Инциденти с плавателни съдове в чужбина

5 Sep 2019

Table of Contents

Независимо дали пътувате по вода за работа или удоволствие, добре е да знаете, че безопасността е приоритет номер едно за операторите на кораби. Но понякога нещата могат и да се объркат. Например, тази година 28 души загинаха, след като тяхната лодка се преобърна в Дунав. Месец по-късно, круизен кораб с 13 палуби се блъсна в туристическа лодка във Венеция и рани петима.

Като оставим настрана тези злополуки, има много по-често срещани видове инциденти, които може да изглеждат незначителни, но също водят до сериозни наранявания. Този месец чухме за китариста на INXS Тим Фарис, който е загубил пръст при катастрофа с лодка през 2015 г. Контузията се отразява на способността му да изкарва прехраната си и той не знае дали ще може да свири отново.

Чести причини за произшествия с плавателни съдове

Всички кораби, включително фериботи, круизни лайнери и лодки, трябва да спазват законодателството за безопасност и здраве. Повечето произшествия могат да бъдат избегнати с подходящи мерки за безопасност, обучение и планиране. Но за съжаление, злополуките често възникват от очевидни причини. По-долу са изброени няколко от многото причини за злополуки с лодки в целия свят.

  • Неопитен екипаж: подобно на шофирането на автомобил, работата с лодка изисква практика и опит. По вероятно е неопитен екипаж да направи грешки, защото те нямат умението да се справят с аварийни ситуации.
  • Неподходяща скорост: точно като шофирането, скороста на лодките трябва да бъде адаптирани към средата им. Натоварените водни пътища имат по-бавни ограничения на скоростта, за да се гарантира, че операторът има време да реагира на препятствия. Управлението в открита вода, течението, времето на деня и приливът трябва да се вземат предвид при определяне на безопасна скорост.
  • Неизправност на оборудването: всички машини трябва да бъдат правилно поддържани, за да се гарантира, че работят безопасно и както са проектирани. Лодките не са по-различни. По време на спешна ситуация не е добре да се установи, че жизненоважното оборудване е повредено.
  • Пренебрегване на метеорологичните предупреждения: винаги трябва да се вземат засилени мерки при лоша видимост, промяна на посоката на вятъра и предупреждения за буря. Внезапна промяна на времето може да накара малка лодка да се преобърне.

Други причини за инциденти могат да се дължат на подхлъзвания, падания, изгаряне от горещи течности или пари, удари от разхлабен багаж и оборудване и още много други.

Атинската конвенция и Протоколът от 2002 г.

Атинската конвенция от 1974 г. и нейният наследник, Протоколът от 2002 г. са съгласувани с регламентите на Европейския съюз по отношение на отговорността на плавателните съдове и техните застрахователи и стойностите на всички компенсации.

Съгласно Протокола от 2002 г. корабите, лицензирани да превозват повече от 12 пътници, трябва да имат застраховка. В допълнение, лимитите за отговорност бяха повишени за смърт и телесна повреда от 250 000 SDR до 400 000 SR в зависимост от обстоятелствата. Също така е определено, че трябва да се извърши авансово плащане на жертва или семейството им, за да се покрият всички финансови недостатъци след смърт или нараняване.

Доказателство за отговорност

За да може искът да е с по-висока стойност, отговорността трябва да бъде доказана. Това означава, че умишлената вина трябва да бъде причинена от корабната компания. Тази отговорност не винаги е ясна или доказана в съда, дори при смъртни случаи или наранявания. Миналия месец парижки съд отхвърли иска за обезщетение от потъването на ферибот в Естония през 1994 г., при който загинаха 852 души. Повече от 1000 оцелели и роднините на жертвите бяха поискали обезщетение от 36 милиона паунда.

Разследване установи, че ключалките на входната врата на ферибота са се счупили под силата на вълните, което е довело до наводняване на палубата, но френският съд определи, че исковете за обезщетение не са законни, тъй като няма как да се установи умишлена вина.

Можете ли да поискате обезщетение за нараняване свързано с инцидент на плавателен съд?

Обезщетение за наранявания произтичащи от произшествие на борда на кораб зависи от причината за аварията и къде по света се е случило и дали лодката е акостирала или не.

Възможно е да сте обхванати от Атинската конвенция и Протокола от 2002 г. или да попаднете под юрисдикцията на определена държава. Поради тази причина силно се препоръчва да се обърнете към информиран, специализиран адвокат възможно най-бързо, ако смятате, че може да имате валиден иск.

Срокове за предявяване на иск

Друга причина поради която трабва да се се свържете със специализиран адвокат е, че ще има ограничение във времето за искане на обезщетение. В зависимост от обстоятелствата може да се наложи да предявите иск в рамките на две години от настъпването на произшествието, докато при други обстоятелства може да имате три години.

Share this article