Odškodné za úraz na lietadle

3 Mar 2020

Table of Contents

Každá vážna letecká katastrofa upúta pozornosť médií. V tomto článku však nebude reč o úmrtiach. Cestujúci totiž omnoho častejšie utrpia zranenia bez toho, aby došlo ku katastrofe.

Pád batožiny: veľmi častá príčina zranení. Nedávno počas letu z Londýna do Lisabonu sediacej cestujúcej spadol na hlavu laptop, keď ďalší cestujúci z úložného priestoru vyberal batožinu. Utrpela vážne zranenie hlavy a po pristátí musela hneď podstúpiť operáciu.

Popáleniny: jedna mladá klientka utrpela vážne popáleniny, keď ju nechtiac oliala horúcou čokoládou letuška. Znalec potvrdil, že nápoj bol ešte blízko bodu varu, keď bol podávaný.

Pošmyknutie počas nástupu a výstupu: schody, rampa či tunel môžu byť v nevyhovujúcom technickom stave alebo častejšie pokryté snehom či ľadom.

Silná turbulencia: tohto roku cestujúci z Vacouveru do Sydney mali viac než nepríjemné pocity z turbulencie. Lietadlo bolo v letovej výške, keď bez varovania následkom turbulencie hlboko padlo. Cestujúci, ktorí neboli v tej chvíli pripútaní, boli katapultovaní zo svojich sedadiel. Následkom nárazu o strop utrpeli zranenia hlavy a krku. Z 269 cestujúcich utrpelo zranenia 35. 9 zranení bolo vážnych.

Uhryznutie pavúkom: išlo o kuriózny prípad nášho klienta. Spomíname ho preto, aby sme zdôraznili, že odškodné je možné žiadať za rôzne druhy prípadov. Klient cestoval do Južnej Afriky z Británie. Nastúpil do lietadla, ktoré priletelo z Ázie. Na palube sa nachádzal jedovatý pavúk z Ázie. Bola mu okamžite poskytnutá prvá pomoc, potreboval však niekoľko operácií nohy.

Zákon

Montrealský dohovor o zodpovednosti leteckých dopravcov (Montreal Convention) umožňuje zraneným cestujúcim žiadať odškodné od leteckých spoločnosti.

Ak sa žiada menej ako £120 tisíc libier, spoločnosť nesie prísnu zodpovednosť za úraz. To znamená, že cestujúci nemusí dokazovať, či zlyhanie zo strany spoločnosti viedlo k úrazu. Je to obrovská výhoda pre cestujúcich, ináč by museli očakávať odpor.

Treba však konať rýchlo. Po dvoch rokoch je prípad premlčaný.

Je možné žiadať odškodné za cestovné náklady, zdravotné náklady, ušlú mzdu plus bolestné za samotné zranenie.

Zranenie musí byť dostatočne vážne k tomu, aby Vás mohol zastupovať advokát. Malé škrabance, podliatiny, popáleniny s dobou liečenia niekoľkých dní si zasluhujú veľmi nízke odškodné.

Share this article