Chevron pointing up icon

Зимна криза в NHS: мрачна перспектива

Solicitors in London

News article published on: 17th January 2020

Изглежда, че всяка зима откриваме огромни забавяния и опашки в спешните отделения. Информирани сме, че тазгодишната зимна криза е по-тежка от предишните години, което води до все по-ненужно страдание на болните пациенти. Политиците се опитват да дават празни обещания за подобрение или се опитват да прехвърлят вината другаде, но всяка година всичко се повтаря. И така, през зимния сезон на 2019/2020 г. как ще процедира NHS? Можем ли да очакваме същите резултати като от предишни години?

Да, изглежда, че сме в готовност за повторно протичане на зимния стрес

За съжаление, ръководителите на здравните служби в NHS England прогнозират, че тази зима ще бъде „ най-лошото в историята“. [1] Причината за това? Дори преди да започне зимата, времето за изчакване в спешното отделение беше под нормата, включително и времето за хирургия и лечение на рак.

Последните данни от NHS England показват, че през Ноември 2019 г.:

  • Броят на хората, които са посетили спешното отделение и са приети на болнично легло като спешни случаи, скочиха до рекордно високи стойности.
  • Само 71% от хората, които посетиха спешното отделение през Ноември, са били приети в рамките на четири часа. 
  • Въпреки че лекарите настояват, че до 85% заетостта на болниците е безопасна, болниците са средно на ниво от 95%.
  • 4,45 милиона души чакат за неотложна операция.

Интересното е, че тези тревожни цифри трябваше да бъдат публикувани по-рано, но длъжностните лица отложиха освобождаването им чак след общите избори.

NHS не работи както трябва

Ричард Мъри, изпълнителен директор на мозъчния тръст на Фонда „Кингс“, каза: „ Тези отрезвяващи цифри показват спешната необходимост на новото консервативно правителство да изпълни своите обещания да се съсредоточи върху нашите здравни услуги“. [2]

Вече повече от половината болници на NHS откриха допълнителни легла, за да се справят с натиска на приема. Освен това почти половината от тези „ескалационни легла“, които се предполага, че се използват само през зимния сезон, остават отворени от предишната зима, което е ясен индикатор, че така наречената зимна криза се е превърнала в проблем през цялата година. 

Председателят на Британското торакално дружество, професор Джон Бенет каза: „ Когато започне зимният сезон, животът вече наистина е труден за NHS. Това е знак за интензивния целогодишен натиск […], че повече от половината болници вече са отворили допълнителни „зимни легла“ […] и много от тях не са ги затваряли от миналата година “[3]

Медицинският директор на NHS повдига предупреждение

Ясно е, че NHS е в лоша форма, дори преди да навлезем в разгара на зимата. Професор Стивън Поуис е медицински директор на NHS. Той прогнозира, че NHS ще има “много трудни няколко месеца “. [4] За да подкрепи прогнозата си, той посочи увеличаване на търсенето на здравни грижи, особено за тези над 65 години, както и натиска на работната сила, нарастващ от продължаващата пенсионна криза, която ограничава работното време на много опитни клиницисти. 

Освен това има голяма недостатък на персонал, като в момента има над 100 000 свободни места в NHS, което оказва допълнителен натиск върху персонала, който вече е преуморен: тази цифра включва 40 000 медицински сестри и 10 000 лекари само в NHS England. 

Последиците от кризата на NHS: черни предупреждения

Вече има случаи, където тръстовете на NHS бяха принудени да отменят планирани операции, да отклонят линейките от отделенията за спешни случаи и подложат пациентите да страдат дълго докато чакат на колички. [5] Черните предупреждения са, когато капацитетът на леглата е достигнат и всеки, който пристига в спешното отделение и изисква прием, ще бъде транспортиран до друга болница. NHS класифицира черното предупреждение като сериозен инцидент, което означава, че системата е под силен натиск и следователно не е в състояние да осигури цялостна спешна помощ. [6]

Преди Коледа болницата Queen Alexandra Hospital в Портсмут обяви черно предупреждение, след като броят на присъстващите линейки нарасна с 46%, докато в тръста на Lewisham и Greenwich в Лондон беше повишено черно предупреждение, след като 605 пациенти посетиха отделението спешни случаи в един ден. Болниците в Нотингам, Мидълсекс и Стоук Мандевил също отчитат значително увеличение на броя на хората, които посещават спешно лечение.

Съвети за зимния сезон

Имайки предвид настоящите трудности, много фондове на NHS издадоха съвети на пациентите си как да се справят със здравословните си проблеми през зимния период. Болница Royal Bolton Hospital в Манчестър предупреди, че пациентите трябва да присъстват само в действителна спешна ситуация и всеки, който не е сигурен къде да получи подходящо лечение, трябва да звънне на NHS 111.

Подобно, Yorkshire Ambulance Service проведе своята кампания #ChristmasWish, призовавайки хората да набират само 999 в сериозна или животозастрашаваща спешна ситуация и учебните болници в Лийдс NHS Trust издаде ясни указания за най-доброто място за подходящо лечение: опциите включват самолечение и посещение на аптека за съвет. [7]

Най-добри перспективи?

От 2013 г. зимните кризи на NHS са ескалирали. Текущия недостиг на персонал и легла може да превърне тази 2019/2020 г. в п зимна криза.

[1] https://www.theguardian.com/society/2019/dec/13/nhs-england-on-its-knees-as-performance-figures-hit-new-lows

[2] https://www.dailymail.co.uk/news/article-7791361/NHS-braces-worst-winter-figures-abysmal-E-delays.html

[3] https://www.theguardian.com/society/2019/dec/02/nhs-winter-crisis-extra-beds-create-by-52-per-cent-of-uk-hospitals

[4] https://www.dailymail.co.uk/news/article-7791361/NHS-braces-worst-winter-figures-abysmal-E-delays.html

[5] https://www.independent.co.uk/news/health/nhs-hospitals-boris-johnson-winter-crisis-emergency-beds-a9242961.html

[6] https://www.itv.com/news/west/update/2016-01-05/what-does-black-alert-mean/

[7] https://www.leeds-live.co.uk/news/leeds-news/how-you-can-ease-enormous-17408307

Ампутация на горен крайник над лакътяИск за фатална злополука Сам Колард, адвокати ОсборнсАндрю Мидълхърст наскоро уреди иск на велосипедист, който е получил нараняване на рамото и китката си, докато карал колело по лондонска улица за сума от около 100 000 британски лири.Иск за фатална злополука е уреден за £ 125 000БОбмисляте ли да смените адвокатите които ви представляват?Бланка Диего, адвокат в Отдела за физически травми на адвокати Осборнс, уреди иск за 30-годишен испански колоездач, участвал в пътнотранспортно произшествие в Бристол.Велосипедист, с фрактура на гръб и таз, след като шофьор се откланя  при грешен завой и се врязва в него..Казус медицинска небрежност: Нараняване от канюла след венозно вливане на желязоИскове за травма – път към възстановяванеМлада пешеходка, губи живота си при пътнотранспортно произшествие. Искът е уредена за близо £50 000.
arrow pointing down
Testimonial:

"I recommend Osbornes Solicitors. Lisa Pepper was so helpful, considerate and at the end of my case we achieved my target"

Family department client

Introducing Your Legal Team

Osbornes has an experienced team of specialist lawyers to assist with your case / situation

arrow pointing up

Camden

Livery House, 9 Pratt Street, London NW1 0AE
Tel: 020 7485 8811 Fax: 020 7485 5660
DX Number 57053 Camden Town

Hampstead

28A Hampstead High Street, Hampstead, NW3 1QA
Tel: 020 7485 8811 Fax: 020 7485 5660

Your Privacy | Cookies Policy

Contact a Lawyer

Enter your details below to receive a call from Osbornes:


    Request Callback