Chevron pointing up icon

Инциденти с плавателни съдове в чужбина

Solicitors in London

News article published on: 5th September 2019

, Инциденти с плавателни съдове в чужбина

Независимо дали пътувате по вода за работа или удоволствие, добре е да знаете, че безопасността е приоритет номер едно за операторите на кораби. Но понякога нещата могат и да се объркат. Например, тази година 28 души загинаха, след като тяхната лодка се преобърна в Дунав. Месец по-късно, круизен кораб с 13 палуби се блъсна в туристическа лодка във Венеция и рани петима.

Като оставим настрана тези злополуки, има много по-често срещани видове инциденти, които може да изглеждат незначителни, но също водят до сериозни наранявания. Този месец чухме за китариста на INXS Тим Фарис, който е загубил пръст при катастрофа с лодка през 2015 г. Контузията се отразява на способността му да изкарва прехраната си и той не знае дали ще може да свири отново.

Чести причини за произшествия с плавателни съдове

Всички кораби, включително фериботи, круизни лайнери и лодки, трябва да спазват законодателството за безопасност и здраве. Повечето произшествия могат да бъдат избегнати с подходящи мерки за безопасност, обучение и планиране. Но за съжаление, злополуките често възникват от очевидни причини. По-долу са изброени няколко от многото причини за злополуки с лодки в целия свят.

  • Неопитен екипаж: подобно на шофирането на автомобил, работата с лодка изисква практика и опит. По вероятно е неопитен екипаж да направи грешки, защото те нямат умението да се справят с аварийни ситуации.
  • Неподходяща скорост: точно като шофирането, скороста на лодките трябва да бъде адаптирани към средата им. Натоварените водни пътища имат по-бавни ограничения на скоростта, за да се гарантира, че операторът има време да реагира на препятствия. Управлението в открита вода, течението, времето на деня и приливът трябва да се вземат предвид при определяне на безопасна скорост.
  • Неизправност на оборудването: всички машини трябва да бъдат правилно поддържани, за да се гарантира, че работят безопасно и както са проектирани. Лодките не са по-различни. По време на спешна ситуация не е добре да се установи, че жизненоважното оборудване е повредено.
  • Пренебрегване на метеорологичните предупреждения: винаги трябва да се вземат засилени мерки при лоша видимост, промяна на посоката на вятъра и предупреждения за буря. Внезапна промяна на времето може да накара малка лодка да се преобърне.

Други причини за инциденти могат да се дължат на подхлъзвания, падания, изгаряне от горещи течности или пари, удари от разхлабен багаж и оборудване и още много други.

Атинската конвенция и Протоколът от 2002 г.

Атинската конвенция от 1974 г. и нейният наследник, Протоколът от 2002 г. са съгласувани с регламентите на Европейския съюз по отношение на отговорността на плавателните съдове и техните застрахователи и стойностите на всички компенсации.

Съгласно Протокола от 2002 г. корабите, лицензирани да превозват повече от 12 пътници, трябва да имат застраховка. В допълнение, лимитите за отговорност бяха повишени за смърт и телесна повреда от 250 000 SDR до 400 000 SR в зависимост от обстоятелствата. Също така е определено, че трябва да се извърши авансово плащане на жертва или семейството им, за да се покрият всички финансови недостатъци след смърт или нараняване.

Доказателство за отговорност

За да може искът да е с по-висока стойност, отговорността трябва да бъде доказана. Това означава, че умишлената вина трябва да бъде причинена от корабната компания. Тази отговорност не винаги е ясна или доказана в съда, дори при смъртни случаи или наранявания. Миналия месец парижки съд отхвърли иска за обезщетение от потъването на ферибот в Естония през 1994 г., при който загинаха 852 души. Повече от 1000 оцелели и роднините на жертвите бяха поискали обезщетение от 36 милиона паунда.

Разследване установи, че ключалките на входната врата на ферибота са се счупили под силата на вълните, което е довело до наводняване на палубата, но френският съд определи, че исковете за обезщетение не са законни, тъй като няма как да се установи умишлена вина.

Можете ли да поискате обезщетение за нараняване свързано с инцидент на плавателен съд?

Обезщетение за наранявания произтичащи от произшествие на борда на кораб зависи от причината за аварията и къде по света се е случило и дали лодката е акостирала или не.

Възможно е да сте обхванати от Атинската конвенция и Протокола от 2002 г. или да попаднете под юрисдикцията на определена държава. Поради тази причина силно се препоръчва да се обърнете към информиран, специализиран адвокат възможно най-бързо, ако смятате, че може да имате валиден иск.

Срокове за предявяване на иск

Друга причина поради която трабва да се се свържете със специализиран адвокат е, че ще има ограничение във времето за искане на обезщетение. В зависимост от обстоятелствата може да се наложи да предявите иск в рамките на две години от настъпването на произшествието, докато при други обстоятелства може да имате три години.

Резюме на казуса: Иск за обезщетение на пешеходец блъснат на пешеходна пътека на път за работа бе уреден за £ 20 000.Ампутация на горен крайник над лакътяИск за фатална злополука Сам Колард, адвокати ОсборнсАндрю Мидълхърст наскоро уреди иск на велосипедист, който е получил нараняване на рамото и китката си, докато карал колело по лондонска улица за сума от около 100 000 британски лири.Иск за фатална злополука е уреден за £ 125 000БОбмисляте ли да смените адвокатите които ви представляват?Бланка Диего, адвокат в Отдела за физически травми на адвокати Осборнс, уреди иск за 30-годишен испански колоездач, участвал в пътнотранспортно произшествие в Бристол.Велосипедист, с фрактура на гръб и таз, след като шофьор се откланя  при грешен завой и се врязва в него..Казус медицинска небрежност: Нараняване от канюла след венозно вливане на желязоИскове за травма – път към възстановяване
arrow pointing down
Testimonial:

"Bridget Thompson is a public law specialist noted for her extensive practice in matters involving alternative families and adoption. An interviewee observes: "She's a fighter, she's clever, and she understands all aspects of a case.""

Chambers & Partners 2020 Directory, Bridget Thompson

Introducing Your Legal Team

Osbornes has an experienced team of specialist lawyers to assist with your case / situation

arrow pointing up

Camden

Livery House, 9 Pratt Street, London NW1 0AE
Tel: 020 7485 8811 Fax: 020 7485 5660
DX Number 57053 Camden Town

Hampstead

28A Hampstead High Street, Hampstead, NW3 1QA
Tel: 020 7485 8811 Fax: 020 7485 5660

Your Privacy | Cookies Policy

Contact a Lawyer

Enter your details below to receive a call from Osbornes:


    Request Callback