Chevron pointing up icon

Какви могат да са последствията от недиагностицирана навреме фрактура.

Solicitors in London

News article published on: 27th September 2020

Какво представлява костната фрактура?

Костна фрактура възниква, когато структурата на костта е повредена, което води до разпадането и на 2 или повече части. Фрактура може да възникне по няколко причини:

Травма свързана с много силен удар като например пътнотранспортно произшествие.

Травма със средно по сила въздействие като  при падане.

Здравите кости обаче трябва да издържат на падане от изправена височина.

За да обобщим: фрактура на тазобедрената става получена при подхлъзване или спъване трябва да се гледа с повишено внмание, защото може да сигнализира за наличие на медицинско състояние като остеопороза или рак на костите. Възрастните хора са изложени на по-голям риск да получат фрактури при подхлъзване и спъвания поради вече съществуващи придружаващи заболявания характерни за възрастта.

При слаб удар или никакъв удар, когато костта е отслабена поради медицинско състояние. Този тип фрактури са известни като патологични фрактури.

Фрактурите представляват значителен проблем за общественото здраве, като само в Англия има средно около 3,6 фрактури на 100 души годишно. Всяка година 1 на всеки 100 души претърпява костна фрактура, докато около 10 милиона от 20-те милиона посетили спешени отделения след катастрофи са диагностицирани с фрактури след рентгенова снимка.

Личната тежест на фрактурите също е висока; усложненията от фрактура включват краткосрочни проблеми като увреждане на мускулите, кръвоносните съдове и ставите, средни по продължителност проблеми като инфекции и образуване на съсиреци и дългосрочни състояния като скованост и артрит. Фрактурите също могат да повлияят неблагоприятно на дългосрочното качество на живот, поради загуба на движение и загуба на независимост. Самочувствието също може да пострада.

Зимното време е свързано с повече фрактури

По данни на Кралското общество за остеопороза зимният сезон е време когато фрактурите зачестяват. Националната база данни за фрактури на тазобедрената става показва, че е имало 8% увеличение на фрактурите на тазобедрената става през зимните месеци на 2018 г. в сравнение с останалата част от годината. Фрактури на глезена и стъпалата се появяват също по-често и през зимата. Фрактурите на китката поради падания също са по-вероятни в по-студеното време.

За съжаление, неоткриването на фрактура на рентгенова снимка е една от най-честите грешки, допуснати в отделите за злополуки и спешни случаи. Ето няколко реални случая на недиагностицирана фрактура.

Всяка кост в тялото е уязвима.

Пропусната фрактура на черепа може да доведе до трайно увреждане на мозъка или до смърт. Неправилната диагноза на фрактура на китката може да доведе до забавено или неправилно зарастване на костите, което да доведе до нарушена функция на ръката. Като пример, тази година година лекари не успяват да диагностицират фрактура на тазобедрената става при мъж, оплакващ се от болки в гърба и краката, въпреки че тойпрекарва 4 дни в болнично ортопедично отделение.

Работа върху болката

В друг случай 37-годишна жена  получава фрактура на гръбначния стълб по време на раждане. Костите й са отслабени поради медицинско състояние, наречено остеопения. Фрактурата и нейната костна слабост обаче са диагностицирани едва след като е претърпяла 6 месеца непрекъсната и силна болка и накрая е получила диагностично  сканиране чрез ядрено магнитен резонанс.

Този месец бе съобщено, че футболист продължава да играе в продължение на 6 седмици, след като е получил фрактура на крака. След нараняването са му направени две рентгенови снимки, но фрактурата не е открита. Трета рентгенова снимка най-накрая показва счупена кост на крака.

Красота и счупена китка

Младши лекар, която е и настояща Мис Англия, участва в репетиции за неотдавнашния конкурс за Мис Свят. Колежка състезателка, мис Люксембург, я моли да огледа китката и, защото я боли: преди 2 седмици тя е паднала на ледена пързалка и лекарите диагностицират навяхване. Д-р Мис Англия обаче вярва, че китката е счупена и подозренията й се потвърждават малко след това с друга рентгенова снимка.

Претърпели ли сте недиагнстицирана на време  фрактура?

Ако фрактурите бъдат идентифицирани правилно и се третират правилно, има по-голям шанс заздравяването да бъде успешно и костта да се върне към нормалното си функциониране. За разлика от това, ако фрактурата не бъде идентифицирана и лекувана, има повишена вероятност от допълнително увреждане на костта, както и на околните тъкани, нерви и кръвоносни съдове, причинявайки допълнителни, напълно ненужни усложнения.

Според мнение на ортопед, интервюиран от Daily Mail, при недиагностицирана на време фрактура, хората не само страдат от продължителна болка и неудобства, но това може да доведе и до хронично функционално ограничение с дългосрочна болка, ранни симптоми на остеоартрит или схващания. Определени видове фрактури, включително фрактури в близост до окосмен части или фрактури в костите, които са трудни за визуализация, като скафоидната кост в китката е по вероятно да не бъдат открити на време.

Наскоро адвокати Осборнс предтавляваха  жена с фрактура на бедрото след падане вкъщи. Няколко пъти е посещавала спешно отделение и личния си лекар, с оплаквания от болка, подуване и затруднено движение. Фрактурата й не е диагностицирана в продължение на 7 седмици, въпреки че е направена рентгенова снимка. Нашата клиента получи парична компенсация заради това.

Публикация в блога, написана от Стефани Приор, ръководител на отдел по медицинска небрежност при адвокатска кантора Осборнс.

Ние от Осборнс сме специализиран в подпомагане на хора, пострадали при ПТП, трудови злополуки, инциденти с велосипед и случаи на медицинска небрежност. За безплатен съвет на български се свържете още сега с нашите опитни юристи Елида Димитрова на тел: ☎️07843349633 / 020 76818675☎️  и Снежина Янкова на тел: ☎️07516 441448 / 020 76819013☎

 

Ампутация на горен крайник над лакътяИск за фатална злополука Сам Колард, адвокати ОсборнсАндрю Мидълхърст наскоро уреди иск на велосипедист, който е получил нараняване на рамото и китката си, докато карал колело по лондонска улица за сума от около 100 000 британски лири.Иск за фатална злополука е уреден за £ 125 000БОбмисляте ли да смените адвокатите които ви представляват?Бланка Диего, адвокат в Отдела за физически травми на адвокати Осборнс, уреди иск за 30-годишен испански колоездач, участвал в пътнотранспортно произшествие в Бристол.Велосипедист, с фрактура на гръб и таз, след като шофьор се откланя  при грешен завой и се врязва в него..Казус медицинска небрежност: Нараняване от канюла след венозно вливане на желязоИскове за травма – път към възстановяванеМлада пешеходка, губи живота си при пътнотранспортно произшествие. Искът е уредена за близо £50 000.
arrow pointing down
Testimonial:

"If I had another reason to have to seek legal advice again, I wouldn’t hesitate to use Shilpa, and would recommend her to anybody who needed legal advice."

Property Litigation client

Introducing Your Legal Team

Osbornes has an experienced team of specialist lawyers to assist with your case / situation

arrow pointing up

Camden

Livery House, 9 Pratt Street, London NW1 0AE
Tel: 020 7485 8811 Fax: 020 7485 5660
DX Number 57053 Camden Town

Hampstead

28A Hampstead High Street, Hampstead, NW3 1QA
Tel: 020 7485 8811 Fax: 020 7485 5660

Your Privacy | Cookies Policy

Contact a Lawyer

Enter your details below to receive a call from Osbornes:


    Request Callback