Инциденти между пешеходци и колоездачи

1 Aug 2019

Table of Contents

Инцидент свързан със сблъсък между пешеходец и колоездач, получи много внимание в новините тази седмица.

Фактите свързани с инцидента

Инцидентът включва пешеходка, която стъпва на пътя, докато гледа в мобилния си телефон. Велосипедист, който се движи в нейната посока, натиска клаксона.. Пешеходката се отдръпва назад и колоездачът се отклонява в същата посока. Следва сблъсък и двамата падат на земята в безсъзнание. Пешеходката предявява иск срещу велосипедиста.

По време на съдебното заседание, съдията решава, че велосипедистът е паднал под очакваното ниво на разумен велосипедист, тъй като е продължил по пътя си, въпреки че там е имало някой друг. Съдията казва, че пешеходците, които вече се намират на пътното платно, имат право на път.

Пешеходката признава, че е гледала в телефона си, когато е стъпила на пътя.

Съдията по делото решava, че основната вина трябва да бъде поета от велосипедиста, но че пешеходката е допринесла за инцидента и има 50% вина. Съответно обезщетението на пешеходката, което ще бъде постановено на по-късна дата, ще бъде намалено наполовина.

Със сигурност решението срещу колоездача изглежда доста сурово, но е трудно да разберем напълно мотивите на съдията, без да видим копие от пълното съдийско решение.

Обмисляйки това решение и разсъждавайки над моята собствена юридическа практика при случаи на инциденти с колоездачи ме накара да се замисля как можем най-добре да се защитим, когато караме колело и да ограничим шансовете да попаднем подобна ситуация. Основни правила:

Бъдете предпазливи Звучи тривиално, но наистина си заслужава в дългосрочен план да внимавате възможно най-много.

Ако тротоарът напред изглежда зает с пешеходци, забавете скоростта и продължете  да се движите възможно най-внимателно.. Ако някой пешеходец излезе внезапно на пътя, опитайте се да спрете и да избегнете ситуация, в която трябва да заобиколите около някого. Това  може да ви отнеме 30 секунди повече, но ще  ви спести по-голямо главоболие.

Сдобийте се с камера. Вече има различни модели камери за велосипедисти, които се предлагат на пазара.

Виждал съм монтирани камери отпред или отзад на каската, включително и камери със звук. Много по-лесно е да се разбере какво всъщност се е случило, когато са налице кадри. Камерата не лъже и не украсява истината. Ако нямате камера и претърпите инцидент, влезте в Google Street и проверете местоположението за евентуално наличие на камери. След това може да изискате от управителите на сгради да ви предоставят всички налични кадри, които имат съгласно Закона за защита на данните 2018. Бъдете възможно най- бързи. Кадрите обикновено се изтриват след 28 дни.

Вземете данни за застраховката на другата страна.

Знам, че членовете на Лондонската кампания за колоездене автоматично получават застраховка, която да им помогне в ситуации като тази. Помислете за регистрация или  за закупуването на алтернативна полица.

Колоезденето е необходимост за много хора и в същото време чудесен начин за придвижване! Оценката на рисковете е нещо, което всички правим ежедневно – предпазвайте се, за да останете в безопасност.

Share this article