Закъснения при премахването на уретрални стентове

17 Apr 2020

Table of Contents

През февруари 2020 г. клонът за разследване на безопасността на здравеопазването (HSIB) публикува междинен бюлетин във връзка с „Непланирано забавено отстраняване на уретрални стентове“. Заинтересувах се, тъй като имах доста случаи на клинична небрежност, при които пациентки са претърпели нараняване на уретерата по време на рутинни операции и това не е забелязано до доста време след първоначалното нараняване. Това от своя страна води до изтичане на урина във вътрешната кухина и всички клиенти трябва да се подложат на сложна уринарна хирургия за отстраняване на щетите.

Тази сложна операция във всички случаи изисква поставяне на уретерален стент.

Стентът е тънка тръба, която се вкарва в уретера, за да запази патент и да предотврати или лекува препятствие на потока на урина от бъбрека. В случаите, в които участвах, уретера беше случайно изрязана и стентът даваше възможност на уретера да бъде поправена и зашита обратно. В много случаи се използват стентове, когато има запушване на уретера поради камъни в бъбреците; външно компресиране, белези и др.

Във всички случаи стентът беше временен и трябваше да бъде отстранен в рамките на определен период от време. Във всички случаи това не се случи и стентовете бяха оставени твърде дълго. В един случай стентът беше оставен в продължение на почти година с грешка и това накара моя клиент да получи възпаление, което доведе до спешност и честота на уриниране.

HSIB получи известие за повишаване на безопасността от голям преподавателски NHS Trust, тъй като при този NHS Trust имаше проблем със задържането на уретерните стентове да не бъдат отстранени своевременно, което доведе до това, че стентът се “инкрустира”, което причинява вреда на пациента и води до това, че е възможно стентът да бъде отстранен от уролог под обща упойка. Точно това се случи във всеки мой случай.

Аокладът на HSIB цитира документ на Bultitide et al (2003), който казва:

„Ако се остави уретерален стент за дълго време, може да стане по-трудно да се премахне, което води до по-дълъг престой в болница, удължено време за възстановяване и повишена заболеваемост. Това може да повлияе на дългосрочната бъбречна функция на пациента и може да доведе до ятрогенна загуба на бъбрек (загуба на орган поради медицинска намеса). Ако е двустранна, може да настъпи загуба и на двата бъбрека, което налага диализа на трансплантация. ”

Рискове

Докладът се позовава на случай, който включва пациент със сложна анамнеза за здравето, който има уретерален стент в продължение на повече от година, а стентът е бил силно инкрустиран и е повлиял на бъбречната функция на пациента. Този случай подчерта потенциалните национални рискове за безопасността и включва:

  • Използването на регистри
  • Общуване с пациента
  • Грижа за камъни в бъбреците / уретера в болниците
  • Време на изчакване и достъп до назначенията в клиниката
  • Осигуряване на немедицински помощен персонал, който да поддържа пътеката за грижа за бъбреците / уретера

Освен това докладът на HSIB изтъкна, че от 140 болнични тръстове, предоставящи урологични услуги, има „значителна“ разлика в клиничната практика. Това означава, че не всички правят едно и също. Следователно това води до човешка грешка и един от идентифицираните проблеми, свързани с начина на записване на стентите. Някои болници използват регистър, а някои не.

Другият проблем беше, че някои пациенти не разбират целта на стента или последиците от забавянето на отстраняването. В един от моите случаи първият език на моя клиент не беше английски. Тя не говореше никакъв английски и затова не знаеше, че стентът е бил оставен прекалено дълго. Всъщност, беше почти една година, преди да бъде премахнат.

Личните лекари също трябва да знаят дали пациентът им има стент и за колко време. Докладът на HSIB подчерта въпроса с проследяването на стентове. Следователно има смисъл, ако пациентът и личният лекар са информирани и са наясно кога трябва да бъде отстранен стентът, тогава лекуващият лекар в болницата може да бъде информиран, ако не бъде определена навреме среща за отстраняване.

Ако пациентът има други основни здравословни проблеми, като рак; сърдечни проблеми и т.н., това може да отвлече вниманието от урологичния път. Те могат в крайна сметка да се „изгубят в системата“, защото другите им медицински здравни нужди са с предимство.

HSIB продължава да изследва идентифицираните проблеми на безопасността и разследването ще се съсредоточи върху:

„Пътеките за грижа за пациентите:

  • С остри презентации на камъни в бъбреците
  • Подложени на планова операция за камъни в бъбреците или уретерите, включително как се използват, регистрират, наблюдават и отстраняват уретерните стентове.

Това ще бъде ограничено до факторите, свързани с камъни и стентове, тъй като понастоящем HSIB провежда разследване, което ще разгледа подробно мерките за извънболнична резервация и последващи действия “.

Очакваме окончателния доклад и се надяваме, че докладът ще създаде съгласуваност за всички 140 болнични тръстове с урологични услуги.

Публикация в блога, написана от Стефани Приор, ръководител на клиничната небрежност.

Share this article