Велосипедистите

14 Jan 2019

Table of Contents

Велосипедисти, кръгови кръстовища и законът за движение по пътищата 

Кодексът за движение по пътищата е нещо повече от просто ръководство за това как да вземете шофьорския си изпит. Той е предназначен да служи като изчерпателно ръководство за правилата на движение и има пълната сила на закон. Велосипедистите, които са едни от най- уязвими участници в движението по пътищата, гледат на Кодекса за движението по пътищата като на ръководство за това как самите те да се движат по пътищата безопасно, за да сведат рисковете от инцидент до минимум. Именно в този контекст ние ще разгледаме правилата за движение в кръгови кръстовища. Кръговото кръстовище може да бъде опасно място с бързо движещи се превозни средства, които идват от различни посоки, подаващи различни светлинни сигнали и опитващи се да се престроят в най-добрата за тях позиция. В такива условия, специална лента за движение на колоездачи не е предвидена и те буквално трябва да изпробват късмета си на така наречената въртележка. 

И така, какво съветва Кодексът за движение по пътя в този случай? 

Разделът за правилата на движение на велосипедистите в кръговото движение започва с този отключващ елемент: “Може да се почувствате по-безопасно, ако просто слезете от велосипеда си и вървите бутайки го по по протежение на тротоара или ръба на кръговото кръстовище. Но има ли всъщност проучвания, които да показват, че ходенето по протежението на кръгово кръстовище е по-безопасно, отколкото колоезденето? Ако изходите на кръстовището не са регулирани от светлинна сигнализация, тогава означава че велосипедистите трябва да напуснат кръстовището движещи се буквално срещу насрещното движение. Основната тежест на Кодекса за движение по пътищата трябва да бъде насочена към водачите на моторни превозни средства. Това са тези, които обикновено причиняват инциденти, свързани с велосипедисти в кръговото движение, а действията им трябва да бъдат контролирани. Указанието за предимство на велосипедистите на кръговото кръстовище трябва да бъде задължително така че велосипедистите да изпитват сигурност че ако пострадат при сблъсък с недобросъвестен водач на МПС, ще могат да предявят съответния граждански иск. Всъщност парламентът би могъл да предприеме още една добра стъпка, за да защити велосипедистите на кръгови кръстовища, като направи наказуемо недаването на предимство на велосипедист на кръгово кръстовище, по същия начин, по който едно превозно средство е длъжно да даде предимство на пешеходец на кръстопът. По този начин велосипедистът ще изпитва допълнителна сигурност знаейки че недобросъвестния водач може да бъде подведен под наказателна орговорност. Но междувременно правителственият преглед на Кодекса за движението по пътищата, трябва да вземе в предвид, че целта е да се насърчи безопасността по пътищата, а не да се компрометира и да постави като свой приоритет пълното пренаписване на раздела за движението на велосипедисти в кръговите кръстовища. 

Стюарт Кайтли е велосипедист и адвокат който ръководи департаментът по искове на адвокатска кантора Озборнс, които са и юридически партньор на The London Cycling Campaign.

 


Share this article