Уреден успешно иск за неправомерно раждане

12 Aug 2022 | Elida Dimitrova

12 ЯНУАРИ 2022 | НИКЪЛЪС ЛИХИ

Нашата клиентка, J, забременява през октомври 2015 г. и взима трудното решение да се прекъсне бременността. Тя си записва час в BPAS в Портсмут, където дава съгласието си за прекъсване на бременността на 14 октомври 2015 г. Тя казва, че би искала обща анестезия и поставяне на спирала, тъй като не иска да рискува да забременее отново.

J претърпя аборта на 24 октомври 2015 г. в BPAS и клиничния лекар й казва, че Nexplanon е най-добрата форма на контрацепция за нея. Казват й, че това може да бъде сложено след аборта. По това време тя уведомява лекуващия лекар и медицинския персонал в клиниката, че страда от епилепсия и че приема карбамазепин (200 mg сутрин и 400 mg нощно) който взима от много  години. Карбамазепин е лекарство, индуциращо чернодробните ензими, което повишава метаболизма на женските полови хормони, елиминирайки лекарството от тялото по-бързо и по този начин понижава нивата в кръвта. Когато този повишен метаболизъм се случва при жена, която използва хормонален контрацептив, контрацептивът може да стане по-малко ефективен и може да се стигне до бременност.

Въпреки това, J все пак е посъветвана, че Nexplanon е най-подходящата форма на контрацепция за нея. Тя приема информацията, дадена й от медицинския специалист. J ясно е обяснила, че не иска да забременява отново.

Затова и е поставено устройството Nexplanon в лявата ръка на 24 октомври 2015 г. Тя информира медицинската сестра преди тази процедура, че е приела карбамазепин в 06:00 същата сутрин и това е видно от нейните медицински бележки.

Първоначално всичкое изглеждало добре за нея и имплантът Nexplanon изобщо не я притеснявал. Тя не се е чувствала зле и не е претърпявала някакви неблагоприятни последици от това и е продължила живота си както обикновено.

Въпреки това, в началото на декември 2017 г., 26 месеца след поставянето на устройството Nexplanon, J забременява. След дълго обмисляне J решава да продължи бременността си, тъй като не иска да има още един аборт.

J присъства на всички предродилни срещи в болницата и в хирургията на личния си лекар. Тя не се чуства добре по време на бременността. Те се разболява и страда от главоболие. Кръвното й налягане е наблюдавано и тя е изпратена от личния си лекар в болница на 10 май 2018 г., тъй като кръвното й налягане е повишено и тя страдаше от гадене.

J е страдала от прееклампсия и HELLP синдром, както при предишната си бременност. Плацентата на бебето й е малка и бебето й спира да расте. В резултат на това J трябва да има спешно цезарово сечение, за което и дават спинална анестезия. Дъщерята на J е родена на 27 седмици и тя трябва да остане в отделението за специални грижи за бебета няколко седмици след раждането си. След изписването й от болницата тя остава зависима от допълнителен кислород до май 2021 г.

Гражданско дело

J инструктира Никълъс Лийхи да заведе граждански иск срещу Британската консултативна служба за бременност за неправомерно раждане.

Взети са подкрепящи експертни доказателства от експерт по сексуално и репродуктивно здраве в общността (за нарушаване на задълженията и причинно-следствена връзка) и от консултант по респираторни заболявания относно състоянието и прогнозата.

Нашият експерт смята, че е нарушение на задълженията на BPAS да посъветва J да има имплант Nexplanon, когато е известно, че тя приема антиепилептично лекарство. Освен това, нашето експертно мнение е, че персоналът на BPAS не е предоставил обяснение и предупреждение за това лекарствено взаимодействие и следователно не е дал съвет за алтернативен метод като вътрематочно устройство.

Дъщерята на J е родена преждевременно на 27 седмици. По отношение на състоянието и прогнозата бяха получени експертни доказателства от респираторен консултант, който диагностицира дъщерята на J със значително хронично белодробно заболяване от недоносеност (нова бронхопулмонална дисплазия). Той беше на мнение, че дъщерята на J е била изложена на повишен риск от хрипове, свързани с вирусни заболявания в ранните й години, което може да се разпростре в юношеството и зрялата възраст.

Процеса

Иск беше изпратен до BPAS на 6 септември 2019 г. Отговорността обаче беше изцяло отречена в техния отговор, който беше направен на 27 април 2020 г. Ответникът твърди, че J е била подходящо посъветвана относно наличните форми на контрацепция и че е дала нейното информирано съгласие за поставяне на Nexplanon. Ответникът твърди, че са обсъждали възможното взаимодействие между Carbamazepine и Nexplanon, въпреки че не са в състояние да представят никакви доказателства за такова обсъждане.

Причинно-следствената връзка също беше отречена, като ответникът твърдеше, че никоя контрацепция не е 100% ефективна и че J е можела да прекъсне бременността през декември 2017 г. във всеки случай. Те също така твърдят, че J е знаела, че нейното бебе може да се роди с увреждания, тъй като самият карбамазепин може да причини аномалии на плода, като се има предвид, че J не е приемала фолиева киселина от зачеването.

След отричането на отговорност от BPAS, адвокатът (Катарина Сидоу от Outer Temple Chambers и Том Гибсън от Outer Temple Chambers) беше инструктиран да посъветва J относно шансовете за успех в нейния случай.

По време на гражданското дело стана очевидно, че дъщерята на J постига по-голям напредък, отколкото първоначално се очаква, въпреки че остава на допълнителен кислород през нощта до май 2021 г. Актуализирани медицински досиета бяха поискани от BPAS и те бяха получени през 2021 г.

Неправомерно раждане – Законът

Съдилищата значително са ограничили обезщетенията, които могат да бъдат търсени при искове за наранявания при раждане, така че в момента може да се предяви иск за:

 • конвенционално възнаграждение (понастоящем £15 000) за загуба на свободата на ищеца да избира размера на семейството си;
 • обезщетение за телесна повреда, претърпяна от майката поради бременността и раждането, и случайни последващи загуби и разходи; и
 • допълнителните разходи за отглеждане на детето, произтичащи от увреждането.

J претендира за конвенционалното възнаграждение, сума за болката и страданието от нежеланата й бременност и допълнителните разходи, свързани с отглеждането на дъщеря й, произтичащи от нейното увреждане. Това включва грижите, които тя трябва да полага по отношение на воденето на дъщеря си на многобройни болнични прегледи и гарантирането, че дъщеря й има достъп до допълнителна кислородна подкрепа всяка вечер и нощ.

Двете цтраните не успяха да постигнат съгласие по отношение на отговорността. Въпреки това, в началото на 2022 г., след период на преговори, в който бяха разменени различни предложения за споразумение, с ответника беше договорено петцифрено споразумение.

Никълъс Лийхи, адвокат на J в отдела за клинична небрежност в Osbornes каза:

„Случаите на неправомерно раждане са сложни и интересни случаи и това е област от правото, която все още се обсъжда редовно от съдилищата. Този конкретен случай причини значително допълнително страдание на J, но аз съм много доволен, че в крайна сметка успяхме да договорим успешно споразумение за нея, като се признават последствията, които е можело да бъдат избегнати, причинени поради нежеланата й бременност”.

Ако искате да обсъдите вашия случай с експерт по медицинска небрежност, моля, обадете се на Никълъс Лийхи, или попълнете онлайн формуляр за запитване.

Свържете се с българския адвокат:

Елида
Tel: 07843349633 / 020 76818675
E-mailElida.dimitrova@osborneslaw.com

Cнежина
Tel:  07516 441448 / 020 76819013
E-mailsnezhinayankova@osbornes.net

Share this article

Contact

контакт

Свържете се с нас на тел 07516 441 448

Email us Send us an email and we’ll get back to you  СлучаиVIEW ALL

  1. 16.12.2022

   Ищец срещу Royal Free London NHS Trust

   Адвокати Осборнс постигнаха споразумение за уреждане на иск от името на ищец, който заведе дело срещу NHS Trust за небрежните грижи, предоставени му по време на бъбречна трансплантация през 2018 г. Детайли по случая Ищецът, професионален спортист, е роден със... Read more

   Read more
  2. 18.8.2022

   Как да подадете иск за пътнотранспортно произшествие в рамките на Европейския съюз?

   Ако сте замесени в пътен инцидент в държава от Европейския съюз, може да имате право да предявите иск за нараняванията и за щетите на вашето превозно средство. Шофирането е относително безопасно в повечето страни от ЕС, но инциденти се случват... Read more

   Read more
  3. 18.8.2022

   Как да подадете иск за злополука на борд на самолет или кораб/лодка?

   Ако сте били наранени по време на пътуване в чужбина, може да можете да поискате обезщетение. Тази страница обяснява какво трябва да знаете за международните конвенции, уреждащи произшествия във въздуха или морето, и съдържа някои съвети, за да гарантирате, че... Read more

   Read more
  4. 18.8.2022

   Какво да направите ако сте наранени по време на почивка в чужбина, закупена с пакет?

   Ако претърпите инцидент по време на почивка, има няколко неща, които трябва да направите, за да сте сигурни, че сте защитени. „Пакетните“ ваканции предлагат редица предимства за летовниците, включително правна защита съгласно Регламентите за пакетни пътувания, пакетни ваканции и пакетни... Read more

   Read more
  5. 12.8.2022

   Уреден успешно иск за неправомерно раждане

   12 ЯНУАРИ 2022 | НИКЪЛЪС ЛИХИ Нашата клиентка, J, забременява през октомври 2015 г. и взима трудното решение да се прекъсне бременността. Тя си записва час в BPAS в Портсмут, където дава съгласието си за прекъсване на бременността на 14... Read more

   Read more
  6. 11.8.2022

   Справедливост за клиентка, претърпяла сериозни наранявания по време на раждане

   23 МАЙ 2022 | НИКЪЛЪС ЛИХИ Екипът по клинична небрежност в Osbornes Law наскоро споразомя случай, при който нашата клиентка е получила сериозни наранявания в резултат на клинична небрежност по време на раждането на първото си дете през ноември 2018... Read more

   Read more
  7. 10.8.2022

   Отдел за разследване на безопасността в здравеопазването

   20 ЮЛИ 2021 | СТЕФАНИ ПРИОР HSIB (Отдел за разследване на безопасността в здравеопазването) е независима организация, съставена от екип от изследователи и анализатори, чиято роля е да провеждат независими разследвания на тема „ безопасността на пациентите във финансирани от... Read more

   Read more
  8. 19.4.2022

   Адвокати Осборнс уреждат споразумение на стойност  £100 000 за унгарка, която е пострадала при инцидент на работа, спъвайки се в пазарска чанта.

   Шивон Макайвър, партньор в отдела за телесни наранявания на адвокати Осборнс, наскоро уреди иск за трудова злополука с помощта на унгарския адвокат Диана Маджар в полза на ищцата, който работеше като сервитьорка в кафене. Нашата клиентка се беше препънала в... Read more

   Read more
  9. Accident ciclism
   9.11.2021

   Разяснения относно закона за електрическите колела и скутери(тротинетки)

   Електрическите велосипеди и  скутери са новите транспортни попълнения. За мнозина те са революцията в микромобилността, която ще осигури евтини, градски пътувания с ниски въглеродни емисии. За други те са опасни и нелегални. Както при всяка нова технология, устройствата за микромобилност... Read more

   Read more
  10. 2.11.2021

    Разяснения относно закона за електрическите колела и скутери (тротинетки)

   Електрическите велосипеди и  скутери са новите транспортни попълнения. За мнозина те са революцията в микромобилността, която ще осигури евтини, градски пътувания с ниски въглеродни емисии. За други те са опасни и нелегални. Както при всяка нова технология, устройствата за микромобилност... Read more

   Read more
  11. 13.10.2021

   Иск за инцидент при колоездене е уреден за £ 70,000

   Иск за инцидент при колоездене е уреден за £ 70,000 Искът за злополука е уреден за £ 70,000 Андрю Мидълхърст, специалист по велосипедни произшествия адвокат в Osbornes Law, е уредил иск за пострадал велосипедист в диапазона на £70,000.00. Нашият клиент... Read more

   Read more
  12. 20.9.2021

   Андрю Мидълхърст, специалист по велосипедни произшествия адвокат в Osbornes Law, е уредил иск за ранен велосипедист в рамките на £ 70,000.00.

   Нашият клиент кара колелото си по тих път в Източен Лондон, когато шофьор на кола внезапно отваря вратата на колата си. Нашият клиент няма шанс да избегне сблъсъка и удря лицето си в отворената врата. Шофьорът е осъден за това,... Read more

   Read more
  13. 10.9.2021

   Възрастен мъж, който почти умира след „небрежна“  медицинска грижа, получава 900 000 британски лири обезщетение

   Възрастен човек, който е получил инсулт и едва не е починал, след като  болногледачите са пропуснали да го посетят 142 пъти и да го подканят да си пие лекарствати получи 900 000 паунда обезщетение. Името на  63-годишния човек, който не... Read more

   Read more
  14. 31.8.2021

   Семействата на жертвите от трамвайната катастрофа в Кройдън изпращат искане до главния прокурор за започване на ново разследване.

   Адвокати Осборнс, които  представляват пет от семействата на жертви на трамвайната катастрофа в Кройдън, се обърнаха към  главния прокурор с молба до Висшия съд за ново разследване на инцидента, като се позовава на множество нередности при провеждането на първоначалното разследване,... Read more

   Read more
  15. black motorbike
   24.8.2021

   Мотоциклетист пострадал при злополука получава 400 000 паунда обезщетение.

   Г -н С, италианец, работещ в 5 -звезден лондонски хотел, пътува с мотопед от работа към вкъщи през нощта в Централен Лондон през 2009 г. Той кара по прав път. Отпред в дясно има такси, завиващо по страничен път. Когато... Read more

   Read more
  16. red motorcycle
   19.8.2021

   Спечелен Иск за обезщетение на стойност 90,000 паунда на пострадал мотоциклетист.

   Г-н H работи като служител по сигурността. Той и съпругата му работят на пълен работен ден и плануват да имат деца. Г-н Н кара мотора си през кръстовище във Финчли, когато шофьор на кола пресича пътя му идвайки от страничен... Read more

   Read more
  17. 18.8.2021

   Иск за обезщетение след претърпяна  сериозна мозъчна травма, в следствие на удар от пътен знак на Лондонското метро, който го оставя в безсъзнание.

   Пилот на авиокомпания „по чудо“ оцеля, след като железопътна табела от 20 кг падна на четири метра височина върху главата му при оживена метростанция в Лондон. Пиеро Буреси-Паоне, на 58 години, от Крауч Енд, Северен Лондон, се разхожда със съпругата... Read more

   Read more
  18. 9.8.2021

   Адвокати Осборнс помагат на човек, който е претърпял множество наранявания, променили живота му, след катастрофа с мотор.

   Нашият клиент, който е от Унгария, кара мотора си в Лондон, когато камион завива на обратно през кръстовище и го ударя. Инцидентът причинява на нашия клиент тежко нараняване на брахиалния сплит, което довежда до пълна загуба на движение на доминиращ... Read more

   Read more
  19. 8.8.2021

   Адвокати Осборнс представляват пешеходка, която претърпява ампутация на ръката, след ПТП.

   Клиентката ни получава наранявания, които променят живота и. Докато се прибира от работа. шофьор каращ с превишена скорост губи контрол над автомобила си и се качва на тротоара, врязвайки се в нея. Водачът на превозното средство и приятел на нашата... Read more

   Read more
  20. cycling in london
   23.6.2021

   Адвокати Осборнс представляват семейството на велосипедист загинал трагично след фатален сблъсък. Адвокати Осборнс предявяват граждански иск за обезщетение.

   Нашият клиент, който живееше в Есекс, се прибира вкъщи след приключване на нощна смяна. Той загива трагично, убит от шофьор, който кара с превишена скорост. Въпреки  усилията на парамедиците, пристигнали на мястото на инцидента, нашият клиент  загива на място. Кейт... Read more

   Read more
  21. 15.6.2021

   Инциденти на борда на самолет или лодка

   Ако пострадате по време на пътуване в чужбина със самолет или лодка, може да имате възможност да предявите иск за обезщетение. Правото ви да претендирате за обезщетение се определя или от Монреалската, или от Атинската конвенция. Това са съответно международни... Read more

   Read more
  22. 15.6.2021

   Искове за обезщетение при пътувания или почивка в други държави

   Ако сте претърпели нараняване в чужбина, не чрез пакетна екскурзия, или ако нараняването няма нищо общо с вашия туроператор, все пак може да имате право да предявите иск за обезщетение. Например може да сте независим пътник или в командировка, когато... Read more

   Read more
  23. 14.6.2021

   Пакетни почивки и екскурзии

   Ако сте претърпели произшествие в чужбина или страдате от влошено здраве, може да имате право да предявите иск за обезщетение срещу туроператора, който е организирал вашия пакет. Вашият туроператор може да бъде длъжен да ви изплати обезщетение, ако вашето нараняване... Read more

   Read more
  24. 14.6.2021

   Инциденти по време на посещение или почивка във Великобритания

   Ако вашата контузия е станала по време на почивка в Обединеното кралство, тя ще бъде разгледана по същия начин, както всеки друг иск за обезщетение тук. В адвокатска кантора Осборнс работят специалисти адвокати, които се занимават с искаве за инциденти... Read more

   Read more

  VIEW ALL