.4.2023

   Иск за ранен велосипедис

   C.H Меган Ламбърт наскоро уреди иск за ранен велосипедист за приблизително £12 000. Велосипедистът се е движил по главен път със спряло движение отдясно, когато изведнъж предната врата от страната на пътника на паркирано превозно средство се отваря. Клиентът ни... Read more

   Read more
  13. cyclist
   9.4.2023

   ЗЛОПОЛУКА С ВЕЛОСИПЕД ВОДИ ДО ТРАВМИ, ПРОМЕНЯЩИ ЖИВОТА

   Кейт Милтън, старши сътрудник адвокат в адвокатска кантора Осборнс (Osbornes Law), уреди иск за 52-годишна лична лекарка, която претърпя сериозен инцидент с велосипед. Ищцата е била блъсната от камион, докато е карала велосипед в Лондон на път за работа. Ответникът... Read more

   Read more
  14. person signing document
   8.4.2023

   Мога ли да загубя работата си ако подам иск за компенсация за инцидент срещу работодателя ми?

   Когато сте претърпели инциден на работното си място не по ваша вина и заради това не сте в състояние да работите в продължение на няколко дни, седмици или дори месеци, може да не сте в състояние да се справите финансово.... Read more

   Read more
  15. bicycle
   6.4.2023

   Борланд – Доктор на NHS блъсната, докато кара колелото си

   Лора Суейн, сътрудник адвокат в адвокатска кантора Осборнс (Osbornes Law) спечели 6-цифрено споразумение за ищец, който беше съборен от велосипеда си. Ищецът е стажант-лекар от NHS, който се е прибирал с колело от работа по време на Covid. Ищецът е... Read more

   Read more
  16. bicycle accident
   5.4.2023

   Иск за велосипедист, който беше блъснат от кола

   Андрю Мидълхърст наскоро спечели иск за велосипедист, който беше блъснат от кола, докато е пресичал кръстовище. Андрю успя да спечели около £60 000 за колоездача. Велосипедистът, пенсионер на приблизително 60 години, се прибирал вкъщи, когато спрял на кръстовище, докато чакал... Read more

   Read more
  17. dog bite
   31.3.2023

   НЕПРЕДИЗВИКАНО НАПАДЕНИЕ ОТ КУЧЕ

   Ищецът разхождала двете си кучета на повод късно през нощта близо до дома си. Докато се разхождали, към тях се приближили две анадолски овчарки, които били без повод и без нашийник. Кучетата са били без надзор и са избягали от... Read more

   Read more
  18. pedestrian crossing
   28.3.2023

   Тейлър – Иск за пешеходец за над £260 000

   Лора Суейн, сътрудник адвокат в адвокатска кантора Осборнс (Osbornes Law) спечели  иск за пешеходец, който беше блъснат на паркинг от шофьор на заден ход, за над £260 000. Ищецът е пресичал пътя с приятеля си, когато ответникът случайно обърнал на... Read more

   Read more
  19. injured in road accident
   25.3.2023

   Суи Данг – Фатален инцидент

   Лора Суейн, сътрудник адвокат в адвокатска кантора Осборнс (Osbornes Law), представлява семейство, чиято майка беше блъсната от превозно средство, докато пресичала пътя. Обстоятелствата на инцидента са трагични и за съжаление нашият клиент беше обявен за починал на място. Първоначално застрахователят... Read more

   Read more
  20. man on station platform
   23.3.2023

   ПЕШЕХОДЕЦ ПРЕТЪРПЯ КОНТУЗИЯ, ПРОМЕНЯЩА ЖИВОТА

   Кейт Милтън, старши сътрудник адвокат в адвокатска кантора Осборнс (Osbornes Law), предствляваше румънска гражданка, която беше блъсната от автомобил с превишена скорост, докато се прибирала от работа. Обстоятелствата на инцидента са трагични и за съжаление ответникът и спътникът на ищеца... Read more

   Read more
  21. motorcyclist
   20.3.2023

   КАТАСТРОФА С МОТОР ВОДИ ДО НАРАНЯВАНИЯ, ПРОМЕНЯЩИ ЖИВОТА

   Кейт Милтън, старши сътрудник адвокат в адвокатска кантора Осборнс (Osbornes Law) спечели иск за 27-годишен мотоциклетист, участвал в пътнотранспортно произшествие, на стойност над £3 милиона. Ищецът карал мотоциклета си по главен път, наближаващ кръстовище, контролирано от светофар. Докато минава през... Read more

   Read more
  22. bike in bicycle lane
   17.3.2023

   Гуалпа – велосипедист, ранен от опасен шофьор

   Лора Суейн, сътрудник в адвокатска кантора Осборнс (Osbornes Law) спечели иск на велосипедист за над £70 000. Ищецът е карал велосипед по главен път по велоалея с приятел, когато ответникът, който карал в обратната посока, завил от тяхната страна на... Read more

   Read more
  23. lady with clipboard
   8.2.2023

   Мога ли да загубя работата си ако подам иск за компенсация за инцидент срещу работодателя ми?

   Мога ли да загубя работата си ако подам иск за компенсация за инцидент срещу работодателя ми? Когато сте претърпели инциден на работното си място не по ваша вина и заради това не сте в състояние да работите в продължение на... Read more

   Read more
  24. lady with hands in the air
   16.12.2022

   Ищец срещу Royal Free London NHS Trust

   Адвокати Осборнс постигнаха споразумение за уреждане на иск от името на ищец, който заведе дело срещу NHS Trust за небрежните грижи, предоставени му по време на бъбречна трансплантация през 2018 г. Детайли по случая Ищецът, професионален спортист, е роден със... Read more

   Read more

  VIEW ALL