ЗНАЧЕНИЕ НА НАВРЕМЕННАТА ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ В СЛУЧАИ НА СЪРДЕЧЕН УДАР

7 Jun 2019

Table of Contents

Всяка година в Обединеното кралство има над 200 000 пациенти посещаващи  болница поради инфаркт, което се равнява на едно посещение на всеки три минути. От 60-те години на миналия век до днес се наблюдава значително увеличаване на броя на оцелелите, като седем от десет пациенти преживяват сърдечния удар, главно поради подобрено медицинско лечение което се прилага при  пациенти с инфаркт. Въпреки това подобрение, Обединеното кралство все още има по-ниски нива на оцеляване в сравнение с други развити икономики. Например, неотдавнашно проучване, публикувано в британския медицински журнал The Lancet, установи, че смъртността при пациенти в Обединеното кралство след инфаркт е 30% по-висока от тази за шведските пациенти (Швеция е световен лидер в областта на сърдечните грижи).

Какво представлява сърдечния удар

Сърдечен удар настъпва, когато една от коронарните артерии, които осигуряват достъпа на кръв към сърдечния мускул, позволявайки му да функционира, блокира. Това предотвратява подаването на кислород към сърдечния мускул и резултатът е, че мускулът започва да умира. Има два основни вида сърдечен удар, най-сериозният от които е известен като миокарден инфаркт с елевация на ST-сегмент (или STEMI), при който прекъсването на кръвоснабдяването на сърдечния мускул се причинява от пълно блокиране на коронарната артерия. , Другият е известен като миокарден инфаркт без елевация на ST-сегмент (NSTEMI), при който подаването на кръв към сърдечния мускул е частично, а не напълно блокирано. Въпреки това, без спешно лечение NSTEMI може да напредне към STEMI.

Най-честите симптоми на инфаркт включват болка или дискомфорт в гърдите на пациента, които се появяват внезапно. Тази болка може да се разпространи в лявата или дясната ръка, а също и в областта на шията, челюстта, стомаха и гърба. Също така е често срещано при пациентите  усещане на гадене, изпотяване и недостиг на въздух.

Тъй като тези симптоми най-често се появяват внезапно и когато пациентът е у дома или в извънболнична среда, е важно да се обадите на линейка възможно най-скоро.

Ранната диагностика и лечение са ключови

Диагноза

В случаи на остър миокарден инфаркт (ОМИ) е от съществено значение ранната диагностика и спешното специализирано лечение, последвано от рехабилитация на сърцето, за да се намали вероятността от повтарящ се инфаркт или смърт. Важно е да се възстанови притока на кръв към увредения сърдечен мускул възможно най-скоро и да се възстанови кръвния поток, за да се ограничи количеството на необратимите увреждания на сърдечния мускул, което може да бъде животоспасяващо.

Най-важният диагностичен тест за пациенти със сърдечен пристъп е електрокардиограма (ЕКГ). ЕКГ тест трябва да се извърши в рамките на 10 минути от първия медицински контакт на пациента, който да е или с екипа на линейката или в болницата, в съответствие с указанията на NICE. ЕКГ тестът измерва електрическата активност в сърцето и позволява на лекарите да определят колко добре функционира то. ЕКГ ще помогне да се определи вида на сърдечния удар, който пациентът е имал, и следователно най-подходящото лечение.

В допълнение, пациенти със съмнение за сърдечен удар трябва да направят изследване за сърдечен тропонин, измерен в проба от периферна кръв, взета в момента на пристигането им в болницата, и след това да се подложат на серийно изпитване на тропонин. Тропонинът е протеин, който се освобождава в кръвния поток на пациента по време на инфаркт и следователно повишените нива на тропонин помагат на лекарите да диагностицират сърдечен удар и да осигурят съответното лечение възможно най-рано.

Лечение

Възможностите за лечение зависят от това дали пациентът е страдал от STEMI или NSTEMI. STEMI е най-сериозната форма на сърдечен удар и затова лечението трябва да започне възможно най-скоро след поставянето на диагнозата. Ако симптомите започнат в рамките на последните 12 часа, пациентът обикновено ще бъде подложен на първична перкутанна коронарна интервенция (известна като PCI).

Пациентите с STEMI ще бъдат бързо транспортирани с линейка към сърдечен център на PPCI и след това ще бъдат отведени в лаборатория за аварийно PCI с катетър с отваряне на остро затворена артерия (реваскуларизация). Това води до предотвратяване на по-нататъшно увреждане на сърдечния мускул, но е от значение само през първите 12 часа след инфаркта (максимална полза от процедурата има в рамките на първите 6 часа).

При пациенти с NSTEMI (или нестабилна стенокардия) обикновено се препоръчва лекарство за разреждане на кръвта, включително аспирин. Дори в тези случаи след първоначално лечение с гореспоменатото лекарство може да се препоръча коронарна ангиопластика или коронарен байпас.

Последици от евентуално закъснение

Както беше споменато по-горе, лечението на инфаркт в Обединеното кралство и последващите нива на оцеляване се подобриха през последните години. Понякога обаче  нещата могат да се объркат и лечението може да се забави, което може да доведе до последици за живота на съответния пациент.

Адвокати Осборнс скоро предтавляваха клиенти в  два случая, когато е имало забавяне в диагностиката и лечението на инфаркт.

Случай 1

В първия случай бяхме инструктирани от вдовицата на 55-годишен мъж, който се e oплакал от болка в гърдите една вечер след работа. Нашата клиентка се обажда на 111. Съпругът и се оплаква и от болка в дясното рамо. 111 операторът потвърждава, че линейка, ще бъде изпратен на домашния адрес на нашата клиентка. Пристига частна линейка и екипът извършва ЕКГ, който показва необичайни резултати.

Въпреки тази констатация специалистът по спешна медицинска помощ не препоръча съпругът на нашата клиентка да бъде прехвърлен в болница. Убеждават го че  няма нужда да постъпи в болница. По-късно същата вечер съпругът на нашата клиентка продължава да страда от болки в гърдите. В ранните часове на следващата сутрин е намерен в безсъзнание и въпреки опитите за реанимация е обявен за мъртъв. Адвокати Осборнс  издействаха експертни доказателства от консултант кардиолог и специалист по интервенционална кардиология, който е заключил, че е извършено нарушение на задължението за спешна медицинска помощ с решението да не транспортира съпруга на нашата клиентка в болница, а ако това е било направено, съпругът на нашата клиентка би получил адекватно лечение с PCI, би могъл да се възстановени безпроблемно и да  продължи с терапевтично и прогностично лечение.

Адвокати Осборнс завеждат иск срещу частната линейка, която поема изцяло отговорност за инцидента. След преговори е постигнато споразумение в размер на  шест цифрена сума в полза на ищеца.

Случай 2

В този случай бяхме инструктирани от 42-годишен полски гражданин, койтое бил откаран с линейка в спешното отделение в местна болница, оплаквайки се от недостиг на въздух и стягане в гърдите. Счетено е, че последният симптом не е забележителен и е поставена диагноза  астматичен пристъп. Нашият клиент се е оплакал и от изгаряне в гърлото. Направената рентгенова снимка на гръдния кош, насочва подозренията към инфекцията в гърдите. Проведен е  и ЕКГ и автоматизираният доклад предполага аномалия и възможен сърдечен удар. Въпреки това ЕКГ са докладвани от лекарите като нормални и нашият клиент е изписан у дома.

На следващия ден клиентът ни отново спешното отделение. Този път неговите ЕКГ  съответстват с остър STEMI и той е преместен в най-близкия сърдечен център, където  е подложен на коронарна ангиография, първична PCI и е поставен стент в дясната коронарна артерия. Сърдечният удар е описан като такъв с  късно представяне.

Адвокати Осборнс отново поръчват доклад от консултант кардиолог и специалист по интервенционална кардиология, който е на мнението на експерта, че при първото представяне на нашия клиент в болницата, сърдечната причина за неговите симптоми е трябвало да бъде разгледана и проучена допълнително. Експертът заключава, че неразбирането и провеждането на тропонинов тест е нарушение на задълженията и че това значително променя хода на лечението на нашия клиент. Ако нашият клиент беше приет в болница при първото си посещение там, той щеше да започне подходящо лечение за остър коронарен синдром, включително аспирин и клопидогрел като антитромбоцитни средства и разредители на кръвта. Въпреки че нашият експерт заключава, че  клиентът ще се нуждае от коронарна интервенция с поставяне на стент и  в двата сценария, експертът бе на мнение, че на баланса на вероятностите, нашият клиент би имал по-малка степен на увреждане на сърдечния му мускул.

Адвокати Осборнс изпращат иск за обезщетение към местната болница и вината е приозната. Болницата обаче оспорва причинно-следствената връзка и твърди, че нашият клиент вероятно е щял да претърпи степен на увреждане на сърдечния мускул във всеки от двата случая. В крайна сметка, след преговори с болницата, нашия клиент получи пет цифрена сума като обезщетение.

Адвокати Осборнс представляват и няколко други клиенти във връзка със сходни случаи, както и такива, свързани с фатален изход, при който клиентът оставя съпруга и две малки деца. Покойникът може и е трябвало да бъде лекуван своевременно, когато е постъпил за пръв път в спешното отделение с кардиологични проблеми и ако това бе направено, той щеше да е жив и до  днес.

Ние от адвокати Осборнс сме загрижени за това какви грижи се прилагат за вас от медицинските специалисти във вашата GP клиника или в болница, както и от частни доставчици на здравни услуги. Ако смятате, че грижата, която сте получили  е по-малка от очакваната от разумно компетентен професионалист, тогава не се колебайте да се свържете с с нас, за да дискутираме евентуален случай на медицинска небрежност. Обадете се и говорете на български със Снежина Янкова и Елида Димитрова които ще Ви посъветват дали може да предявите иск за обезщетение на принципа, че не плащате за адвокатските услуги, ако делото Ви не бъде спечелено (No Win No Fee).Свържете се с
Елида на 07843349633 / 02076818675 или Снежина на тел: 07516 441448 / 020 76818670

Share this article